Осветление в краката

Започната от Ford-Focus, 17 Януари 2022 20:25:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ford-Focus

Привет,

Въпроса е свързан с това, че имам поставени крушки, които трябва да осветяват под жабката и педалите (footwell), но не светят при никакви обстоятелства. Има окабеляване, купих чисто нови крушки, но нищо не свети, трябва ли и това да се активира от компа?
"...това е проста работа, но не е за прости хора."

ivopolr

Това осветление автърмаркет ли е или заводско изпълнение. Ако е поставено от производителя заначи софтуерно е активирано /ако въобще функцията се нуждая от софтуерна активация/. Това осветление се включва при отваряне на шофьорската врата при изключен двигател. Не съм експерементирал обаче дали се активира и при отваряне на другите врати. Според мен лампите се активират от микроключетата на вратите. А според мен функцията е напълно безмислена екстра, имам я на Мондеото си.

Ford-Focus

Цитат на: ivopolr в 17 Януари 2022 20:41:54
Това осветление автърмаркет ли е или заводско изпълнение. Ако е поставено от производителя заначи софтуерно е активирано /ако въобще функцията се нуждая от софтуерна активация/. Това осветление се включва при отваряне на шофьорската врата при изключен двигател. Не съм експерементирал обаче дали се активира и при отваряне на другите врати. Според мен лампите се активират от микроключетата на вратите. А според мен функцията е напълно безмислена екстра, имам я на Мондеото си.

Заводското е всичко. Аз просто поставих крушките.

ivchotr

При мен на МК1 се активират от всичко, което се отваря. Примерно и от багажника. С предния капак не съм пробвал :D

П.П.
Виж дали не е изгорял някой бушон. Или дали въобще е налице.

Ford-Focus

Цитат на: ivchotr в 17 Януари 2022 20:49:51
При мен на МК1 се активират от всичко, което се отваря. Примерно и от багажника. С предния капак не съм пробвал :D

П.П.
Виж дали не е изгорял някой бушон. Или дали е въобще налице.

Как да разбера, кой бушон отговаря за това?

ivopolr

Сигнализира ли ти на таблото при отворени врати на запален двигател? Ако "да" значи микроключетата са наред.

Ford-Focus

Цитат на: ivopolr в 17 Януари 2022 20:51:34
Сигнализира ли ти на таблото при отворени врати на запален двигател? Ако "да" значи микроключетата са наред.

Да, известяваме даже, коя врата е отворена.

ivchotr

Ако нямаш книжка за модела, виж на бушониерите. Обикновено ги изписват на тях. По-трудният начин е да вадиш бушон по бушон и да проверяваш дали са здрави. Ако нямаш книжка, потърси в нета. Не може да няма.
Примерно тук - https://fuse-box.info/ford/ford-focus-2008-2011-fuses-and-relay под номер 9 е отбелязан бушонът за вътрешното осветление. Но не знам дали това е за твоя модел.

ivopolr

Това е за америкаския Фокус, но концепцията е правилна, трйбва да се търсят схеми в нета.

Ford-Focus

Имам книжка. Сега ще я прегледам.

ivopolr

ivchotr

Търси вътрешно осветление и производните му. Ако случайно са на различни бушони. Ако ти светват лапмите на тавана, а в краката не искат, може да са на различни вериги, респективно бушони, или просто някъде някоя букса да е извадена.

Ford-Focus

Цитат на: ivopolr в 17 Януари 2022 21:08:46
https://knigaproavto.ru/shemy/en/ford/focus/99-ford-focus-mk2-fuse-box-diagram-20042010.html

Много благодаря за линка, това, което намирам за най-близко е: "80   10   Вътрешни светлини, външни огледала за обратно виждане".
Утре ще го погледна. Другото, което искам да попитам в темата е, как мога да си програмирам езика да не е италиански, а да е на английски. Става въпрос за гласовите команди.

ivopolr

Инсталира се файл през USB на касетофона. Ще прегледам архивите си по темемата и ще пиша, мисля обаче, че имаше изискване и относно версията с която е инсталиран касетофона. Предполагам при теб е SONY.

