Вентилатор климатик Фокус 2 - работи когато си иска..

Започната от Mupo, 11 Април 2019 23:06:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Mupo

Здравейте,
да помоля разбиращите за мнение.
Става въпрос за вентилатора на фокус мк2, който работи когато си иска.Няма значение степента/ с електронно управление е/, когато не работи, както и да го настроя не духа. Няма зависимост, колко време няма да работи и дали включвам/изключвам климатика. В някакъв момент, обаче решава, че тръгва и тогава всичко е наред, всяка степен си работи. Но това не продължава много и пак спира.
Ходих на "майстор" разбира се, който каза електронен блок, но ми отказа ремонт. Ходих при друг, който каза четки на ел.моторчето но и той не се занимавал. Отидох при трети, който ми каза, че директно вентилатора е за смяна.
Не мога да си намеря, кой да ми оправи колата  ???.
Според вас на къде клонят нещата?
Благодаря предварително!

ivchotr

Най-лесно ще разбереш дали проблемът е в самия вентилатор, като стигнеш до буксата, която му подава крайното захранване - след всички ключове, модули и т.н. Подаваш му през тази букса директно захранване и ако тръгне да върти на излитане, значи проблемът е другаде. Преди да започнеш да търсиш нов модул, провери дали отговорният бушон е наред. Обикновено за тези вентилатори има комбинация от бушони и или релета. Щом е с електронен блок релета може и да няма, но бушони със сигурност ще има. На капаците на бушониерата са нарисувани кой за какво е. Често нагарят и контактите в буксите, така че ще е добре да почистиш всички букси по веригата от ключа до венилатора.

Mupo

Цитат на: ivchotr в 12 Април 2019 20:25:22
Най-лесно ще разбереш дали проблемът е в самия вентилатор, като стигнеш до буксата, която му подава крайното захранване - след всички ключове, модули и т.н. Подаваш му през тази букса директно захранване и ако тръгне да върти на излитане, значи проблемът е другаде. Преди да започнеш да търсиш нов модул, провери дали отговорният бушон е наред. Обикновено за тези вентилатори има комбинация от бушони и или релета. Щом е с електронен блок релета може и да няма, но бушони със сигурност ще има. На капаците на бушониерата са нарисувани кой за какво е. Често нагарят и контактите в буксите, така че ще е добре да почистиш всички букси по веригата от ключа до венилатора.

Мерси за съветите. Мисля да ги спазя всички преди да премина към нов вентилатор. :)