Лош бензин и повишен разход на гориво?

Започната от Black Label, 15 Октомври 2017 02:03:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Black Label

Знам че с дизела правят шмекерии, но с бензина как стои въпроса? Сипвах на Круиз но откакто вдигнаха цените им се издразних и сипвам бензин на различни бензиностанции по кварталите които са на цена почти като на Марешки. При мен карането винаги е до лампа и пълня до горе и си следя разхода. След като сипах на една нова бензиностанция в Дружба карах около 2/3 извънградско, а градското ми беше с повече настъпване и задръствания. Разходът беше почти 0.5 над нормалния ми ГРАДСКИ!!!!!! Не знам дали е възможно от стила на градския пробег - 1/3 от общия или е имало някаква шанаджийска работа с бензина?

Pyrhel

Не само ти си се издразнил на Круиз... Цената в Синергон без карта е по-ниска от Круиз с чип... (batter)
А точно пред Синергон в Дружба има една червена, която е с още 1-2 ст. надолу (т.е. 1-2 ст. над Марешки, който е на 25км).
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

с бензина не знам ,но с точността на колонката е елементарно да бъдеш измамен :)

Ozzie

Цитат на: Alexi в 15 Октомври 2017 08:49:40..но с точността на колонката е елементарно да бъдеш измамен :)
'бсИлютно вярно!  :D
Регулациите дават право за +/- в реалното количество, спрямо показанията на колонката.
Е познайте, дали колонките са настроени да пускат в повече гориво?  (tooth)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Black Label

Миналия път заредих точно на червената и сега на SNG (ако на нея й казваш синергон). Значи стават 3 неща възможни вече: или просто съм карал по-лошо или на червената бензина е лош или SNG лъжат в количеството... За последното не бях се замислял.
На Лукойл на колонките съм виждал че пише норма еди колко си %, ама не помня колко беше. Нещо малко и едва ли да бръкне толкова в сметката... АКО ОБАЧЕ е реална грешката. Дейба и мошениците все трябва да се дебнеме (af)

Mondeicho

С бензина е същото, понякога е по-добър като качество друг път не. Установил съм го при зареждане от една и съща колонка на бензиностанцията. Вече трудно ще разбереш кой предлага нормално гориво. Зареждам напоследък дизел на Пауър ойл и около година нямам оплаквания. Принципно обаче разход в повече или по-малко от 0.5 л трудно ще разбереш от какво е-дори при повече задръствания, по-студено време, настъпване на педала дава и по-голяма разлика...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Pyrhel

Цитат на: Alexi в 15 Октомври 2017 08:49:40
с бензина не знам ,но с точността на колонката е елементарно да бъдеш измамен :)

Днес ходих да напълня резервоара и тубите на Марешки, че имах път натам и направих точно сравнение с RS Oil (червената пред Синергон в Дружба). В RS Oil след като бях напълнил 50л, в едната туба се събраха 21л и имаше още място, а на Марешки - хвана точно 20.

Та горе-долу като смятам, на 110л бензин, около 3.5-4л лъжа. (af) Приключих с малките бензиностанции като тази и примерно Alex333 в Овча купел. Вече само Круиз или Марешки...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

е добър ден :) те инак няма как да оцелеят ..

Svetoslav_92

Аз пък ще съобщя за софийския ромпетрол и тяхната газ. За същите пари и цена на горивото получих с литър, литър и половина по-малко газ (при зареждане от 10 лева). Даже последното левче видях как го напълни супер бавно а бавното пълнене значи вкарване на въздух? Много разочарован. Иначе в бургас ромпетрола е добър.

ivchotr

Това пък с въздуха как го измисли? Пълнете ги тези бутилки до откат - така ще разберете дали ви лъжат. Аз по този начин ОМВ съм ги забравил от години.

Svetoslav_92

Цитат на: ivchotr в 04 Декември 2017 20:28:33
Това пък с въздуха как го измисли? Пълнете ги тези бутилки до откат - така ще разберете дали ви лъжат. Аз по този начин ОМВ съм ги забравил от години.

