Смяна на задни дискове на Focus mk2 / C-Max mk1

Започната от Ozzie, 24 Май 2018 18:05:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Ozzie

Някой сменял ли е задни дискове на Focus MkII / Focus C-Max MkI?
Захванах се днес, ама нещо ударих греда, пък и след като окончателно се убедих, че и лагерите са казали "чаооо", се отказах и събрах всичко. Ще я закарам на майстора ми, он да се поти.
Също така, "болтовете" към главина ли са хванати или към диска?
Не успявам да намеря такава тема във форума (слаб съм с търсачките), а повечето клипчета които намирам са само за смяна на накладките, което общо взето е работа за шестокласник.
Между другото, шестограма който се ползва при смяна на задните накладки е 7 мм. Хубаво е да се знае предварително, а не да се чудите, какво става. Добре че майстора ми е на 50 м. от нас.  (tooth)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Не виждам начин болтовете да са хванати към диска.

zloster

Не съм го правил, но ето тези картинки би трябвало да са за процеса:
http://wiki.zr.ru/189-1_%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82_Ford_Focus_II
След свалянето на накладките и супорта си бил само на крачка: отвиване на 2 болта 13 откъм окачването, за да се свали направляващата планка(? - поправяйте за терминологията). След това трябва да може да се свали. Болтовете се държат към главината, спирачния диск само е нанизан на тях.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Ozzie

И тях ги свалих. Даже се учудих, че са 13 мм. Очаквах нещо по- сериозно като диаметър на въпросните болтове (примерно 12-13 мм.), съответно глава 16-18 мм.
Явно диска беше яко спекъл към главината. Поработих върху него с чука (tooth) както от външната страна, така и от вътрешната страна, ама нъцки. Не отлепи. Повече не посмях да блъскам, че да не почнат съседите да недоволстват, 'щото и 14ч. наближаваше, а е почивен ден все пак.
Утре ще намина да почерпя майстора ми с бира, пържени картофки и евентуално цаца (абитуриент имам) и да обсъдим цената на ремонта. Днес на прима- виста ми каза 50 лв. на страна, но не уточни със или без лагер.

P.S. На картинки и клипчета всичко е лесно, в действителност, не винаги е така.  :))

Час и нещо по- късно, отговора на въпроса... Като гледам снимката, никакъв шанс да сменя само лагери. Значи отиваме на една стабилна трицифрена сума....  :'( :'( :'( :'( :'(

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Добре е контактната площ между диска и главината да се обработи с някакъв спрей против ръжда, за да отлепи след това по-лесно. Сега, след многото блъскане, майсторът ще чукне един - два пъти и дискът ще падне (rofl)

Онзи ден сваляхме барабаните на моята каруца и там бая бой отнесе. Оказа се, че барабаните на Фокуса са с лагери, вградени в тях. На Типака примерно, барабаните се нанизват на главината и така не се налага при всяка смяна на накладки да напъваш лагерите.

Ама нали знаете защо Форд я е измислил тази кола (rofl)

zloster

Топлината и корозията си казват своето: понякога и джантите трудно отделят от главината, а те се свалят редовно.
Искало е по-голям чук.
Извън темата: ПокажиСкрий

Иначе да - на теория няма разлика между теория и практика, а на практика има. Станах свидетел как монтьор от Казичене, въоръжен с ударен гайковерт, каза "Трябва да отидеш при еди-кой-си, моя гайковерт не е достатъчно мощен". А при втория монтьор гайката на амортисьора си наряза нова резба. (bi)
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 24 Май 2018 21:45:29Добре е контактната площ между диска и главината да се обработи с някакъв спрей против ръжда...
И това го направих...

Цитат на: ivchotr в 24 Май 2018 21:45:29Сега, след многото блъскане, майсторът ще чукне един - два пъти и дискът ще падне (rofl)
Божа работа.
Ще му покажа горната снимка. Ако пак ми каже 50 лв. на страна, май ще се мятам тук- 10 лв. на час с включен инструмент. Ако всичко е гайкаджийска работа, предполагам за 2 часа ще успея да се справя.

