Двузонен климатроник духа студено от едната страна и топло от другата

Започната от todoroff, 17 Юни 2019 00:15:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

todoroff

Здравейте, колата е focus c-max 2006г. 1,6 ti, двузонов климатроник. Имам следният проблем: пускам климатика и той си работи нормално, обаче от дясната страна духа леко топъл въздух, а от към шофьора си духа яко студено. Разсъждавах и стигнах до извода, че клапата която контролира дясната зона на колата е заяла, счупила или разхерметизирала. Четох в няколко английски форума и там препоръчват да се ресетне модула на климатика, и това помагало на доста хора да се оправи проблемът. Закачих компютъра и ресетнах модула, обаче при мен проблемът остана. Със ForScan проследих клапите как се движат (дава ги в проценти) и след доста опити и човъркане на климатика установих,че клапите са си съвсем наред или поне моторчетата им, защото ForScana следи хода на моторчетата, а не на самата клапа. От тук стигнах до извода, че имам повредена клапа, а не проблемно моторче. Забравих да спомена, че ако включа да топли, няма никакви проблеми, и духа горещ въздух от всички отвори. Което ме насочва към клапа, която не може да херметизира камерата към радиаторчето на парното и от там се промъква топъл въздух, който се меси със студеният от климатика. Реших да разглобявам и да търся проблемът. Разглобих доста работи, но накрая стигнах до клапата и изненада, клапата си беше съвсем наред. Поне се сетих да снимам процеса(когато сглобявам де) и направих едно ръководство как стават нещата, ще го прикача към темата.
От тук следва и въпросът ми, от къде другаде може да е проблемът ? Възможно ли е да ми липсва малко от фреонът и от там да не стига до дясната зона на колата, макар че изпарителят на климатика е в една обща камера и за двете зони? Някакви насоки ако можете да ми дадете ?

PS: Не мога да прикача файла с ръководството. Някой админ да помогне с насоки, файлът е 25мб и е направен като презентация със снимки.

Pyrhel

По повод файла, може да го пуснеш в отделна тема, форумът компресира снимките, когато се качат.

За проблема - опита ли да запалиш колата и да пуснеш климатика, докато беше разглобено, за да видиш дали се движат синхронизирано клапите?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

todoroff

Докато бях отворил кутията на парното, не съм палил защото имаше разкачени маси и моторчета. Палих обаче като я сглобих и махнах моторчето на клапата и я въртях на ръка с отвертка. Клапата си затваря докрай. През ForScan може да се проследи коя клапа отваря и на колко процента. По моему, клапите са си наред, обаче има някаква друга мистерия.

PS: Май е голям файла и немога да го кача като тема. Затова го качвам в драйва и шервам като линк. Ако на някой му се занимава, може да го свали и направи тема или ръководство.
https://docs.google.com/presentation/d/17-Dmn2nRs8NOd8cwLTuwJqb8g6o4g72OmzMz-wgOXx8/edit?usp=sharing

ivchotr

А клапата има ли уплътнениие по краищата? Че се е случвало на друга марка заради липсващо уплътнение да прави същите номера.

todoroff

Да, по целите краища е промазана с мека гума приличаща на перо от чистачка. Аз даже се учудих, че клапите изглеждат като нови. Очаквах да видя разпадащ се и лепнещ дунапрен.