Веднага след като заредих погледнах бутилката. Показваше литър, литър и половина по-малко.
За въздуха не съм го измислил ами нали за това се вкарва под налягане 10 даже 16 бара.

ivchotr

Не вкарват въздух, а газ. Пропан-бутанът е смес от два газа, които са втечнени под високо налягане. Като им дадеш възможност, се разширяват и пак преминават в газообразно състояние. Разликата в количеството идва от съотношението им зиме и лете, което се контролира от производителите. Тези в търговските обекти играят с налягането в колонките и по този начин ебават количеството.

Alexi

това не е точно така .. колонката продава течност ,пропан бутана е втечнен .. за отделяне на газообразни вещества били те въздух или изпарен пропан бутан има специален клапан в колонката .. ако системата е изправна няма как да ти заредят "въздух"

Dagestan

Най-качествената газ, с която съм карал е от Ивони на АМ Хемус. Навсякъде ми зареждат по 34-35л на празна бутилка, но с разликата че с газта от повечето места минавам преко сили 320-330км преди да свърши, а с тази от Ивони съм стигал близо 400км с 1 бутилка. Вървежа на колата също е много различен.

За бензина, ми тя мойта бензинова кола е всеядна и върви с бензин от всички бензиностанции, за разхода вече не знам как е, защото съм прекалено голяма цинция за да карам на бензин достатъчно дълго, за да засека реален разход.

С Форда с нафтата също не забелязвам разлика при зареждане от различни бензиностанции. Само веднъж от Разградския Марешки се разпуши много, но нито разход е вдигнала, нито като вървеж се е спъвала.

Svetoslav_92

Цитат на: ivchotr в 05 Декември 2017 21:48:01
Не вкарват въздух, а газ. Пропан-бутанът е смес от два газа, които са втечнени под високо налягане. Като им дадеш възможност, се разширяват и пак преминават в газообразно състояние. Разликата в количеството идва от съотношението им зиме и лете, което се контролира от производителите. Тези в търговските обекти играят с налягането в колонките и по този начин ебават количеството.

Баш "въздух" излиза от цялата работа. Колегата отдолу правилно е казал, изпарен пропан-бутан. Е точно този изпарен пропан-бутан като ти вкарат литър и ако след това го втечниш(както би трябвало да е) се явява да речем 1/4 литър втечнен(относително е в зависимост от темп/налягане) . Останалите 3/4 са въздух тъй като литър е мерна единица за обем и съответно трябва да са "нещо".
За изправност на колонките ние потребителите не знаем.. да не говорим,че сигурно нарочно ги "изправят" по техен си начин освен фин реглаж за налягането  (rofl)

ivchotr

Цитат на: Svetoslav_92 в 07 Декември 2017 03:58:06
... Е точно този изпарен пропан-бутан като ти вкарат литър и ако след това го втечниш(както би трябвало да е) се явява да речем 1/4 литър втечнен(относително е в зависимост от темп/налягане) . Останалите 3/4 са въздух тъй като литър е мерна единица за обем и съответно трябва да са "нещо"...

Ма ти сериозно ли го мислиш това? Аз не си спомням всичко от физиката, обаче помня, че когато един флуид в газообразно състояние се компресира, той си намалява обема и същевременно кондензира в течност. Колкото повече се намалява обемът при свиването на флуида, толкова по-голяма част от него се превръща в течност. Този ефекът се прилага и при пропан-бутана. Няма как 3/4 от първоначалния обем да остане въздух. Вземи си припомни малко материала от училище.

TourneoRS

Аз пък мога да кажа със сигурност, че на Дунав мост има една бензиностанция на която едната колонка "джаса" доста отгоре.  :D Тази на която зареждат тия които идват откъм моста .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

zloster

Днес пълних догоре на ето тази малка бензиностанция: https://bg.fuelo.net/gasstation/id/43630?lang=bg
Фиестата по книжка е с 45 литра резервоар. След светването на лампата имах едни 40-50 км полуградско (без задръствания и висене по светофари). Стрелката за количеството още не беше залепнала на нула. Моите приблизителна оценка беше около 5 литра останали. Помпата изключи малко преди 40 литра. Общо пое 40,24 литра.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivchotr

Цитат на: TourneoRS в 09 Декември 2017 19:32:25
Аз пък мога да кажа със сигурност, че на Дунав мост има една бензиностанция на която едната колонка "джаса" доста отгоре.  :D Тази на която зареждат тия които идват откъм моста .

