Реле подгревни свещи

Започната от Петров, 04 Декември 2020 21:26:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Петров

Колеги, Здравейте искам да ви попитам знаете ли къде се намира релето за подгревните  свещи форд фокус мк2.5 1.6 110 коня. Колата пали без проблем но днес ми направи впечатление,че лампата за подгрева не светва изобщо,нито сутринта като беше 2 градуса нито през целият ден. Иначе до сега винаги е светкала дори и за две секунди независимо от външната температура.Ако е изгоряла някоя свещ или релето ще светне ли чека на таблото.

Ozzie

Цитат на: Петров в 04 Декември 2020 21:26:17Ако е изгоряла някоя свещ или релето ще светне ли чека на таблото.
Не.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Що не провериш първо лампата?

Петров

В тест менюто лампата свети.На диагностика ще покаже ли свещите и релето дали работят?

Петров

Колеги малко развитие и какво установих с пробната лампа.При сутрешна температура по борд компютър 5 градуса извадих една от буксите на подгревните свещи и закачих пробната лампа,след даване на контакт нито на таблото светна реотанчето за подгрева нито пробната лампа но след като стартирах мотора пробната лампа светна и оставих да работи колата лампата изгасна след около 2-3 минути. И аз стигам до няколко извода:
Вариант 1 най- добрият за мен всичко работи но трябва да е по ниска температурата на борд компютъра за да свети символа на таблото. Макар че имам спомени и при 5 градуса да светва за секунда.
Вариант 2 Релето работи но е изгоряла някоя от подгревните свещи и за това не светва и символа за подгряване.
Другата седмица ще я закачим на диагностика ако може да се проверят свещите и ще пиша.

FoMo4

Лампата за свещите е индикатор, че трябва да изчакаш с паленето. Тя свети само тогава, когато е нужно по дълго подгряване, което трябва да се изчака. Подгряването продължава дори след като лампата угасне, при определени температури подгряването ще го има дори без да ти свети лампата. След запалване подгряването спира за секунда и отново се пуска (но без да свети индикатора) и така, докато не вдигнеш над 2500 оборота или докато не се достигне определена температура на антифриза, а не на въздуха. Дизела гърми от сгъстяване и повишаване на температурата. Целта на подгрева е да осигури комфортна температура в цилиндъра, за по добър работен процес, по равномерна работа на двигателя, докато позагрее. Дори при колите със старт бутон с палене при еднократно натискане на бутона, ако светне индикатора, компютъра ще изчака да изгасне, за да подаде сигнал към стартера, ако няма лампа, но свещите подгряват, ще запали без да чака. И така не е само при Форд, но и при другите марки.

iwo_19

чека свети и колата влиза в  авариен режим при изгорели подгревни свещи. Не знам колко трябва да изгорят , за да влезе в авариен режим , при мен бяха  3.

ivchotr

На RAV4 2003 г. лампата за подгревните свещи светеше и при 4 изгорели :D И в големите студове нямаше палене.

Петров

Колеги малко развитие. Ходих в мото пфое  евентуално да направят диагностика но след разговор с приемчика разбрах ,че няма смисъл каза ,че диагностиката ще покаже ако имам 3 или 4 изгорели подгревни свещи също така в тази ситуация ще светне и чека. Момчето излезе коректно и ми обясни и се отказах от диагностиката. Обяснява ми ,че индикатора за подгряване на таблото светел при по ниски температури, но не съм много съгласен ,защото почти винаги ми е светел и изгасва заедно с всички лампи по таблото. И днес реших да си ги проверя лично аз подгревните свещи с пробна лампа и с мултицет. И се оказа ,че имам две изгорели, ще ги сменям и четирите  но да видя кога ще събера смелост и нерви. Но така и не намерих релето къде се намира. Ако някой си е сменял сам свещите може да помага със съвети.Благодаря предварително

Ozzie

Цитат на: Петров в 08 Декември 2020 18:44:18Момчето излезе коректно... Обяснява ми, че индикатора за подгряване на таблото светел при по ниски температури...
Така си е. Нямам спомен пролет или лято да съм виждал индикацията за подгрева. Конкретно, този модел двигател вероятно ще може да запали и без подгревни свещи, но не съм правил такива експерименти, просто нямам под ръка четири изгорели свещи.

Цитат на: Петров в 08 Декември 2020 18:44:18...но не съм много съгласен, защото почти винаги ми е светел...
Сигурно, точно заради двете изгорели свещи.

Цитат на: Петров в 08 Декември 2020 18:44:18...ще ги сменям и четирите  но да видя кога ще събера смелост и нерви. Ако някой си е сменял сам свещите може да помага със съвети.
Определено ще ти трябва смелост, 'щото ако се скъса някоя, тогава става майка жална. Има един факир във Варна, вземаше по 100 лв. на свещ преди 4 години. За съвети - срещал съм мнения, резбата да се накисва с газ за горене в продължение на няколко дни, но като се сещам, къде са наврени тези свещи, не знам, как ще стане. Поне при мен се свалят рамената на чистачките и кората под тях. Не бих имал нерви да го правя всеки ден.

Колкото до релето -> https://fordbg.com/forum/index.php?topic=11630.msg138891#msg138891
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

F Focus

Опитът ми след четири дизелови автомобила показва, че докато една работила подгревна свещ не се свали и не, и се подаде напрежение не може да се каже читава ли е? Ако не показва никакво съпротивление-ок, работата е ясна, но при нормално съпротивление при измерване с мултицет, често се оказва, че нагрява не върхът, ами температурата "пълзи" нагоре, или не нагрява достатъчно.
Затова при една, или две доказано изгорели свещи се сменят всичките-само мое мнение.

iwo_19

Свещите са  отзад и за да ги смениш сам трябва доста място да се освободи. Сваляш чистачките, кората  и т.н.  , за до стигнеш до тях. В сервиз  за тоя мотор взимат около 150 лв за смяната им. ти си прецени. Ако някоя свещ ти зацикли  влизаш  във филма. Сменят се комплект и е хубаво да ги смениш, защото не  се знае дали някога  са сменяни. Ако искаш да рискуваш  има клипове  в тубата . Аз ги смених в сервиз. 252 лв свещи +труд.

Петров

Аз свещите ги знам къде се намират, веднъж вече имах достъп до тях докато ги проверявах дали са здрави. В няколко сервиза ми казаха ,че при скъсване на някоя си доплащам евентуално за другите процедури.Не съм за парите но никой не може да даде гаранция за това ще се пробвам аз.

ivchotr

Значи като ти счупят колата, ще си платиш за нова  (hammer) Как въобще съществуват тези сервизи ::)

Петров

Колеги проблема със свещите приключи. Свалих ги, едната се скъса самият нагревател остана в главата,двете работещи свещи се развиха без проблем, но тези които бяха изгорели едната я излъгах и се отви но другата явно не е работила от доста време, защото почти без никакво усилие се скъса. След като остана нагревателя само в главата го чукнах на вътре да падне в цилиндъра,свалих едната дюза и от там с магнит го извадих през отвора на дюзата. Е не стана от първият път но става с търпение. Купих Беру нови каквито бяха и старите,монтирах всичко както си беше.
П.п колата нямаше проблеми с паленето но ме беше страх да не изгори още една от свещите и да светне чека и да ме остави някъде. Единственият плюс който виждам е , че мотора на студено работи по меко. Това се случва защото свещите подгряват 2 минути след като съм запалил, при  температура днес 7 градуса. Свързах една пробна лампа в буксата на едната свещ и така разбрах.