конденз-вода в купето помощ

Започната от kamen_i_t, 18 Септември 2019 10:18:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kamen_i_t

Здравейте! Става дума за Fiesta Mk5 2004г. 1.4 Tdci - от известно време имам проблем с вода/конденз в купето под мокетните стелки отпред основно на шофьорското, но и на пасажерското място. Историята е следната - отпред съм изчистил каналчето под предното стъкло, че беше запушено с листа (помислих си, че съм решил проблема), след това ми се дочу вода в пасажерската врата и действително след дъжд се оказва понапълнена отвътре - влиза вода през оплътнението на стъклото на /не се оттича като хората/, оплътнението и каналчетата му мисля, че са проблема остаряло - изгоряло и намачкано и според мен от там влиза вода при дъжд във вратата - ще го сменя, то е ясно, ако имате идеи от къде мога да си намеря/поръчам такова за да се ориентирам ???
Така ама.... проблем има и когато не вали дъжд, когато я оставя вечер и на сутринта вляза в колата има огромен конденз в краката основно на шофьорското място по стелките и то без да е валяло, без да съм я карал на климатик преди това и прочие !!! Много странно... От къде идва този конденз, възможно ли е да има нещо запушено /какво-къде/ ? Тръбата за конденза от климатика да е запушена, окей, но.. не съм ползвал климатик почти и има ли логика да се образува такъв конденз от там всеки ден макар и без климатик, по запознатите ако може да споделят - също така къде се намира тази траба ако може да дадете насоки и инструкции и как да я проверя/оправя, ако може да е от това?
Третото ми съображение по въпроса е за пластмасата между предното стъкло и предния капак , където са чистачките,  която е в отвратително състояние, стъклото не прилепва и има голям луфт между него и нея - евентуално да се залепи със силикон или нещо друго дали ще е от полза?
На последно място... имам шибидах и не знам дали може да има общо.
В заключение ми е ясно, че при дъжд вода може влиза през оплътнението на стъклото на вратата и през пластмасата между предното стъкло и капака и ще се опитам да ги оправя тях, но този конденз според мен е от друго, не може да е от тях, защото влагата я има и без дъжд и мокрене със седмици и вероятно е нещо друго...   

Очаквам вашата помощ и ви благодаря предварително !!!

ivchotr

Пластмасовата кора под чистачките е декоративна и пази предимно от влизането на едри боклуци както и придава някакъв по-завършен вид на пространството около стъклото. От там в купето може да влиза влага, ако под нея има дупка в ламарината, която да отвежда водата право в купето.

В твоя случай провери дали някой от маркучите към радиатора на парното или самият радиатор не са протекли по някаква причина - спукване, пробив, хлабава скоба и т.н. Другият виновник може да е шибидахът. При сегашното падане на температурите нощем не е изключено той да прави конденз и водата да се оттича в купето заради запушен или пробит дренаж, или комбинация от двете. Би трябвало в ъглите на основата на люка да има дренажни отвори, които са свързани с тръбички, които минават някъде по предните колонки и излизат под купето. Случвало се е като се запуши тази дренажна тръбичка, през някоя цепка водата от конденза да се излива в купето. Принципно с някаква дълга тел можеш да провериш дали са запушени дренажите и съответно да ги отпушиш, като внимаваш разбира се да не ги окучиш ти. Имай предвид, че това са все пак 15 годишни маркучи.

kamen_i_t

Цитат на: ivchotr в 18 Септември 2019 18:02:58
Пластмасовата кора под чистачките е декоративна и пази предимно от влизането на едри боклуци както и придава някакъв по-завършен вид на пространството около стъклото. От там в купето може да влиза влага, ако под нея има дупка в ламарината, която да отвежда водата право в купето.

В твоя случай провери дали някой от маркучите към радиатора на парното или самият радиатор не са протекли по някаква причина - спукване, пробив, хлабава скоба и т.н. Другият виновник може да е шибидахът. При сегашното падане на температурите нощем не е изключено той да прави конденз и водата да се оттича в купето заради запушен или пробит дренаж, или комбинация от двете. Би трябвало в ъглите на основата на люка да има дренажни отвори, които са свързани с тръбички, които минават някъде по предните колонки и излизат под купето. Случвало се е като се запуши тази дренажна тръбичка, през някоя цепка водата от конденза да се излива в купето. Принципно с някаква дълга тел можеш да провериш дали са запушени дренажите и съответно да ги отпушиш, като внимаваш разбира се да не ги окучиш ти. Имай предвид, че това са все пак 15 годишни маркучи.

Здравейте. Сагата с моя проблем продължава! Вече е не конденз ами си е направо солидно количество вода (обяснявам си го с по-честите валежи и влошаването на времето). Колата дори когато не я карам няколко дни и си стои /навън/ след дъжд става пак мокра без да е била в движение.... при това вече не само в краката на шоьора ами цялата лява част - водата стига до краката на пасажера отзад и чак до лявата половинка на багажника, т.е. ако не друго става ясно поне, че течът 100% идва някъде от ляво, защото от дясно няма и капка вода нидо на мястото на пасажера, нито зад него, нито в дясната част на багажника. Пробвах с дренажите горе на люка, но сякаш без успех. Ясно, че минават през колонката и нея ще я разглобя да видя, но къде е крайната им точка, от къде се стича водата навън след това - покрай врати, купе, трябва да имат някаква изходна точка отпред и отзад тея дренажи, но не мога да разбера коя е. Ще продължавам да се блъскам с тоя люк, но не знам защо все си мисля /или поне ми се икса/ че проблема не е от дренажите или по-скоро е някъде в края им, където излиза водата.

Следващото ми съображение - най на края да взема да я залепя тази пластмаса под чистачките със силикон да прилепне хубаво до стъклото и да пробвам пък да не стане чудо да се оправи така. Може да има някоя дупка или нещо... сменяха ми тампон под акумулатора и там клетката му беше поизгнила, или пък многократно коментирания филтър при фокуса, възможно е от там някъде да е белята и ми се струва, че няма да е толкова фатално да я залепя. Ясно ми е, че конструктивно не е било това идеята на производителя, но... четох доста мнения в интернет, с които хора по този начин са постигнали успех за същия или сходни проблеми.
Следващи щуротии дето ми идват на главата за евентуален теч са - между лайсните на тавана и прозореца, нещо не ме кефят как са, особено при връзката й с предното стъкло. Но това е най-малко вероятния проблем според мен, защото щеше да ми е мокър тавана.....

Не знам вече и аз какво да правя, плаче ми се и ми идва да я хвърля тая кола вече, въпреки че я обичам и не ми създава много години никакви други проблеми. Зима идва, просто е ужасно - мокро, мирише...
Ако някой има други предложения или становища или може да ме упъти поне по зададените от мен въпроси.... Благодаря предварително!

ivchotr

Ако имаш лайсни на тавана, не е изключено и от тях да е проблемът. Преди години на един корейски СУВ от там му вкарваше вода. Понякога и ако стъклото не е добре залепено също пропуска. Хващай силикона и почвай наред.