Форд фокус мк3.5 1.0 екобууст обслужване

Започната от Ivan_donchev7676, 28 Март 2022 10:40:29

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Ivan_donchev7676

Здравейте, колеги!
Наскоро станах собственик на Форд фокус мк3 фейслифт 2018. Колата е на 11000 км като е закупена от мото-пфое.Моторът е 1.0 екобууст 100 коня. Въпросите ми са следните:
1. Тъй като карам основно градско на колко км да сменям маслото
2. До колко километра може да изкара мотора без основни ремонти.(Нека споделят само хора с опит, който са навъртели километри на тези мотори!)
3. Вярно ли е че ангренажният ремък и неговата смяна е много сложна и скъпа процедура, като се отваря целият мотор за смяната му.
4. На колко километра се сменят свещите и ангренажният ремък ?

Моля нека споделят хора с опит. Достатъчно ме наплашиха хора, който не са направили или поддържали такава кола.

Жоро Петков

1. Масло сменяй всяка година или на 15 000км - което настъпи първо.
2. Надали в БГ ще намериш 1.0 екобууст на повече от 150 000км , макар че е двигател на 10г. вече. По западните форуми го дават да издържи над 150 000 - 200 000км при редовна смяна на консумативите.
3. Да - сменя се на 10г или на 150 000км - доста хора споделят, че е най-добре да се смени на 8та година или на ок. 100 000км.
4. Свещите на 3г.

Споко двигателя е на 10г и детските болести са изчистени. В английките форуми (най-разпространения двигател там) няма кой знае какви проблеми или оплаквания. Съмнявам се колата да си я купил ей-така заради хорското мнение ;).

Alexi

4 годишна кола на 11к км ? Горкия първи собственик ,ако се е возил на такси е щяло да му излезе по евтино  :D

Ozzie

@Alexi
Може пък първата регистрация да е към края на 2018 г.? Гаджето купи през 2019 г. (м. септември) KIA на 2 г. и с пробег малко над 40000 км., но беше карана редовно. От тогава досега да е навъртяла още 15-20 000 км. Та не виждам нищо странно в годините и пробега. Има и такива случаи.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Свещите се сменят по-скоро на пробег. Щото тези в колата, дето са минали само 11 000 км за 3 - 4 години, са сигурно като нови.

Alexi

Цитат на: Ozzie в 28 Март 2022 19:45:54@Alexi
Може пък първата регистрация да е към края на 2018 г.? Гаджето купи през 2019 г. (м. септември) KIA на 2 г. и с пробег малко над 40000 км., но беше карана редовно. От тогава досега да е навъртяла още 15-20 000 км. Та не виждам нищо странно в годините и пробега. Има и такива случаи.
викаш 2 годишна на 40к е горе долу като 4 годишна на 11к  :D

To4kata

Здравей, по руските форуми има снимки на отворени двг на над 160 -180000 км в завидно добро състояние и без сериозно износване. Масло сменяй само с предписаното от Форд и по възможност оригинално в противен случай ангр. ремък, който кисне в маслена баня се скапва доста бързо и има случай при които на 5-та година е сериозно напукан и оръфан. При добра грижа би следвало да изкара 8 г. или 100-120 000 км. Изглежда, че по-скоро стареенето е проблем, отколкото пробега. Питах в Мото Пфое, отоговориха ми, че смяната на ангренажа е скъсена на 8 г. или 160 000 км. Градското каране скапва ремъка по-рано. Един от сигналите, че ремъка е тръгнал е примигването или светването на лампата за маслото. Частици от ангр. ремък запушват маслената помпа и налягането на маслото пада. Свещите доколкото знам са иридиеви и мисля че им дават пробег от 60 000 км. Скъпи са, но пък пробега е удължен. Смяната на ремъка е трудоемка и освен в Мото-Пфое (1500 лв) мисля, че е рисковано да се сменя другаде. Външните сервизи май нямат необходимите инструменти. Поне по форумите още никой не се е похвалил със сменен ангренаж още, макар, че според мен много ремъци вече са за смяна ...

