Автомобилен климатик през зимата

Започната от Vladi, 04 Януари 2016 15:37:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Vladi

Здравейте и дано не бъркам раздела с първия си пост.

Днес вече е студено и ми дойде на ум нещо по повод автомобилния климатик. Домашните инверторни климатици през лятото охлаждат, през зимата топлят, като обръщат процеса на компресиране на фреона.

Как стои въпросът при автомобилните? Само за охлаждане ли са? Има ли вариант да се стопля по-бързо колата ако зимно време се пуска климатика?

Зададох си този въпрос, тъй като на колата има бутон "Auto", който до колкото съм чувал ако се ползва зимата си пуска климатика и на студено. А от парното излиза топъл въздух.

Сутринт като излизах за работа не се сетих да го пробвам с и без климатик дали ще има разлика и реших да попитам. Благодаря на всички и ЧНГ!

Dmitarcho

Климатиците на колите само охлаждат. Зимата, и да ползваш Ауто-то, небвъм много сигурен дали климатика раноти изобщо, мижеш да го спреш, евентуално да не се тормози компресора (пак казвам, ако се пуска изобщо), нагласяш си желаната температура, натискаш Ауто, и после АЦ, за да се махне от дисплея ;)
Ръца Пръца

martin1977

Под 4 градуса не включва компресора.

Vladi

А защо тогава когато пусна размръзяването на предния прозорец се пуска климатика?

martin1977

Не върти перката и не работи компресора/климатика. Просто циркулира въздуха. Не съм убеден обаче, поправете ме ако греша.

Alexi

автоклиматиците не отопляват .. и аз съм се чудел понякога защо не ги правят да могат ,трябва само 4 пътен вентил и някой друг още датчик ,не е нещо кой знае какво ..

Vladi

Ето например днес в София беше между 1 и 3 градуса и от 2 дни вали ДЪЖД!!! Ако климатика не е пуснат, задните странични стъкла се изпотяват ако сме 2ма човека в колата, а като го пусна се изчиства изпотеното. Не знам какво включва и дали работи климатика или като е ниска температурата се случва друго с него, но определено има разлика в изчистването на стъклата с и без натиснато AC копче.

А за топленето не знам, май и да е натиснат и да не е, като е студена колата не духа топло, все забравям да го пробвам като е напълно студена, а като съм минал вече 1 - 2 километра и колкото и да е до тогава е сгряла.

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Mondeicho

Моите наблюдения са следните:
При включен а/с и влажно време зимата, наистина стъклата се изсушават иначе задните си стоят запотени. Не е включена разбира се вътрешната циркулация. Колкото до загряването не забелязвам разлика с и без включен климатик при минусови температури (а и официално климатика не би следвало да се включва).
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

pAbLo

Цитат на: Alexi в 06 Януари 2016 07:39:45
автоклиматиците не отопляват .. и аз съм се чудел понякога защо не ги правят да могат ,трябва само 4 пътен вентил и някой друг още датчик ,не е нещо кой знае какво ..
И като тръгне да размразява вънното тяло ела виж цирк :D
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D