Профилактика/Почисвтане на дюзи дизел

Започната от ludmilzdr, 08 Април 2015 18:41:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ludmilzdr

Здравейте колеги,

скоро попаднах на едно много интересно клипче (някакво полско беше). След малко търсене насам натам излязоха доста с английски говор. Та на темата.

Профилактика или почистване все едно важното е че не е нужно дюзите да се свалят от майстори и да се дават едни суми за процедурата. Всичко на всичко ми излезе 23.50 лв. (няма да прилагам касови бележки). Естествено ако има наистина проблем с дюзите едва ли ще се разминете само с това.

Течността на LIQUI MOLY Diesel Spuling която използвах може да се намери в магазините на Кауфланд (от там я взех аз може да я има и на други места).

На опаковката пише, че е добавка за почистване на дюзи, но отзад в описанието има и упътване как може да се използва и не като добавка. От кличетата и от описанието стигнах до следната схема. =>

Не е най-професионално излеждащото нещо, но свърши работа. Маркучетата са от близката железария два метра мисля, че ще ви стигнат. По незнайни причини успях да оцеля точният диаметър.

Стъпките са:
1. Откачват се тръбичките които идват от филтъра. Те трябва да се свържат една към друга за да се връща горивото обратно в филтъра. За целта отрязах малко от маркучето и го напъхах и в двете тръбички. В едната трудно влезе и оплатни добре, другата беше по широка и се наложи да навия малко тиксо за да оплатни добре все пак има някакво налягане колкото и малко да е. Много е важно да поставите нещо което попива нафтата, особенно ако не сте много сигорни дали не е опланило навсякаде.
2. Останалото маркуче го срязах на две. И пак в едната тръбичка към двигателя тръбичката влезе и оплатни, а другата тръбичка беше по тясна и там маркъчето застана все едно са го правили за там.
3. Както се вижда 2те маркучета които отиват към двигателя са пъхнати в отрязаното шише от кола. Вижда се колко професионално съм го закрепил за амортисиорчето на капака за да не мърда.
4. Излива се част от течността в шишето след това заставате зад волана и палите (двигателя трябва да е топъл). Оставяте около 4 5 мин да поработи на нормални обороти и след това държите колата на 2000 оборота за около 5 мин, след това на 3000 за около 5 мин. Като през това време доливате от течността. При мен отне около 30 мин за да изгори 80% от течността. Останалата част я излях в резервоара.

Заключението след тази процедура е:

Градски разход преди : 9.5 до 10
Градски разход след : 8 8.5
На дълъг път преди: ~6.5
На дълъг път след : ~6

Двигателя някак си работи малко по тихо и плавно.

Надявам се да съм бил полезен.

TourneoRS

А ти имаше ли някакви проблем ипреди това с дюзите? Или го направи само профилактично ?
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

ludmilzdr

След диагностиката която си направих с китайско OBD излезе, че четвъртата дюза не консомираше гориво колко беше вярно незнам, но за останалите показваше, че всичко е наред. Това беше причината да направя схемата. След процедурата OBD-то ми показваше горе доло близки показатели на всички дюзи (до колкото може да се вярва на него).

Septerra

Изглежда интересна процедура. Нямам оплаквания, но звучи добре да се направи. Ами ако се долее като добавка, няма ли да има добър ефект?

Alexi

същото е но ще стане за повече време - 1 резервоар .. ползвал съм много и най разнообразни добавки - имат известен ефект който приключва като свърши горивото с добавката ,но ако има сериозен проблем с дюзи/помпа няма да помогнат .. а ако няма проблем - може и без тях .. т.е. малко пари на вятъра са ..

Septerra

Аз имам следното наблюдение - използвам добавка на Redex, сипвам като заредя догоре. Като покарам с добавката, колкото и натисна колата, на каквито и да е обороти - няма никакъв пушек отзад. Ако след това 2-3-4 седмици не слагам добавка, започва съвсем слабо да припушва при пълна газ и 3000+ об/мин.

Lucy

Когато капарирах пежото, това беше първото нещо, което купих за него. Използвах го като добавка и имаше ефект първите 2-3 месеца. Дано при твоя метод да има по-продължителен ефект.
"Aко може така, да има... така... повечко екстри, ама така... по-спортна... И ако може направо да си е 2-ка бенЗ... ама да не харчи много... нЕкъде 6-7? Мааааксимум 7,5!" из изискванията на един "рейсър"

marti1996

пичове много съм бос на комън рейл ама не тия дюзи ултразвук не ги ли плаши?

Alexi

те не се затлачват ,2000 бара е там .. получават други износвания които не се лекуват с добавки и ултразвук за жалост .. ефекта от добавката е основно по добро изгаряне за това и има временен ефект а ако почистваше нещо щеше да е постоянен