Focus 1.8 DI 75cc изгасна в движение и не пали

Започната от minddwell, 29 Март 2015 14:26:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

minddwell

Привет колеги,

Купих Форда преди 2 месеца нов внос. Наложиха се спешни разходи по него (алтернатор, гуми и мотор за чистачки) и не останаха пари за смяна на консумативите.

Правеше ми впечатление, че като е студено, трябва да подгрея 5-6 пъти свещите на контакт преди да запали. Като е топло проблем с паленето нямах. Отдадох го на проблем с подгревните свещи.

Преди няколко дни както работеше докато чаках на светофар, угасна и повече не пожела да запали. Откарах я с репатрак до сервиз. Направиха проверка на горивния филтър - пропуска гориво. Закачихме я на диагностика - записа 2 грешки в електрониката на ГНП.
Разбрахме се да я демонтират и в понеделник да я взема и да търся друга и ли да ремонтирам тази. Доколкото разбрах ГНП-то ми е Бош.
Сега обаче се поразчетох тук и при един сходен проблем се оказала причината в необезвъздушена горивна система. Симптомите с трудното палене ги имаше и там.
1. Е ли възможно, след като диагностиката записва проблем с електрониката на ГНП, проблемът реално да не е в ГНП-то?
2. Ако е ГНП, някой от този форум беше споменал за цена на ремонт на електрониката около 120 лв. Някой ако има идея за товва, нека да ми пише на лична или на мейл: bobby_pavlov@abv.bg
3. Ако се смени със втора употреба същия модел ГНП, трябва ли да се правят допълнителни настройки в някой дизел център или в самия сервиз при монтажа?
Като цяло засега съм се насочил към София Дизел център, като там ми дават диапазон на ремонта с части втора употреба между 250 и 350 лв и гаранция 1 месец. Съветите на повечето хора са направо да търся втора употреба ГНП, тъй като това с подмяната на частите никак не било сигурен вариант. Като ми дадат помпата, ще видя кой модел е и ще търся.
Моля и за идеи и насоки.
Благодаря предварително за съдейстието!

Dmitarcho

Какви грешки ти даде като я закачихте на диагностика ;) Ако ги помниш ;)
Ръца Пръца

dobatavision

Мойта тдди 90к.с. преди 3 месеца я карах при Владо(0878711674) от Костинброд беше се разтекло нафта от ГНП и го поправи и съм доволен.

minddwell

Грешки:
P1564 - injection pomp control modul no function

P1664 - requesting reduct... 9A5434NJ

Помпата е при мен, БОШ 0470 004 002, FORD XS4Q-9A543-NJ

Питах ги дали няма вероятност да е проблем с въздух в системата, казаха - абсурд.
Освен това смяна на горивен филтър, трябвало да се есмени металната гарнитура на капака на помпата (69 лв.). Предложиха ми да го направят с някакъв много хубав силикон за 12 лв. И още семеринги и гарнитури, повечето от които не помня за какво бяха, та даже и на коляновия вал... та освен монтажа и демонтажа за 100 лв, имаме и още 100 за семеринги и гарнитури и силикон...
Остава да видим с помпата какво да правим.

Pyrhel

Бъди сигурен, че помпата (и по-вероятно електронното управление) е чао-чао. Това им е слабото място на 1.8 TDDi-то. Обикновено като е сдала багажа електрониката е износена и механичната част, така че се най-често се прави всичко.
Ти втора употреба помпа имаш, но вероятно съветващите за купуване на 2ра ръка не го приемат като купуване на друг полу-работещ боклук.
Ако сложиш помпа от друга кола НЯМА да запали, трябва да се обучи с имобилайзера.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

minddwell

Мдааа, значи при всички случаи трябва да мине на стенд за настройки, така ли? Т.е. помпа втора употреба - примерно 350 лв плюс още пари за настройки в дизел център? А лелее... Значи най-добре директно в дизел център. Ако се ремонтира само електрониката, за която дава грешка, че е повредена, трябва ли да се прави цялостна профилактика и на механичната част?

hotblooded

Цитат на: minddwell в 29 Март 2015 19:47:12
Ако се ремонтира само електрониката, за която дава грешка, че е повредена, трябва ли да се прави цялостна профилактика и на механичната част?
Профилактика? Направо подмяна и да знаеш какво караш...  Представи си да изгасне докато изпреварваш?

minddwell

ето това е дилемата. едни казват че помпа втора употреба вече си имам и е по добре да я ремонтирам, други казват че е по добре да се вземе друга помпа втора употреба. за чисто нова разбира се и дума не може да става. от дизел центъра и ми казаха че ремонт с чисто нови части ще ми струва над 1000 лева. въпросът е че след като е изгърмял електронния блок на помпата трябва ли да се прави ремонт или профилактика на механичната част.

hotblooded

Ремонтирай я, втора ръка помпа си имаш!

piksi88

Колега аз преминах през същото нещо. Само че при мен вървеше и гаснеше в движение и ми светеше лампата за подгряване. Закарах я в АВЕЛ в Пловдив и там ми казаха, че 90 % е от помпата или по точно от електронния блок. Качиха я на стенда и се оказа точно това. Тези помпи карат около 200 000 хил. Ако мислиш да я караш следващите 4-5 годинки си я подмени с нова електроника. Аз платих 700 лв за нова електроника 200 лв за монтаж/демонтаж и баланс. 350 лв за нов алуминиев корпус щото беше надран отвътре. Ако я смениш с 2- ра ръка и след месец пак се случи същото ?  8)

marti1996

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=49535 виж тази тема, може да ти помогне ако си с vp44, мисля че си с vp30 но те май са еднакви.

minddwell

Не мога да разбера каква е - VP44 или VP30. Горе написах едни кодове, ако те могат да ви насочат...

