Съвет за закупуване на форд фокус

Започната от petkok, 16 Декември 2018 18:25:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

petkok

Здравейте,
наближава време да си сменям колата (клио симбол) и ми се иска да купя кола, която е проста, надежна, икономична и евтина за подръжка,бензинова и с малък данък (не държа на мощните двигатели, които измъквали човек от опасни изпреварвания). Колата която търся е нещо като моето клио но по-нова и с повече екстри откъм сигурност.
Моя майстор(когото дълбоко уважавам) освен за стари модели рена и по-нови модели дачии спомена, че за него истинската немска кола е не голф а форд фокус само дето не разбрах за кое издание на фокуса говори. В моя бюджет излизат фокуси от 2005 до 2008г, като ми се иска да е комби. На външен вид ми харесват примерно следните екземпляри:
https://www.cars.bg/offer/c2879355
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11540881500103205
Моля за мнение от собственици на такива коли дали наистина фокусите с 1.6 бензинов двигател са здрави и надежни коли. Не искам да чета много постове от форума защото обикновенно хората обсъждат проблеми и това може изобщо да ме откаже от модела.(примерно четох подобен пост "колата ми над 110км/ч минава в авариен режим и в сервизите не знаят защо ...")

ADiDimitrov

Спрял си се на форд фокус до тук добре! Автомобилиа е здрав! Искаш бензиново комби тук всеки ще ти каже че двигателя е 2.0! Сполучливите мотори на форд са големите мотори! Това за малкия данък въобще не го разбирам! Щом избора ти за кола се свежда до нещо което се плаща веднъж в годината, защо изобщо търсиш кола? Качвай се на градския транспорт и нищо няма да плащаш ????????

petkok

Цитат на: ADiDimitrov в 17 Декември 2018 12:25:40
Спрял си се на форд фокус до тук добре! Автомобилиа е здрав! Искаш бензиново комби тук всеки ще ти каже че двигателя е 2.0! Сполучливите мотори на форд са големите мотори! Това за малкия данък въобще не го разбирам! Щом избора ти за кола се свежда до нещо което се плаща веднъж в годината, защо изобщо търсиш кола? Качвай се на градския транспорт и нищо няма да плащаш ????????
Първата ми кола беше 50коня и беше малко слаба, втората ми кола е 75коня и ми е добре но чусватвам че може и 100,
145 коня ми не виждат излишно много за уравновесен човек. Парите спестени от данък и гориво са си бонус за колата, като нови гуми, нов акомулатор и т.н.
Колкото до градския транспорт подозирам, че искаш да качиш всички с по-малки двигатели на автобуса за да си разиграваш двигателя на празни улици ама това няма как да стане :)

Pyrhel

Подкрепям логиката на Петкок за данъците и ГО - следвам същата. До скоро данък + ГО беше под 200лв на година и макар, че вече няма да се впишем в такава сума, разликата е огромна. В моята сметка, определящото е колко е тоталът на годишна база (ГО + данък + гориво + обслужване + ремонти и т.н.), а не дали се плаща 1 или 2 пъти... С прости думи - правя табличка с ВСИЧКИ разходи по автомобила и смятам колко ми струва на км.

1.6 е добър вариант, но внимавай - има и версия 116кс (Ti-VCT). Недостатъкът за мен при по-слабите двигатели е късата 5та скорост (т.е. високи обороти на магистралата).

ПП: 999-кубиковият двигател на Форд също е изключително сполучлив и здрав, така че не мога да се съглася със "Сполучливите мотори на форд са големите мотори" :P
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

за из града 100 коня са ок ,даже са много .. обаче извън града нещата доста се променят .. за мене минимума за добре и безопасно ускоряващ мотор е около 150 коня бензин ,и 120 коня дизел на тия тегла на съвременен автомобил + хора багаж и т.н. .. с по слаби мотори не се чувствам комфортно и за мен стават опасни ти не можеш да изпревариш за достатъчно кратко време от 90 нагоре реално .. лечение за повечето конски сили има ,моя данък е 5 лв и 50 стотинки  :))

Pyrhel

Пали свещички да не стане както го мислят с нормален данък, 2 прегледа на година или винетка за товарен автомобил :))

Alexi

няма как да стане .. ти знаеш ли какви хора карат N1 ?  :D

Ilian Petrov

Цитат на: petkok в 17 Декември 2018 13:54:18
145 коня ми не виждат излишно много за уравновесен човек. Парите спестени от данък и гориво са си бонус за колата, като нови гуми, нов акомулатор и т.н.
К

Все си мисля, че това е вярно, но само ако и с 1.6 се кара на газ. Иначе при положение, че 2.0 е на газ, а 1.6 на бензин, няма да се вържат сметките :)

ADiDimitrov

Колега не ме разбирай погрешно няма нищо против малолитражните автомобили! Просто искаш комби и да е здраво а решението ти произхожда от размера на данъка! Това за мен е несериозно! Има тонове статии които описват живота на големия мотор и живота на малкия мотор! Да не говорим че тежка кола с малък мотор ще ти слъса джоба от разходи! Да не се окаже че спестените паро от данък да ги хвърлиш за друго ????

dimkaraganchev

Хайде стига с тези глупости. Карайте си талигите със супер мощните си двигатели и не давайте такива крайни, че и погрешни мнения. Колегата ясно е написал какво го интересува, а вие веднага рипнахте да му доказвате колко е проЗД...(rofl)
Цитат на: Alexi в 17 Декември 2018 16:55:17
няма как да стане .. ти знаеш ли какви хора карат N1 ?  :D
Тия не ги мисли. Далеч по-лесно ще го преглътнат от нЕкои други... :))

Alexi

ако се приеме мятам една софра за моя сметка ,така и така ще съм назад :)

petkok

Само за информация и мотора 1.8 125кс ли е малък за комби?

