Пръска масло от щеката

Започната от саркоптес, 06 Януари 2018 21:11:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

саркоптес

Здравейте колеги, нов съм във форума и днес оглеждах Форд Ка 2009 1.2 бензин и останах учуден, че като извадих щеката  за мерене на масло при загрят мотор, хвърля масло. Как мислите, нормално ли е това?
Благодаря.

nor4ik

Здравей,
според мен не е нормално и би трябвало да има голяма хлабина в сегментите.

саркоптес

А,възможно ли е да пръска от запушена картерна  вентилация?Ако покаже добра компресия в цилиндрите?

ivchotr

Дали има хлабина в сегментите ще покаже като се измери компресията в цилиндрите. Ползва се компресомер.

саркоптес

Благодаря колеги,ще пиша като премерим компресията.

саркоптес

Колеги, някой знае ли каква трябва да бъде компресията на тази кола?

ivchotr

Някъде около 12 - 13 (понеже й дават степен на сгъстяване 10) . Ако е по-надолу, значи или има износени сегменти/цилиндри, или незатварящи клапани. И в двата случая мощността ще е по-ниска от тази, която му дават от завода. При незатварящи клапани ще имаш колеблива работа на двигателя с честа промяна на оборотите на празен ход и склонност към изгасване, когато я освобождаваш от предавка с ниска скорост и натиснати спирачки. Неправилно зацепен ангренаж е възможно да проявява същите симптоми като незатварящи клапани, заради отварянето/затварянето им в неподходящия за буталото момент. При износени сегменти освен намалена мощност, може да имаш и висок разход на масло.
При всяко положение обаче, е добре на първо време да провериш клапаните, ако се окаже, че компресията в цилиндрите е по-ниска от 10 и особено ако се разминава между различните цилиндри. Ако след реглажа на клапаните и евентуално на зацепването на ангренажа се окаже, че компресията не мърда нагоре, вземаш решение дали да отваряш двигателя и да гледаш сегментите/цилиндрите.

саркоптес

Благодаря, колега ivchotr за изчерпателния отговор.
Озадачава ме това, че двигателя работи много равномерно, няма прекъсване, няма колебание в оборотите, няма опити да гасне, няма син пушек от ауспуха. Само на загрял двигател хвърля масло от щeката без да усещам налягане като я запуша,няма и видима въздушна струят там . Има ли вероятност проблема да е в запушена картерна вентилация,ако има добра компресия?Колата я оглеждам за евентуална покупка.На 94000 км. с история в мото-пфое.

ivchotr

Според мен е възможен вариантът с картерната вентилация. Аз затова казвам да измериш компресията. При съмнения в двигателя, това е основен начин да се ориентираш има ли проблем. По въпроса с пръскането на масло от отвора на шеката са водени много спорове и са изказвани какви ли не мнения.

саркоптес

Благодаря ти, колега за бързите отговори и съвети. В петък ще меря компресията и ще пиша какво e станало, за да затворим темата.
Лека вечер!

ivchotr

саркоптес

Здравейте,
Днес измерих компресията - на трите цилиндъра показа 11.5, а на четвъртия 12,5. Според вас има ли проблем в двигателя и възможно ли е по-високата компресия в 4-тия да се дължи на неправилно измерване или други фактори?
Благодаря!

ivchotr

Зависи как си я мерил тази компресия. Ако се съмняваш в сегменти/цилиндри, можеш преди измерването на всеки цилиндър да вкараш малко масло в него през отвора за свещта. Ако вдигне компресията при последващото измерване, вероятността да има износени сегменти/цилиндри, се увеличава.
Принципно няма двигател, който да е с еднаква компресия във всички цилиндри, освен ако не е нов. Затова измерването обикновено се прави по няколко пъти на всеки цилиндър, за да се избегне случайната грешка.
Според мен с тази компресия можеш да си караш още дълго време без да се вкарваш във филми.

саркоптес

Компресията я мериха като в мототехника навремето 

(rofl),но поне е  ориентация.Благодаря ти колега ivchotr за бързите отговори,сигурно ще я взема па  каквото дойде.

ivchotr

После като се окучи, да не кажеш че аз съм виновен (rofl)

Майтапът на страна. Като отвивахте свещите за да мерите компресията, обърна ли внимание как изглеждат свещите? Ако има харч на масло заради сегменти или клапани, по тях си личи.

саркоптес

Работата е там, че колата не е палена въобще през последните 3 месеца. Миналата седмица работи около 20-30  минути, докато я оглеждах и днес около 5 Мин. докато я откарахме в сервиза. Една от тях беше черна, но не видях нагар по нея, на другите не обърнах внимание.

ivchotr

Ето ти информация, за да се ориентираш за евентуални проблеми в двигателя, ползвайки състоянието на свещите ЦЪК

П.П. Колите се чупят и от стоене.

саркоптес