Цитат на: zloster в 24 Май 2018 21:45:32Искало е по-голям чук.
И аз така я знам тази поговорка- ако не стане с малкия чук, пробвай с по- големия.  :))

Цитат на: ivchotr в 24 Май 2018 21:45:29Ама нали знаете защо Форд я е измислил тази кола?
Щооооо?!?  :o

ivchotr

Значи, прибира се веднъж мистър Форд в къщи без предварителна уговорка и заварва жена си в леглото с някакъв шофьор.
"Е сега ще направя кола, която да разкатава фамилиите на шофьорите!" - си казал Форд и я направил тази кола (rofl)

П.П. Някак си ми изглежда неестетично да слагам препинателни знаци пред имотиконите (rofl) (rofl) (rofl)

Ozzie

Това е добро!!!  :)) :)) :)) :)

P.S. 'ми слагай иконките под текста

G_o_c_e_v

Аз сменях на макса задна главина. Цялото се сменя, няма опция да си смениш само лагерите.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Ozzie

Досетих се още снощи (няколко мнения по- нагоре), днес съмненията ми ги потвърдиха и от магазина и майстора ми.
Утре му я оставам в 1000.
Две главини FAG х 140 лв. + 40 лв. труд + 113 лв. дискове и накладки...  :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

ivchotr

Добре, де. В завода как са напъхали лагерите в главината и защо това да не може да се повтори в сервиз?

OL DiRTY

Би трябвало да може! На Лагуна 2, историята е същатата, и аз се пулех на цената, която ми бяха обявили! Приблизително 500 лв. за комплект дискове с лагерите им + накладки + труд  ???! Майсторчето ме видя, че давам на заето и ми предложи да пренабие старите лагери на нови дискове ( продават се и без лагери ). С пресичката, лека-полека и стана работата за има-няма 270 или 280лв..вече.съм забравил!

Ozzie

@ivchotr и OL DiRTY
Ще мога да кажа, след като имам главината пред мен. Ще пусна снимки и може да разсъждаваме, какво може и какво не.
Вярвам и на думите на Гоцев. Все пак е инженер и е сменял такава главина.

P.S. При мен, дисковете са отделно от главините.

ivchotr

Така като гледам снимката на главината, няма начин да не може да се извади и съответно набие нов лагер от задната й страна. Ако има снимка на задната част, ще стане по-ясно.
Без да съм разглобявал такава главина бих казал, че оста на главината и съответно лагерът се стягат с гайка, която ще се открие като се свали капачката най-отзад. Ако е капачка, де, че от снимката не си личи много. Предполагам, че е капачка, защото се вижда букса вероятно за АБС-а. Ако съм прав, ще е необходимо просто да се намери същият лагер по каталожен номер.

hotblooded

Цитат на: ivchotr в 25 Май 2018 22:57:07
Добре, де. В завода как са напъхали лагерите в главината и защо това да не може да се повтори в сервиз?
Има начин, нарича се горещо-пресова сглобка.  След това на практика става неразглобяемо. Не знам дали в случая е така.   Има и друг вариант - лагера няма вътрешна гривна, за такава се ползва повърхностно закалена (или азотирана) повърхност на самата ос.  Навремето, когато нямаше нищо по магазините - се намираше лесното - лагера се избива на части, стругова се ново легло, спрямо най близкия размер машинен лагер (намерен по "втория начин" от някой завод)

Ozzie

Цитат на: Ozzie в 29 Април 2018 12:27:24Заредих на "Петрол"-ската нафтостанция, дето е на самообслужване. Голям цирк беше, ама накрая се оправих, само дето съм забравил да си взема фискалния бон и имам само "служебен".
Сигурно живущите наоколо редовно се забавляват с такива като мен.
Днес за втори път. Мисля, че се справих доста уверено, като за втори път. С отстъпката от картата, нафтата ми стъпи на 2,04 лв. за литър, което май е по- евтино и от VM.  ^-^

Колкото до главината...
Цитат на: hotblooded в 26 Май 2018 15:26:56Има начин, нарича се горещо-пресова сглобка.
Имам съмнения, че е нещо такова и тук. Единия детайл е нагрят, другия охладен в течен азот и после са сглобени един към друг.
Утре ще измия едната главина с четка и обезмаслител, ще нащракам снимки и ще можем да си чешем клавиатурите надълго и нашироко.  ;D

ivchotr

Ако е неразглобяема сглобка, ми се вижда прекалено дори и за Форд. Заради един лагер да сменяш с нова цялата тази железария покрай главината...