Ozzie

@petkok
Само да си знаеш, че не всичко по тези Фокусници към които си се насочил е евтино.
Ще ти дам пример с лагер- главините (които като едно нищо може да се наложи да смениш в не толкова далечен период)- задните бяха по 145 лв. едната, предните по 125 лв., марка FAG. Може и да не ги сменяш, стига да не те дразни бученето от износени лагери. Хора всякакви. За пример, ще дам един колега, който кара със заминал съединител сигурно две години, докато накрая вече нямаше накъде повече да я мъчи колата. Моя го смених на втората седмица след като го усетих, че приплъзва.
200+ лв. за предни амортисьори (бял кахър, ако го отнеса към цената на амортисьорите на единия ми велосипед  (tooth) )
300+ лв. за притискателен и феродов диск за съединителя

Разгледай в аутодок (или който и да е друг сайт за части, цените се различават с малко) за следните части:
- главини, предни и задни;
- спирачни дискове и накладки; (160 лв. предни и 113 лв. за задните, това гледам, че съм платил)
- термостат (за моя дизел е +/- 100 лв.);  (swearing)
- съединител (не знам, двигателя към който си се насочил с двумасов / демпферен маховик ли е или обикновен);
- демпферна шайба;

Това като гледам са основните неща (и общи за дизел / бензин) които съм сменил за 30 месеца, откакто имам Макса.
Имам и други разходи, но те са специфични само за дизела.

П.С. Моргите продават скъпо и рядко са навити за пазарлък. Накрая ще взема да им искам касови бележки.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ADiDimitrov

Ако ще си говорим за цени копютър на спирачките на Е класа от 2000 нагоре! Прецакано DSG на ваг групата от 1500 нагоре! Съединител и демпферен маховик на повечето модерни дизели от 1500 нагоре ! Примери бол както всеки е казал вземаме си това което можем да потдържаме! Имам познати още карат голф 2 или форд орион ????

Alexi

не са такива вече цените на съединителите ,за пежака съм питал профилактично - 900 лв в официален сервиз с маховика и всичките там семеринги и глупости

lubomirov89

Към автора на темата, колега аз карам 1.6 100 коня. Ако си спокоен водач, няма да имаш ядове, мако е тромав, но пък сръчкаш ли го в обороти си върви. Не е толкова скъп за подръжка, мятай се и няма да съжаляваш.

petkok

Като гледам какви ги пишете май ще ме качите на дачия логан, а мислех че форда е кола за народа :) , май ще трябва да погледна как стои въпроса при астрите въпреки, че фокуса ми харесва повече.

petkok

Цитат на: lubomirov89 в 17 Декември 2018 21:38:21
Към автора на темата, колега аз карам 1.6 100 коня. Ако си спокоен водач, няма да имаш ядове, мако е тромав, но пък сръчкаш ли го в обороти си върви. Не е толкова скъп за подръжка, мятай се и няма да съжаляваш.
Благодаря.

Ilian Petrov

Ами виж и дачиите, има и добри отзиви. Но за мен преди 2012 са грозновати, а интериора им е ужасен.
А относно Опел, се сещам за един лаф: Форд - по-добрия Опел  :D

dimkaraganchev

Имай пред вид, че 80% от мненията са чист хейт...по подобие на ония  80%... (rofl)

Ilian Petrov

Petkok, имай "пред вид", че мненията във форума на 80% са верни и са от личен опит  ;)

daneco

И 1.6 100 и 115 и 1.8 и 2.0 са супер здрави и готини. Не слушай тия работи за скъпите части. Давам ти пример. Аз взех 2006 1.6 tdci 90ps. И тя след 100 влизаше в авариен режим и се оказа ел. магнитен клапан за разтоварване на турбото но както и да е.
В службата* имаме над 50 такива фордчета само дето са фейслифта с мотор 1.6 100 кончета. за по 50 000 / 80 000 км не им е правено НИЩО освен биалетки, накладки. За комби може да е малко тромав този мотор. Ако ти изпадне 115 к.с. или 145 к.с. взимай смело. И не забравяй да си заделиш едно 1000+ лева (особено ако е внос) за катове и разни задължителни неща. При мен по спомен за 4 месеца математиката върви така:

Кат - 500 лв.
Ангренаж к-кт. - 120лв.
Водна помпа - 80 лв.
Клапан за турбото - 20$
Предни дискове - 48 лева. - Метели - Най-добрите от евтините, почти без рекламации са.
Накладки - предни/задни - има няма 80 лева.
Задни биалетки - 50 лева.
Предни биалетки - 30 лв., Втулки носачи 128 лв. (Motorcraft), аморт.-ри (KYB) 120 лв. и реглаж 30 лв.
Горивен филтър - 80 лв.
Маслен, въздушен, поленов и масло - 100 лв.
Алтернатор - 80 лева.