Играта, доколкото ми е известно, е в съотношението между пропана и бутана. Аз съм отварял бутилка, докато в нея има газ. Не беше пълна, а някъде към 1/3. Втечненият газ се виждаше ясно. След затварянето на бутилката, не щеше да подава газта към изпарителя. На най-близката газ станция сипах 1 - 2 литра и всичко си дойде на мястото.

Svetoslav_92

Цитат на: ivchotr в 09 Декември 2017 11:21:59
Ма ти сериозно ли го мислиш това? Аз не си спомням всичко от физиката, обаче помня, че когато един флуид в газообразно състояние се компресира, той си намалява обема и същевременно кондензира в течност. Колкото повече се намалява обемът при свиването на флуида, толкова по-голяма част от него се превръща в течност. Този ефекът се прилага и при пропан-бутана. Няма как 3/4 от първоначалния обем да остане въздух. Вземи си припомни малко материала от училище.

Не си ме разбрал правилно.. За училището няма какво да споменавам като съм завършил специалност газов техник в Хенри Форд (бившия Вилхелм Пик) и няма нужда да спорим повече по темата,защото очевидно обясняваш неща за от 7ми клас за трети път и аз не го отричам напълно,а само частично. Ако те интересува прочети отново какво съм писал и може да ме разбереш правилно.

Изпарен пропан-бутан реално е лесно обяснение за флуид,които не е изцяло в течно състояние или пък си е направо в газообразно поради ниското налягане.. не виждам къде има спор в това,ти казваш същото? Не виждам и къде има спор,че АКО той е сгъстен с налягане едва 1/4 от сгъстяването нужно за да бъде напълно в течно състояние то тоест аз съм прецакан 3/4 ти.. И защо да няма как,след като сам ти успяваш да обясниш горе-долу процеса,че работи на тоя принцип.
Може да те бъзкат както си искат и с втечняването и въздух да вкарват. От къде знаеш? Въздух всъщност е хитро и реално тъй като на проверката (ако въобще им се правят такива) лесно го изключват и са си ОК.
2 бутилки. 1 за хубава газ друга компресиран въздух. Машинката през период от 1 секунда пуска от двете като ги редува. Това е ПРИМЕР! Българите имаме всякакви похвати да изментим така,че нищо не е изключено.

Edit: Понеже съм човек маниак и разнищих въпроса как се е вкарвало въздух каза ми го човек бензинджия! Маркуча! Ако е разхерметизиран макар и леко си се изпарява газта като съответно влиза въздух в него. Следващият късметлия вкарва един обем маркуч (а знаете че хич не са къси) с въздух докато достигне газта от колонката до бутилката.

Alexi

да се обадя и аз като изграждащ и поддържащ вече близо 20г бензиностанции и газстанции  :D помпата на газта не може да подава пропан-бутан в газообразно състояние ,работи само с втечнен .. отделно колонката има клапан отделящ газовата фаза от течната

ivchotr

Цитат на: Svetoslav_92 в 13 Декември 2017 00:02:53
... 2 бутилки. 1 за хубава газ друга компресиран въздух. Машинката през период от 1 секунда пуска от двете като ги редува. Това е ПРИМЕР! Българите имаме всякакви похвати да изментим така,че нищо не е изключено.

Хубав пример, няма що. Тази фантасмагория може да се случи в Горно уйно, ама в обект на ОМВ примерно, не виждам как ще стане. А пък на мен предимно в ОМВ са ми препълвали няколко пъти бутилката. Макар че и в Горно уйно минават контролни органи и по принцип си вършат работата в последно време. Свидетел съм на такива проверки.