Иначе е  абсурд сам да тръгна да ремонтирам помпата по инструкции :) :) Имам му координатите на този Кирил. Като чета постовете му, ми се струва доста начетен и свестен. Вчера се чуха с диагностика преди да свалим помпата и цената по предварителни данни му беше 550 лв за ремонт на електрото, профилактика на механиката и настройване. И като чета, че този тип помпи на бош имат дефект в охлаждането, че издържат 200 000...  Аз толкоз пари не знам дали има смисъл да давам. Безработен съм с отдръжка за кредит и тези ремонти ги финансирам от кредитна карта. Има значение за мен дали ремонтът на ГНП е 120 лв, 350 или 550 ... а за 700 + не мога и да мечтая. Тръгнах да си продавам старата Алфа 146 JTD 1.9, щото от АДИ95 ми казаха, че била много изгнила, ремонтът на ходовата част го оцениха на 1000 лв (носачи, вътрешни карета, накрайници, задни носачи и ремонтни комплекти и труд) и нямало смисъл да се ремонтира тоя гнилоч... И си купих този Форд. Който впоследствие се оказа с доста повече ръжда от Алфата. И се оказа всъщност като я закарахме с един потенциален купувач в един друг сервиз, че никак не е толкова изгнила и че ремонта на ходовата част на Алфата ще е само 300 лв (само един носач, вътрешните карета са здрави, 2 накрайника и един ремонтен комплект за задния мост). И след като съм платил на Алфата данъка за 2015-та, минах я вчера на годишен преглед, утре гражданска... ами в крайна сметка дали да не си продам Форда и да си оставя Алфата.. Така или иначе реших да ремонтирам и двете коли и да реша коя да си оставя. С Алфата никога никога никога не съм имал толкова скъпо струващи ремонти!!! ... Бах мааму...

marti1996

ако питаш мен тея 1000лв ги вкарай в алфата и си я карай още 3-4 години, с форда не си уцелил бройка, а тепърва да откриваш топлата вода, носачи карета, и всичко това можеш и сам да си го направиш и няма да е по-зле от колкото при някой цървул в гаражче дето пише сервиз.

cyki75

Днес отговорих на колегата  minddwell на лично как си оправих проблема с ГНП-то за 120лв.Накратко сложиха ми по силен тразистор/май така се казваше/след което 5-6000км.задължително редувах трнсформаторно + двутактово масло и в крайна сметка така вече минах над 30000км.и то без да поправям механичните части на помпата.

minddwell

Така... оказа се, че за ремонт на електронния блок, не е трябвало да се демонтира цялата помпа, което на мен ми струва 200 лв дотук. Сменя се транзистор и се закача наново. Ако не проработи, се домонтира само електрониката, търси се друга втора  употреба, за която се дават едни други пари, след което новата стара електроника се препрограмира, което струва още пари. Общо взето играта е 50/50. И в крайна сметка след като вече съм свалил помоата, смятам, че оптималния вариант е ремонт на електрониката, смяна на семеринги и т.н., настройки и софтуерни презаписвания и гаранция 1 месец. За всичко това прогнозна цена къмто 350 лв. Т.е. за около 550 лв ще да се надявам да имам сносен ремонт. Ако тая електроника гръмне отново след половин година, вече ще играем на 50/50 с демонтаж само на електронния блок.

К.Методиев

Абе ама какви филми те вкарват нз, сваля се само електрониката без да се вади помпата, прави се електрониката около 200 250лв качва се палиш и караш, няма какво да го мислиш толкова, над 100 помпи че и повече съм ги виждал лично така как стават само с електроника и колите си се карат.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

minddwell

за съжаление това го разбрах след като помпата вече беше свалена. от сервиза след като разбраха че дава грешка в електронния блок не ми казаха че може да се сваля само електрониката без да се демонтира помпата. и друго което разбрах е че не може да се калиброва електрониката без да е налична цялата помпа. тоест се оказва че при появата на проблема автомобила трябва да се закара директно в дизел център сервиз където на място да закачат и да гледат.можех да платя още 30 лева за репатрак да я закарам директно във  дизел център, но нямаше кой да даде акъл за това.

К.Методиев

Ако електрониката е от същата помпа нищо не се калиброва, сменя се ттанзистора само, ако е нова се прави на специален стенд на бош, обаче стара механика и нова ешектроника стенда винаги дава че механиката има отклонение и се налага ревизия на механиката, обще взето това е направи си елвктроника слагай и карай.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

marti1996

http://fehmi1985.snimka.bg/automobiles/ford.723207.29391659 намерих тези снимки на момче което е присадило друго гнп, което ме навежда на мисълта че всяка помпа от голф 2,3 бошова ще стане.

Така май се вижда, същото момче специалиста установява че това е фордова помпа, но нестава за турбо.

ihovahi

Оправи си линка към снимката. Не се отваря.
Който фôрка "майстор" си нахôда!