Светлина за проблем с акумулатор

Започната от ohGr, 20 Февруари 2012 14:05:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ohGr

Здравейте,

От известно време "мигрирах" към този форд-форум и доскоро само си четях, но отскоро почнах да се сблъсквам със странен проблем и реших да се допитам до по-опитните колеги. Вече 2-3 седмици, при пуснат двигател и нулева предавка, на таблото светва лампата за проблем с акумулатора. Реакцията ми бе да вляза в системното меню и да следя нагледно волтажа. Резултатът беше ~14 волта (+/- 0.3), а днес мерих и с мултиметър и данните бяха същите. След като покарам няколкостотин метра, лампата изчезва, само за да ме "догони" на следващия светофар. Нищо в държанието на колата не говори за какъвто е да е проблем, но редовното светене на лампата определено е смущаващо и изнервящо.
Дали някой от вас вече се е сблъсквал с подобен проблем?

Bobi

Здравей и добре дошъл! Не твърдя, че съм прав, но ми се струва, че щом нещата с акумулатора са наред, проблемът най-вероятно е от алтернатора - или се е повредил, или не зарежда както трябва. Ако проблемът е там, най-вероятно са четките на алтернатора - не са скъпи.

Alexander

"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

ohGr

И аз за четки си мислех, но не съм сигурен че флуктуациите са толкова големи, че да е проблем с алтернатора. Май тези дни ще се ходи до Пфое-то.

hotblooded

Четки, замърсен акумулатор-  дава утечка между клемите и дефакто не зарежда като хората. Лош контакт между клемите и акумулатора - сваляш клемите и с задължително с ножче или шабър (в никакъв случай със шкурка) почисти изводите на акумулатора и клемите....  Виж дали някоя тънка жичка не е тръгнала да се откъсва от захващането към клемите. Ако всичко това е наред - четки. Пробвай на фарове вечерно време - ако дадеш газ и светнат по силно - четки (или лоша маса на фаровете или оксилени изводи по релетата - малко вероятно)

Bobi

ohGr

Развитие има, но не е ясно в каква посока.  ;)
По съветите на hotblooded гледах клемите, но си бяха идеално чисти. Също така фаровете светят еднакво силно, независимо от газта.
Миналата седмица, след като се постопли времето, покарах по Околовръстното и доста време лампата не беше светвала. В един момент привечер, температурата падна и на таблото цъфна жълтата предупредителна снежинка, а заедно с нея, за пръв път в движение (при това с поне 80), и лампата на акумулатора.
Воден от мисълта, че е свързано с температурата, днес покарах на жегите и лампата светна само един-единствен път.
Не знам какво се случва, но се чудя дали не трябва да развъртя Фокуса на извънградско, защото от четири месеца не е виждал табелата за изход от София, а в града го карам на престъпно къси разстояния (което е и причината толкова бавно да се отчитам тук).

hotblooded

Като светне и вдигнеш обороти - изгасва ли? - Ако е така - на ниски обороти динамото ти не дава необходимото напрежение. Ако има и разни студени спойки по диодната плочка на динамото - те могат да правят мизерии на студено ли на горещо (малко вероятно). Ако намериш някои сервиз със стенд за динама (алтернатори) - в краен случай може да се тества. Ако имаш познат със ампер-клещи които "хващат" и прав ток - може да се замери какъв ток "опъва" акумулатора веднага след стартиране

ohGr

Следва развръзката...
Отидох на дигностика в МП-Младост и диагнозата беше смяна на алтернатор (над 800 лева) и смяна на ЕГР клапан (980 лева), и двете цени без труда. ЕГР-то подозирам беше останало като незачистена грешка от миналата година по това време, когато явно бях заредил кофти нафта и беше светнала лампата за проблем с двигателя (грешката първо я зачистихме на път за морето в random сервиз в Стара Загора, после пак се появи, по средата на следващия резервоар лампата загасна и не е светвала оттогава).
Закарах колата при "моя" си майстор и за общо 150 лева сменихме релето на алтернатора и "хардуерно" зачистихме ЕГР-то. И може би нямаше да имам голям проблем с Мото-Пфое, ако не чаках буквално 1 час приемчика, за да си платя диагностиката и да си взема ключовете. Ако искат някой да им се върже на схемите с ремонти на цената на малък автомобил втора ръка, трябва да се стараят повече...

hotblooded

Цитат на: Festi в 12 Април 2012 09:10:25
Следва развръзката...
и диагнозата беше смяна на алтернатор (над 800 лева) и .....................Закарах колата при "моя" си майстор и за общо 150 лева сменихме релето на алтернатора ............
Проблема е че те няма как да ти направят този ремонт, понеже са официален сервиз, а официланите сервизи ползват само "официалните" технологии! И аз като работех в Пежо се дивях на тези простотии - заради диодна плочка или реле-регулатор за не повече от 200 лв да караме хората да сменят цял алтернатор. И вместо тези 200 лв да ги вземем ние - ги вземаха други сервизи. А за EGR клапана - тея са болни мозъци! На моята кола е сменян EGR клапан като е била на 3 или 4 години и е струвало 65 лв в Мото Пфое!

Alexi

толкова може да е струвал труда по смяната .. самия ЕГР е доста по скъп както ще установиш ако питаш в МР ..

hotblooded

Цитат на: Alexi в 12 Април 2012 14:11:25
толкова може да е струвал труда по смяната .. самия ЕГР е доста по скъп както ще установиш ако питаш в МР ..
Впрочем ако е била в гаранция цените са други. В Пежо преди време дори и нещата по гаранция си имаха цена и се вписваха с сервизната книжка с нея, независимо дали клиента плаща. Само че се получаваха куриози - част която по гаранция струваше 17 лв, после ставаше 72 :)