Цитат на: Svetoslav_92 в 13 Декември 2017 00:02:53

Edit: Понеже съм човек маниак и разнищих въпроса как се е вкарвало въздух каза ми го човек бензинджия! Маркуча! Ако е разхерметизиран макар и леко си се изпарява газта като съответно влиза въздух в него. Следващият късметлия вкарва един обем маркуч (а знаете че хич не са къси) с въздух докато достигне газта от колонката до бутилката.

Интересна гатанка. Ако вземем за дължина на маркуча 5 метра (макар че едва ли са повече от 4) и диаметър 3 см, при тази схема дето я обяснява бензинджията, излиза, че в маркуча остават към 3.5 литра въздух. Тук обаче се намесва механиката. Аз не съм завършил газов техник, така че ще импровизирам, а пък ако не съм прав, Алекси да ме поправя.
Та доколкото мога да съдя от наблюденията ми, броячът на газовата колонка не е на края на маркуча, а някъде в началото му. Принципно има логика да ни бъзикат с количеството, което колонката е отчела при нашето зареждане, но което количество е останало в маркуча след като е изваден "пистолетът" и което количество би следвало да се компенсира с това, което е останало от предишния клиент. Обаче тук схемата куца по няколко причини.
1. Забелязал съм, че колонките зареждат при налягане обикновено около 10 мРа.
2.  Газовите уредби имат поне два клапана преди бутилката - един в зареждачката и един на входа на сондата. Тези клапани се преодоляват с определено налягане.
3. Газообразните флуиди се свиват много по-лесно от течните.
Един газов техник предполагам лесно би пресметнал, че 3.5 литра въздух, като се сгъстят с налягане от 10 мРа, ще влязат в бутилката като 0.035 литра сгъстен газ. Нещо не виждам как въобще това количество ще се отрази на сметката.
Логиката показва, че при разхерметезиран пистолет, клиентът ще е ощетен с тези 3.5 литра газ, които остават в маркуча, но пък търговецът няма да спечели от тях, защото те се изпаряват. Търговецът трябва да е някакъв хахо, който мрази клиентите и ги набутва по този начин, че да не си оправи разхерметезирания пищов и да не губи от газа. 

Alexi

ако маркуча има пробив ,то газта отвътре се изпарява да .. но при зареждане ще изпуска от там видимо ,за което трябва да се оглежда човек ,това е сервизен случай

Svetoslav_92

Цитат на: ivchotr в 13 Декември 2017 21:38:29
Логиката показва, че при разхерметезиран пистолет, клиентът ще е ощетен с тези 3.5 литра газ, които остават в маркуча, но пък търговецът няма да спечели от тях, защото те се изпаряват. Търговецът трябва да е някакъв хахо, който мрази клиентите и ги набутва по този начин, че да не си оправи разхерметезирания пищов и да не губи от газа.
То със сигурност това не е нарочно.. Между другото 3.5литра въздух на 10 бара е 0.350 литра,което си е от значение. (предполагам си получил 0.035 защото 10mPA са 100 бара,а такова от колонката не излиза).
Иначе ако няма подръжка (ако не ме лъже паметта маркучите се сменят на 5г. както и всички меки връзки при LPG) то рано или късно всичко поддава на силното налягане и излиза,че ние сме потърпевшите. На ОМВ между другото зареждах като си сложих газовата няколко месеца.. 12 на 100 градско. Отидох на шела.. към 11 даде. Отидох на малка бензиностанция 10. Нямам обяснение,но от тогава не я сменям. Малко звучи като реклама на космодиск...

ivchotr

Аз всъщност не си спомням в каква мерна единица надуваха колонките. Ама и 350 грама са нищо за 40 - 50 литрова бутилка, примерно.

Както и да е. Разходът на газ пада драстично след смяна на въздушния филтър ;D

Alexi

като е повечко бутана в сместа ,харчи по малко .. но и върви по малко .. безплатен обяд няма :)

ivchotr

Нали и аз това казвам - бъзикат ни с пропорциите, не с въздух.