Падане на обороти/ Ка

Започната от Велизар, 05 Февруари 2021 19:09:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Велизар

Здравейте, колеги! Моля за помощ. Вчера колата ми започна да губи мощност и да придърпва в движение. После спрях, и оборотите играеха много, чак двигатела се тресеше. Помислих че има изгоряла свещ. Смених ги всичките, но промяна няма. Двигатела се тресе на празен ход и не знам какъв може да е проблема. Някой някакви идеи? Колата е Ка, 1.3 бензин, 1999. Благодаря предварително!

ivchotr

Когато подаваш газ тресе ли?
Ускорява ли си нормално в движение?
Пълни ли оборотомера без сътресения?
Горивото от обичайната бензиностанция ли е налято или от някоя случайна и незнайна фирма? Този двигател пълна или моноинжекция е?
След смяната на свещите, пък и преди това, провери ли дали всяка от тях подава искра?
По изолаторите на старите свещи има ли опушени следи като след ударила мълния?
Колата има ли газова уредба?
Проверявал ли си дали алтернаторът зарежда над 13.6 волта на празен ход?

И последно за сега - запали двигателя вечерта по тъмно и виж дали прехвърчат "мълнии" между кабелите на свещите.

Велизар

Ами когато подавам газ се успокоява и не тресе. Не ускопява нормално, а доста спънато, настъпвам педала почти до долу и чак тогава тръгва да поема. За оборотомепа нищо не мога да кажа защото нямам ;D Гориво винаги си зареждам от едно и също място, досега не е имало проблеми. Колата е пълна инжекция,няма газ само бензин, по изолаторите на свещите нямаше видими поръжения, едната не даваше искра, но като ги смених си имат искра и 4те. Алтернаторът не съм го проверявал сега но преди 1 седмица си сменях акумулатора и го замерваха гаранционно и всичко си беше ок. А това за мълниите между кабелите го пробвах снощи. Няма такива. По идея на мой приятел леко пръснах самите кабели с прупарат зя стъкла и пак нямаше мълнии. Много ми е странно защото досега количката никога не ми е правила проблеми. Благодаря за насоките!

ivchotr

Ми в такъв случай не е изключено някоя/и дюза/и да е/са задръстена/и. Или да има проблем с регулатора за високо налягане на горивото. Или помпата да не подкачва достатъчно гориво. Или клапанът за празния ход да се е омърлял и да не работи коректно. Или входът на дросела да се е омърлял също. Или потенциометърът на дросела да се е бъгнал. Или катализаторът да се е задръстил. Или да има пробит маркуч/тръба на вакуумните пътища. Или клапаните да са станали за реглаж, ако не са саморегулиращи се. Или датчикът за температурата на двигателя да подава грешни стойности на компа и той да дозира грешна горивна смес. Или да е комбинация от някои от изброените възможности. Може и нещо да пропускам или тотално да не съм на прав път :D Обаче при подобни симптоми обикновено е поне едно от изброените по-горе неща. За прегорели клапани и бутала за сега няма да умуваме.

Pyrhel

Имах такъв двигател и 2 пъти се случи да ми направи подобни номера.
Първият път беше заради бензинов филтър, който не беше сменян 20 години и беше напълно задръстен
Вторият - давах й газ и оста, която държи кобилииците (тоя мотор е с долен разпр. вал, горе има само ос) се счупи на 4ти цилиндър, та на една бензиностанция изхвърлих парчето от оста, кобилицата и свещта, за да се прибера (tooth) (tooth)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Велизар

Ами по данни на човек който разбира повече от мен май клапаните са за реглаж но не е сигурен дали не са саморегулиращи. Чистихме дросела, дебитомера и стъпковия мотор. Но положението е почти същото. Ускорява вече нормално и прекъсва по-малко,но си играят оборотите както искат - ту нагоре ту надолу, но предимно надолу и тресе. Тези мъркучи за вакума къде се намират долу горе?