Тази от мобилето дето си я показал ми харесва много.... смъквай и 500 лева и не му мисли.
Д. Й0рдан0в

ADiDimitrov

Цитат на: petkok в 17 Декември 2018 21:56:35
Като гледам какви ги пишете май ще ме качите на дачия логан, а мислех че форда е кола за народа :) , май ще трябва да погледна как стои въпроса при астрите въпреки, че фокуса ми харесва повече.
Ако ще е опел да знаеш че дизел става само 1.9 италианския мотор! Другото е само проблеми. Ако е бензин 1.4 е пълен мъртвец, 1.6 става но като цяло екотеците са масларки! Интериора на Астра Н е ужасен евтина пластмаса скърцане лющи се абе евтино изпълнение!

petkok

Послушах съвета да погледна в атодок и чесно казано съм объркан.
Частите за FORD Focus Mk2 Комби (DA3) 1.6 (100 K.C) са на цени като на моето рено.
Примерно:
VALEO комплект съединител 170лв
комплект колесен лагер 76лв
радиатор за парното 130лв
A.B.S. спирачен диск 35лв
Да не би да ме плашите с цените за части за дизелови модели след 2010г?

не бях прочел поста на daneco , и неговите цени отговарят на това дето виждам в атодок

sinnerman

Цитат на: daneco в 18 Декември 2018 10:56:48
И 1.6 100 и 115 и 1.8 и 2.0 са супер здрави и готини. Не слушай тия работи за скъпите части.
Потвърждавам това. Личен опит със 115 к.с. фокус бензин. Дори бих препоръчал ОЕМ части. Излиза по-евтино с тях в дългосрочен план.

daneco

Цитат на: sinnerman в 18 Декември 2018 11:56:22
Дори бих препоръчал ОЕМ части. Излиза по-евтино с тях в дългосрочен план.

И аз съм на това мнение. Но на Motorcraft идея си нямам от къде мога да пазарувам оригинални части освен от МП.
Момчето дето ми смени втулките каза, че те издържат най-дълго. Предполагам, че именно те са така наречените ОЕМ - при първоначално вграждане.

Отклонихме се от темата.... Та към автора: От клиото ще е по - голямо, по - здраво (според мен и при еднакви условия) и с една идея по - евтино и симпатично. Въпроса е на какъв екземпляр ще попаднеш и как ще се отнасяш с нея. Успех  и дано се присъединиш към групата :) Лек ден и да кажеш какво е станало. На 1.6 100 к.с. и на дизелчето 1.6 90 можеш да им боцнеш и 15-ки железни за зимата (За другите не съм сигурен).
Д. Й0рдан0в

petkok

Благодаря на всички за съветите :)

iwo_19

Изчетох темата , нищо не разбрах. Какво кола търсиш колега в %  градско / извънградско. За  повече градско кола от 100 кс нагоре е напълно излишна. Разликата в теглото на комби и хеч е пренебрежима / хората с хечбег  не летят над комбитата/. Дай малко детайли , за да получиш по-конкретни съвети , иначе  .... всеки ще си хвали своето. На фона на задаващата се криза и ориентацията към еко / малолитражки/ и свойството на нашите  управляващи да въвеждат евро нормите при нас , преди да са влезли в сила в Европа се очакват  големи кахъри / финансови/ за тия , които са с дърти коли / 10 +г./ и много коне / 100+ кс/.
И отделно бензин или дизел те влече ... / като  не пропускаш факта , че парите избити от евтината газ  ще ги дадеш за други ремонти /.
На приказки от сорта - карам вече ххххх км и само сменям масло и филтри не вярвай - това са хора , които не си поддържат колите и ги продават в състояние "гроб" и който купи такава кола , цял живот кълне марката.

ADiDimitrov

В интерес на истината според новия калкулатор на общ. София моя данък от 260 ще стане 146 или нещо такова!Но не е ясно какво ще решат в другите общини!

Pyrhel

Цитат на: Alexi в 17 Декември 2018 16:55:17няма как да стане .. ти знаеш ли какви хора карат N1 ?  :D
От наблюденията ми около мен - всички служебни коли и дришльовци, продали нивата, за да купят кайенче/М6-ца със свършили пари за зимни гуми. Тия, за които говориш, най-често са с чужди регистрации :)

Дръпна дявола за опашката с това изказване, от догодина всички до 3.5т, включително и N1, ще са със силно зависещ от еко-нормата данък. Не помня дали 2та прегледа годишно за N1 остават, но би трябвало.
Сега наистина е време за свещички да не ги включат и към толл-а, че съвсем разплакани ще има (tooth)
Според мен заслужават - нали са товарни автомобили.