G_o_c_e_v

Пазя си старата главина заради шпилките и да ми държи датчика за АБС-а, защото с новата главина дойде и нов датчик. Ако не забравя, ще извадя или изкормя капачката, за да видя, дали може да се разглоби на съставни части главината. Предните главини също не се разглобяват, защото след като е набита частта със шпилките в лагера е занитена солидно, а не примерно със зегерка.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Ozzie

Обещаните снимки на главината.
http://picbg.net/album_folder.php?u_id=46204qYV7m&f_id=62847

Не мога да преценя, капачката към датчика за ABS-а залепена ли е или просто пресована към тялото на главината. На око, влиза още около 10-12 мм. под ръба. Напънах леко с отвертка през отвора на датчика, но не помръдна. Пробвах да вмъкна нож между въпросната и тялото на главината, също неуспешно. Не посмях и да прилагам много сила, понеже се гъне много лесно.
Пръстена който се вижда през отвора има магнитни свойства. Торкса с който развих винтчето лепнеше по него.
Та, ако има начин капачката да се свали така, че да може да бъде използвана повторно, то може би ще е възможно стария лагер да бъде свален и да се сложи нов, но може би. Всичко е само теоретично.
Не мога да прогнозирам, колко време би отнела такава занимавка. По лесно е (за съжаление, не и по- евтино) да се развият четири болта, да се разкачи един куплунг и после да се монтира новия възел.

ivchotr

Може и да не съм прав, ама според мен единственото нещо, което би попречило на главината да се извади от тялото с лагера зад нея, е поне гайка. Капачката с датчика за АБС-а би следвало да може да се махне. На барабана на моята кола излезе с помощта на по-дълга щанга и техниката "отваряне на буркан"  :D Трябва да се работи внимателно, че магнитите могат да се спукат и тогава трябва да се търси нова капачка. Ако капачката се свали, според мен ще се отвори път към гайката. От там нататък вече каквото сабя покаже. Ако лагерът може да се избие е ясно. Ако не може, така или иначе и към момента вариантът с новия възел си го преглътнал...

ivchotr

Гледам из нета главините комплект вървят по около 35 - 40 лири.. К'ви са тези 140 кинта тук :-[

G_o_c_e_v

Същия ръждилник, като моята главина. Аз по се радвам на новата главина от колкото на старата ръждива част.

G_o_c_e_v

Ето ви разфасована главина. Вижда се как е занитена средната част и не подлежи на разглобяване.

Ozzie

Имах съмнения, че ще е нещо такова.
Ще кихаме за нов възел и това е. Поне се надявам да е еднократно, докато колата е в мен.
Иначе определено имаше файда от цялата работа. Вече го няма досадното бучене откъм задния мост.

ivchotr

Явно не съм бил прав. Аз бих го направил с гайка. Така би се икономисвал метал. Но, все пак говорим за Форд и сега за сетен път се убеждавам защо повечето ми познати механици не желаят да се занимават с ремонти на коли от тази марка. А пък аз бях решил да си преправя задните спирачки от барабанни на дискови. Определено няма да го правя (rofl) (rofl) (rofl)

Alexi

веднъж на 200к км да дадеш 130 лв за главина не ми се вижда чак толкова много .. това не е лада все пак

Ozzie

Прав си. Но бих се замислил, дали да ги дам за Мерцедеса който карах преди Форда.  (tooth)

ivchotr

Цитат на: Alexi в 28 Май 2018 22:20:13
веднъж на 200к км да дадеш 130 лв за главина не ми се вижда чак толкова много .. това не е лада все пак

При барабаните, ако се наложи да смениш лагер, излиза към 50 лв. За същия пробег, че и отгоре.

G_o_c_e_v

Ето разпарчелосана главина...