Проблем в ниските обороти при Ford Fiesta 1.4 TDCI, 68 кс.

Започната от Атанас Атанасов, 27 Април 2020 13:10:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Атанас Атанасов

Здравейте! Наскоро си купих Ford Fiesta 1.4 TDCI, 68 кс. (втора ръка), като в началото не обърнах внимание или по-скоро не направи проблем при тестването на автомобила. Но след няколко дни ми направи впечатление, че двигателят прекъсва, когато работи на свободна скорост, като в резултат на това се усещат силни вибрации, които тресат мотора. Първоначално сметнах, че това може да е поради факта, че колата е стояла известно време без да се кара, затова реших да изхарча 1-2 резервоара нафта, с идеята, че може да е подпушена. Мои колеги ми предложиха да я "издухам" на права отсечка, да сложа разни добавки и т.н. Послушах ги, издухах я, но проблема си остана.  Интересно е, че този проблем се появява, когато времето е студено или когато колата е студена, след като загрее, моторът се успокоява и си работи равномерно. И тъй като "Check-a" светна, реших да я закарам на диагностика при един майстор, който живее наблизо. Но за майтап, тогава проблема не се появи, стойностите на дюзите и помпата бяха добри, затова изключихме това от уравнението. Грешката, която той отчете беше свързана ЕГР. Той също ми предложи да я "издухам". "Издухах" я. Проблемът си остана. След това я закарах на втори майстор, мой познат, при него отчете същата грешка с ЕГР, смених го с нов, проблемът остана. Това, което ми направи впечатление е, че понякога при включването на фаровете, моторът започва да прекъсва (пак на свободна), което ме навежда на мисълта, че проблемът е по-скоро в електрониката, отколкото в механиката на автомобила. Друг признак, който забелязах е, че стрелката на оборотомера, когато прави проблем, не стои мирно, а ходи нагоре-надолу с някакви милиметри, но когато колата се успокои си стои равномерно. Също така, когато времето е студено или колата е студена, наред с прекъсването/вибрациите колата пуши, а миризмата е на сурова нафта. Заключението, до което достигнах е, че проблемът може да идва от някой датчик, който да подава грешна информация на компютъра и така да го залъгва, а той от своя страна да променя стойностите на работата на мотора и от това се получава и обогатената смес. Моля за мнения и съвети! Благодаря предварително!

Запрян Б.

Като насока без да съм специалист:

Напрежението как е на динамото ? Мондето сменяше обороти, но не гаснеше и се оказа не добре работещо динамо. След рециклиране всичко се оправи.

Акумулатора как е ?

Pyrhel

Гори ли масло?
Грешката за ЕГР остана ли след смяната му?

Трябва да се проверят температурните сензори какво показват? Щом мирише на нафта, значи хвърля повече от колкото трябва и вариантите според мен са ЕГР/някой сензор/инжектори/помпа.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Мишо

Вижте подгревните свещи, щом само на студена тресе и пуши.

Атанас Атанасов

Цитат на: Запрян Б. в 27 Април 2020 19:53:59
Като насока без да съм специалист:

Напрежението как е на динамото ? Мондето сменяше обороти, но не гаснеше и се оказа не добре работещо динамо. След рециклиране всичко се оправи.

Акумулатора как е ?

Не съм замервал динамото, не мога да кажа. А акумулатора е добре, както се казва: "Има ток да те убие!"

Цитат на: Pyrhel в 28 Април 2020 10:36:27
Гори ли масло?
Грешката за ЕГР остана ли след смяната му?

Трябва да се проверят температурните сензори какво показват? Щом мирише на нафта, значи хвърля повече от колкото трябва и вариантите според мен са ЕГР/някой сензор/инжектори/помпа.

Не, масло не гори. Не съм проверявал температурните сензори, но ще го имам предвид. След смяната на ЕГР, грешката беше изчистена от майстора, но не след дълго Check-a отново светна. Интересното е, че понякога се изчиства сам, но когато направи този проблем, отново светва.

Цитат на: Мишо в 28 Април 2020 12:01:39
Вижте подгревните свещи, щом само на студена тресе и пуши.

Ще ги проверя!

Благодаря за съветите!

Pyrhel

Според мен първо трябва да се оправи проблема, заради който свети чека. Знаеш ли каква грешка е записала?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.