Въпрос за бобина

Започната от Jivko866, 06 Януари 2021 16:58:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Jivko866

Здравейте. Имам евентуален проблем с бобината отново . Преди няколко дни като се подава газ на  колата рязко, понякога гърмеше, реших че свещите са отново за смяна защото са беру обикновени и са на 15 хил км вече . И днес сложих други свещи (имах едни преди ги бях купил NGK двойна платина ) пак по същия повод с придърпване преди да сменя бобината тогава (преди няколко месеца) и от тога си седяха карани има няма 500 км . Та сега след като сложих тия свещи проблема се по задълбочи тоест почна да придърпва при определи обороти и рязко подаване на газ ( сега не гърми ) . Но пък колата работи по меко и стабилно от колкото с обикновеното беру . Та най вероятно бобината пак е тръгнала, като я вземах исках NGK но нямаха на склад и ми дадоха бош естествено :) но сега изглежда се е скапал за има 8-9 месеца или 15 хил км. Въпроса ми е предложете някаква марка ХУБАВА бобина която да изкара повече . Отделно ми се струва че може и да е в кабел проблема но не съм сигурен, колата е форд фюжън и както знаете въздушния филтър седи в една голяма кутия и тя седи върху капака на клапаните където минават кабелите на свещите та ми се струва се притиска един от кабелите, възможно ли е от това да се развали някой кабел? Скоро ще я махам тая кутия и ще сложа нещо по компактно (спортен конусен с термо щит смисъл с негова си кутия)  . Колата е с газов инжекцион с ОБД2

ivchotr

Провери си и датчика на коляновия вал. При започващи проблеми с него, смяната на свещи с различно качество в началото закрепва нещата, но след време не помага. За да не се набутваш напразно за бобина, провери първо датчика.

Jivko866

Къде е той датчик ? То положението след смяна на свещи не се подобрява :) а има други признаци и по начесто. Най вероятно платинените свещи поради тънкия електрод искат по стабилно напрежение от обикновените, аз така си го обяснявам.

ivchotr

Те по-скоро дават по-стабилна искра при кекаво зареждане. Датчикът обикновено е забит някъде покрай маховика или покрай ангренажа. Нямам идея на твоя модел къде е. И на моя нямам идея къде е, защото не ми се е налагало да го търся. На Типото ми беше от страната с маховика, но откъм блока, не откъм скоростната кутия. Гледам, че има и за положението на разпределителния вал, който също е потенциален заподозрян. Има ги ТУК

Jivko866

И само с почистване на тия датчици дали може да се оправи , а този за положението на разпределителния вал къде може да бъде ?

Jivko866

Забелязах днес още някой забележки, като е повече натоварена системата примерно с фарове пуснати (през деня съм с дневни светлини само), парно и примерно правя обратен завой при подаване на газ яко прекъсва и патка, както и в завой и подаване на газ тоест докато се върти волана и се подава газ . Тези датчици за които ми каза може ли да влияят и на тези неща, при подаването на искра .

ivchotr

На тях работата им е да казват на компа в какво положение са валовете един спрямо друг, за да изчисли кога да подава искрата. От тази гледна точка, да, могат да влияят на искрата, ако не са в ред. С почистване едва ли ще стане, ако самият датчик е започнал да се скапва. Понякога насрещниците им се прецакват и тогава, в зависимост как е направена системата, може и да се мине тънкана.

При мен докато прогресивно се скапваше датчикът на коляновия вал, се случваше буквално същото - при превишаване на оборотите на 2000, колата започваше да прекъсва, да патка, да гасне. После това започна да се случва над 1500 оборота и накрая съвсем умря. Докато се усетя, сменях свещи, кабели, капачки на делкото, палци, мислех даже блока на заплаването да сменям. Е, усетих се, смених датчика и колата заработи както трябва.

Не казвам, че при теб баш датчиците са проблемни. Казвам, че са възможен проблем, имайки предвид симптомите.

Я вземи на първо време да измериш какво е зарядното напрежение от алтернатора към акумулатора при включени консуматори. Щото ако не е достатъчно, също е възможно да влияе на запалването. Отделно ще се скапе и акумулаторът. А и той не е пет лева. Виж и дали масата към двигателя е здраво закрепена към него и купето. Същото важи и за клемите на акумулатора.

Jivko866

Мхм акумулатора го сменях скоро, щото стария рязко даде фира беше оригинален форд. Уж нормално зарежда алтернатора съм го пробвал с пуснати много консуматори добре зарежда 

ivchotr

Какво означава "съм го пробвал"?
Зареждането се мери с мултицет или диагностика. Ако с пуснати яки консуматори (примерно парно, подгрев на стъклата, фарове и чистачки) пада под 13.6 волта, имаш проблем. Ако зарежда над 13.6, но се появяват рязки падове на напрежението, значи пак имаш проблем.

Jivko866

С мултицед съм го пробвал зарежда си над 13.6.

Jivko866

Развитие , проблема е решен смених бобината и заспа мотора дори работи доста по добре и върви по добре .  Бош продължават да се доказват че продават само боклуци. На бошката бобина пише че е произведена 18-07-10 в Словения . На първата бобина с която купих колата също беше боШ 07-07-05 година произведена  в Германия обаче за форд, може и оригиналната  да е била може и тя да е била сменяна някога .

ivchotr

Bizu

Jivko866

Tesla , според мен е добра марка. Преди имах опел и доста запалителни кабели смених дори и от скъпите на беру на края боднах едни такива Tesla и изкараха доста дори колата с тях продадох.