Pyrhel

Мда, участват в състезанието кои са по-по-най-саморегулиращи се

ivchotr

Ха-ха. Тези кобилици с повдигачи и разпределителен вал с долно разположение по принцип нямат регулиране :D Майсторите особено им се кефят, щото им дават възможност да споменават всякакви майки (tooth)

Pyrhel

Допотопно, (перфектно) регулиране имат - въртиш един болт отгоре, вместо да сменяш пулове или да разглобяваш  (tooth)

Велизар

Колеги, аз да не се изложа :D ама все пак тия моите клапани регулират ли се, че аз нищо не разбирам, и дали може от там да идва това придърпване, падане на обороти и т.н? Напоследък забелязвам и друго - когато е на свободна и спирам, особено ако съм бил по-засилен,малко преди колата окончателно да спре оборотите се вдигат много, когато пусна спирачката пак  са високи  и спадат когато натисна амбреажа. Дали едното има връзка с другото?

ivchotr

При прецакана регулировка на клапаните обикновено се опитва да гасне, когато спираш. Тези магии със спирачката и съединителя са ми странни. Обикновено се получава обратният ефект - при натискане на спирачката оборотите падат, а с натискане на съединителя се увеличават.

Цитат на: Pyrhel в 09 Февруари 2021 17:59:46
Допотопно, (перфектно) регулиране имат - въртиш един болт отгоре, вместо да сменяш пулове или да разглобяваш  (tooth)

Така е когато нямат пръти между разпределителния вал и кобилиците. При решението с пръти самите те се огъват понякога и това прецаква иначе лесната регулировка. Поне при някои марки се получава. На Форд прътите може да са по-корави ::)

Велизар

Колеги тая кола се оказа много своенравна. Взе че се оправи сама. Върви като пушка. И тръгна тъкмо като я карах към сервиза и монтьорите ме гледаха като полезно изкопаемо че им карам здрава кола ;D Благодаря ви за помощта! Надявам се да не се получава отново.

ivchotr

Нали знаеш кой е най-добрият Форд (tooth)

Велизар

Даа, знам кой е най-добрия форд, ама не ми се продава, че на тези години и този клас кола, ако тръгна да я продавам то по-скоро ще е подарък ;D но имам питане пак. Днес ми я обслужваха и откриха изгорял бушон на ламбда сондата. Смениха го, но казаха че това с оборотите и с придърпването може да е от самата сонда и е добре да се смени. Вие как мислите? Да я сменям ли или просто искат да ми вземат парите? И друго - тази ламбда сонда само една ли е, защото ми показаха къде е - под капака на колата, но чета че имало и при катализатора? Ако е само тази под капака мисля че и сам ще мога да я сменя, та затова питам.

ivchotr

Ако имаш при катализатора, не се кахъри за нея. Тя не участва пряко в смесообразуването. Тази на генерацията веднага след двигателя, може да ти създаде проблем при развиването. Да се скъса. Ако ще я сменяш сам, най-добре преди това опръскай в оснавата й яко с някакъв спрей против ръжда, за да проникне колкото може в резбата. Принципно влияе на работата на двигателя, но не знам дали всички описани от теб симптоми могат да се появяват само заради нея.

Велизар

Благодаря за съвета. Ще се опитам да се справя, а ако не ще търся пак сервиз. Но като цяло мисля че е от нея, тъй като преди да почне да създава такива проблеми колата, щипката която държи кабела на сондата се бе счупила и вентилаторът на радиатора беше съсипал изолацията на кабелите, аз ги изолирах, но не знаех че това е прословутата сонда, камоли че има бушон, та затова се съмнявам, че всичко е тръгнало от там.

ivchotr

Ами пиши после какво е станало.

Велизар

Даа, разбира се, само че ще е през следващата седмица че много ангажименти станаха

Велизар

И така, колеги, смених сондата и нещата се наредиха. Колата работи равномерно, по тихо, ускорява добре, отзад не мирише на бензин, и разхода отново е като на Форд Ка, а не като на Газ 53. Благодаря ви за помощта!

ivchotr

Коя сонда смени все пак? Сам ли се справи? Имаше ли трудности?

Велизар

Ами смених тази която е в двигателния отсег, сложих сонда denso. Трудности срещнах при свързването, понеже мислех че новата сонда ще е с букса/всъщност на снимките от сайта от който я поръчах беше с букса/но се оказа че аз трябва да си я свържа, но се справих . Сега се появи друг дразнещ проблем, а именно леко жужене при запален двигател, от към ремъците,но там още идея нямам какво е точно

ivchotr

Велизар

Да, утре се захващам с тях