Ford-Focus

Ще се радвам да споделиш, защото сега ми говори на италиански ... менюто е на английски, ама този звук не намирам как да се смени ....

ivopolr

Ford-Focus

Това се опитах да го направя, но поставих само файловете за английски език, защото от друг реално нямам нужда, а и не разбирам, но нищо не стана. Дали грешката е в това, че трябва да са всички файлове или? Утре ще се опитам да го направя с всички файлове, но после откъде да го настроя да говори на английски ?

ivopolr

Сега си ъпдейтнал Сонито до последната налична софтуерна версия. По принцип когато темата ме интересуваше аз се захласвах по русификация понеже тя дава възможност за изобразяване на дисплея текст на кирилица и трябавше софтоера да е надгреден до последната версия. Руснаците програмират кирилизацията /едновременно с това и гласовите  команди на руски/ на Сонито с диагностика - UCDS. Има UCDS китайски диагностики, например от Алиекспрес, които също ще свършат работа и са в порядъка май на 25$. Освен това ти прикачам скрийншот на SRM /Speech Recognition Module/ погледнат през ELMconfig. Ако си на "ти" с ELMconfig пробвай от там да промениш "Язык подсказок" на  Englich (UK) или пък си купи китайски UCDS.

Ford-Focus

Утре ще видя, дали може да се програмира с forscan, иначе това с крушките в краката по никакъв начин не успявам да ги подкарам.

ivopolr

Разширението "bvc" е съкращение на "bluetooth voice command". Първия файл с това разширение - "8M5T-14D511-AV.bvc" в zip архива, който си изтеглил  трябва да е за програмиране на блутут модула с команди на английски. Т.е. качваш само него на флашката и инсталираш по познатия начин. Можеш да експериментираш и с останалите файлове с разширението ".bvc"

Alexi

темата е за осветление в краката :)

ivchotr

Друго си е да можеш да си говориш с колата. Еле пък, ако може и да ти отговаря :D А осветлението в краката не знам за какво точно служи. При мен работи, но не ми върши никаква работа.

saggy

Аз пък намирам осветлението в краката за готина екстра. Виждал съм я само при премиум автомобили. Какво по-добро от един добре осветен салон - отваряш вратата и виждаш къде стъпваш.

ivchotr

Е, ако има дупки в пода, е наистина по-добре да се виждат (rofl) (rofl) (rofl)

П.П.
Не знаех, че Фокусът ми е премиум автомобил ::)

ivopolr

Айдееее, вдигна му се значи цената!  (tooth)

Ford-Focus

Намерих меню дето беше на италиански ето и снимка -> цък.
Смених го на английски, след което ми поиска да рестартирам модула, направих го и после като я запалих пак говореше на италиански ...
Някой има ли идея как може да се направи готов съм да си платя? В меню SRM няма нищо, което да е свързано с езика.

tdonkov

Въпросното осветление в краката би трябвало да се нарича Ambient Light.
При мен поне го има, и то не е само в краката, но гоима и зад дръжките за отваряне, както и в джобчетата.
Активира се от менюто на дисплея. По принцип работи постоянно ако е включено, а не само при отваряне на врати.

Alexi

ами то и амбиентното осветление на купето нощем е напълно излишно ,но пък е голяма гъзария :))

tdonkov

Принципно си прав, но пък готино изглежда.
Всъщност има едно приложение най-вече на осветлението в джобовете на вратите.
Докато пътуваш нощем се виждат джунджуриите, които си наврял там. Примерно там си държа вода и т.н. и няма нужда да ровиш докато ги напипваш.

Ford-Focus

Нямам такава опция. Търсих и във forscan и ELMconfig активирах всичко, но не ми позволява нито осветление нито езика.