Тракане или резонанс при ускорение ?

Започната от AGI, 21 Септември 2016 09:41:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

AGI

Здравейте,
Имам един доста странен проблем!
Колата е Форд Фокус мк2 1.6TDCI,90HP 2006г.Става въпрос за следното:при тръгване на 1-ва и след това 2-ра се чува едно като металическо дрънчене.Няма значение дали е студена или загряла.Прави го само на тези предавки и само когато давам газ.На по-високите няма нищо.По инерция или на място е безшумна.Нищо не свети по таблото,няма грешки,върви страхотно,но този шум е много дразнещ.
Колата се подържа маниашки.Сменил съм до тука:консумативи(те са ясни)-оригинални,комплект съединител+маховик,демпферна шайба колянов вал,ролка алтернатор,обтяжен механизъм,пистов ремък(МП),агренаж+ролките(МП).Проверени са ролката и лагера на компресора на климаника,изпускателната система в специализирани сервизи.Сменил съм още предни и задни амортисьори ,задни биалетки,спирачни дискове с накладки.ЕГР-а е затапен софтуерно и с ламаринка.
Вече не знам какво да правя!Майсторите само казват-нищо и няма,карай.Да ,ама ме дразни много.
Ако някой е имал такъв проблем или знае какво може да е ,дано да помогне.
Пропуснах да напиша,че колата няма още 90к км.
Благодаря,предварително!

AGI

Очаквах съдействие от Вас,но явно никой не знае или не иска да помогне!
Възможно ли е проблема да е от затапения ЕГР или менте обтяжен механизъм?
Поздрави!

hotblooded

Колега, щом проблема е свързан със шум - и не сме на живо, риска да те подведем е сериозен.  Виж дали имаш вибрации на лоста за скоростите, виж дали като натиснеш лоста в посока на съответната предавка - дрънченето ще спре . като сменяш от 1ва на 2ра  или обратно?

AGI

Вибраций в лоста няма,нито в купето.Имах съмнения в тампоните на двигателя и скоростите,но ги провериха в сервиз и казаха,че са като нови!
Това с натискането на лоста,ще го проверя.
Ако изчезва-какво предполагаш,че е?
Мерси!

mirohristov

Провери си въздушните пътища.  Някъде има я разхлабено или скъсан тампон  по тях.
Труден за намиране проблем,  но пък да ти скъса нервите.
Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

petkomz

Абсолютно същото тракане което описваш го има и при моя, с малката разлика че при мен като позагрее или карам на по дълъг път като че ли утихва, даже на моменти почти изчезва. Ако откриеш проблем, пиши. Както казваш колата си върви перфектно, но този шум е много дразнещ. Съмнявам се в повдигачи или горивната помпа да е така шумна?!

AGI

След 2-ра не се чува нищо.По другите форуми споменават,че го прави от меката връзка на генерацията,но при мен изглежда наред.Чува се от към ремъците и ролките,но всичко е сменено!
Открия ли проблема,ще пиша.
Дайте и други предположения.
Лек ден!

Alexi

ако качиш клип има по голям шанс за някакви смислени предложения

AGI

Ще пробвам,но техниката ми е много дървена.

yumyum

Метално тракане отпред е най вероятно от меката връзка,даже и да изглежда наред външно е много вероятно да е прокъсана отгоре където няма видимост към нея.Другото за което се сещам е топлинната защита над генерацията,тя е на няколко листа тънка ламарина захваната за купето и след време крепленията дават фира и ламарината почва да се опира в тръбата на ауспуха и от там също може да идва но това се случва по често в задната част на колата.

petkomz

Цитат на: AGI в 24 Септември 2016 09:19:35
След 2-ра не се чува нищо.
При мен се чува и на 3-та и 4-та, само при ускоряване, но е значително по слабо.

AGI

Гледана е генерацията,но аз също се съмнявам в меката връзка.Ще я сменя тези дни.
Всички ламаринки са прегледани и стегнати наново.
Благодаря за съдействието.
Поздрави!

AGI

hienata76

Цитат на: AGI в 26 Септември 2016 17:42:44
С какви размери е меката връзка?
Ако не си сигурен,че точно от нея ти идват проблемите по добре не я бутай.Разбуташ ли веднъж фабричната ,може и да имаш ядове с резонанса и други вибрацийки.

AGI

Благодаря за съдействието.
Днес проверих дали при натискане на скоростния лост към предавката която е включена в момента има разлика-няма,всичко там е наред.
Смених обтяжния механизъм в който се съмнявах,че е менте и шума почти изчезна.
Сега шуми само когато поддавам газ по павета и като,че ли се чува отзад.
Много малко я тествах.
Поздрави!

AGI

Във форума на Ситроен споменават,че проблема е в изпускателните колектори.Четирите тръби се събират в една,а там имало нещо като пеперуди и те с времето се разхлопвали.Лечението било нови колектори.
  Колко е вярно,не знам.