Ozzie

@Alexi
Искам да кажа, че не е чудо невиждано, кола да е на 3-4 г. и под 20 000 км., че и по-малко. Такива случаи сигурно са 1 / 10 000, но ги има.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

RS

Цитат на: Ivan_donchev7676 в 28 Март 2022 10:40:29Здравейте, колеги!
Наскоро станах собственик на Форд фокус мк3 фейслифт 2018. Колата е на 11000 км като е закупена от мото-пфое.Моторът е 1.0 екобууст 100 коня. Въпросите ми са следните:
2. До колко километра може да изкара мотора без основни ремонти.(Нека споделят само хора с опит, който са навъртели километри на тези мотори!)
3. Вярно ли е че ангренажният ремък и неговата смяна е много сложна и скъпа процедура, като се отваря целият мотор за смяната му.

Моля нека споделят хора с опит. Достатъчно ме наплашиха хора, който не са направили или поддържали такава кола.
Здравейте, хайде и аз сега да споделя моят опит.
От 5 г. карам МК3 1,0 ecoboost, 100 hp, 2014 г, комби и вече е на 184 000 км. До този момент нямам проблеми. Сменям само консумативи. Гаранционно в 5-та година вакуум помпа а година по-късно уплътнителни "О"-пръстени на маркучите на парното - към радиатора, това е!
1. Свещи на всеки 60 000 км. Купувах ги от Мото-Пфое. Сега ми предстои смяна и се чудя дали пак от там или да търся заместващи!?
2. Масло точно предписаното от Форд - Castrol Start-Stop 5w20 със спецификация WSS-M2C-948-B. В противен случай е вероятна повреда на ангренажния ремък, но и не само - турбо и т.н. Отделно наблюденията ми докато беше в гаранция са, че масло карано 20 000 км е в ужасно състояние, а и от Мото-Пфое ме посъветваха да го сменям по-често!
3. Относно ангренажния ремък - по спецификация от Форд се сменя на всеки 250 000 км. Мисля, че витае в интернет пространството инфо, че някои ги сменят по-рано, защото иначе е възможно да се запуши маслената помпа, но това не знам колко е вярно! Но, другото което правя е смяна на масло на всеки 10 000 км! Определено това доста удължава живота на мотора и ангренажния ремък.
4. Съвет - сменяй спирачна течност на всеки две години!
5. Ако си по взискателен - ако не всяка (30-35 хил.км.) то през една година реглаж сходимост. Заради тампоните в задното окачване - само при комби!

Успех и да си го караш със здраве!

Denislav86

Здравейте от мен. Използвам темата за да попитам за същия мотор 1.0 100hp ecoboost само, че на фиеста 2015(месец септември).Колата е на 125 600 км. Въпросът ми е да сменям ли ангренажния ремък или да карам още?  Има я от 1година и не съм и навъртял 3000 хил километра. Колата се кара предимно в града на къси разстояния. Моля за обективно мнение.

F Focus

Цитат на: Ivan_donchev7676 в 28 Март 2022 10:40:29Здравейте, колеги!

Щом караш основно градско сменявай маслото на моточасове, а не на пробег!!! При основно градско масло се сменява на макс 300 моточаса-т.е. около 6000км. пробег. Сам изчисли при извънградско със средна скорост какъв пробег ще навъртиш-около 20-25 000км. поне, нали? А и на градско двигателят работи в най-вреден режим.
Не разбирам защо все още се говори само за пробега, като критерий при смяната на масло?!
Същото важи и за свещите, и за филтрите, и за ремъка-интересно е каква средна скорост е заложил производителят, като цитира даден пробег?

ivchotr

Свещите на моята гонят 70 000 км пробег. Смесено градско и извънградско каране. Като се замисля градското май е в повече. Вчера и днес ходих до П. Тръмбеш през В. Търново. Среден разход 7.3 - 7.8 л на 100 км. По магистралата твърдо 140 км/ч. Маслото го сменям на около 15 000 км. Толкова му дава производителят. Не харчи повече от 100 - 150 гр. за този пробег. И е така през последните 7 години. Колата е на 18 години. Почти.