Гайки за лети джанти ?

Започната от dak, 09 Април 2018 11:39:31

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

dak

Колеги , колата е Фокус Ц-Макс , имаше една вибрация във волана при скорост над 100 км/ч която се оказа от неподходящи гайки за джантите. От къде мога да си набавя подходящ комплект гайки 20 бр. ?

hotblooded

http://www.etebg.com/autospares/ford-all.html
От тук, каталожен номер 59,  ако джантите са оригиналните.

dak

Колега , много ти благодаря за бързия отговор ! Лошото е , че джантите не са оригиналните , това дали ще се окаже проблем  ::)

jo_jo

За алуминиев джанти са конусовидни, но има хора, които си карат с тези за стоманените.
Ти как разбра, че е от гайките?

Запрян Б.

И на мен преди 2-3 седмици ми се появи тресене и се оказа, че едната джанта е останала без баланс. 

dak

проблема изчезва с поставянето на коплекта метални джанти със зимните гуми. Летите джанти са почти нови , нямат никакви кривини гумите също са чистонови марка Мишлен и баланс е правен няколко пъти. Няма друга възможна причина . Сегашните гайки са съвсем различни от тези които са посочени в линка горе , 99% проблема ще се окаже в гайките ! 

hotblooded

Оригиналните фордовски джанти са с тези гайки, който ти посочих. Ако са някои афтърмаркет - може трябва да вземеш от тези без подвижния конус.  Ако гайката не ляга плътно в отвора на джантата - стават чудеса...   А щом не са оригиналните джанти - виж дали централния отвор е какъвто трябва, ако е по голям - пак стават чудеса, но в такъв случай ще ти трябват и втулки за централния отвор

dak

Джантите са с по голям отвор и бяха с втулки , сложих чистонови втулки но пак има вибрация , така остана само гайките да сменя !

ivopolr

hotblooded

dak

Ще потърся втора ръка , вървят по 2 л. бр. 100 лв. за гайки не ми се дават  :-[

sa6ster

Как решавате проблема с капачките на гайките?
Моите са без капачки и респективно не са за ключ 19, а ключ 18.
Но никъде няма кръстачка с размер 18- стандарта е 17, 19, 21.

Сега съм сложил едни 18-ки втора употреба.. ама не ми харесват че са поръждясали и искам да си сложа оригиналните (които мото пфое бяха забравили да сложат като купувах 8годишно фокусче )
Дали купуване на няколко (2-3) капачки и държането им в жабката за екстремни ситуации е решение?
Другия вариант е може би тресчотка - с различни вложки.. ама пък ме е страх за пръстите ми - нали не е извита.

Bizu

Цитат на: sa6ster в 09 Април 2018 20:39:07
Как решавате проблема с капачките на гайките?
Моите са без капачки и респективно не са за ключ 19, а ключ 18.
Но никъде няма кръстачка с размер 18- стандарта е 17, 19, 21.

Сега съм сложил едни 18-ки втора употреба.. ама не ми харесват че са поръждясали и искам да си сложа оригиналните (които мото пфое бяха забравили да сложат като купувах 8годишно фокусче )
Дали купуване на няколко (2-3) капачки и държането им в жабката за екстремни ситуации е решение?
Другия вариант е може би тресчотка - с различни вложки.. ама пък ме е страх за пръстите ми - нали не е извита.
Продават едни Г-образни ключове с накрайник за вложки. Аз съм с такъв и няма шанс да си нараниш пръстите.

hotblooded

Цитат на: dak в 09 Април 2018 19:17:35
Ще потърся втора ръка , вървят по 2 л. бр. 100 лв. за гайки не ми се дават  :-[
Само имай предвид че ако наистина тези вибрации са от гайките - ще разбиеш отворите на джантите, и после няма оправяне.  Така хвърлих комплект джанти преди 20 години, отделно че докато разбера какво става ми идеше да засиля колата в някое дере...

Pyrhel

Щом джантите не са фордови, преди да купуваш каквито и да е гайки, виж отворите, където хващат гайките дали са за плоски или конусовидни - има 2 типа, не купувай на сляпо.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

dak

Ок , ще погледна ! Те джантиите са с този проблем от 2г.  :D получава се вибрация след 100 км. усеща се само на хубав асфалт , колата се кара от жена със скорост около и под 100 и до сега не обръщах такова внимание ... сега като се замисля джантите вече може и да са фира  :-[  . Разбрах се с един приятел с автоморга да пробваме с негови гайки от Фокус с лети джанти и ако няма подобрение ше разкарам джантите ! 

dak

Проблема е решен със смяна на гайките !

esko148

Темата е малко стара, но днес се сблъсках с проблем, който разреших по един доста интересен начин, който реших да споделя с вас. Току виж се е оказало полезно на някой.
Та колата ми е тази от подписа: Мондео МК1.
Днес си сменях летните със зимните гуми. Гумите са монтирани на стоманени джанти, така че само свалям и слагам. Обаче днес докато ги сменях, едната гайка на предно дясно колело взе че превъртя ( резбата на гайката се бе износила до гладко ).
Веднага потърсих в Интернет и се оказа, че оригинални за Ford са по 9,50лв бройката, а някакви поцинковани ( май на "ETE" )  бяха по 3,90лв за брой.
След това споделих проблема с приятел автомеханик и той ме посъветва да пробвам с гайки от TРАБАНТ. Веднага отидох до комшията, който притежава такъв автомобил и се снабдих не с една а с цели 4 броя Трабантови гайки.
ПАСНАХА ИДЕАЛНО  (bow) (fe)