Мнения и инфо за Mondeo 1.8 i 2.0 бензин 2004/2005г

Започната от topgancho, 19 Април 2012 18:48:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

hotblooded

Втора употреба кола е "котка в чувал" винаги може да вземеш фабрика за проблеми независимо дали е бенз. или дизляк. Дали ще купиш демпф. маховик за дизел или газов инжекцион за бензиновата -  все са 1000-1500 лв (впрочем за 1.6 TDCI не съм пробвал във МП, но в Пежо комплекта маховик+ притискателен+ феродов по спомени беше 800 лв). Притискателния, лагер-помпата, феродовия диск - това са неща които ги има и при бензиновите

topgancho

Абе аз с това съм наясно ама като няма пари за нова?
Веселин Георгиев

hotblooded

Цитат на: topgancho в 21 Април 2012 07:27:13
Абе аз с това съм наясно ама като няма пари за нова?
Колко хора имат пари за нова от магазина... Най-много 3-4 годишна от официален представител, особенно модели които са с 5 години гаранция....
От авто къща - като видя какво се продава в чужбина за 1000 евро по евтино - знам какво ще ми предолжат тук.

pantata

Има демферни маховици и при бензиновите, както писа някой по-рано. Не знам при мондео има ли, но аз съм с такъв и лятото сменях :D Абе и това да не ви плаши, такъв маховик кара над 200к, той или е сменен или ще се смени само веднъж :) А за втора употреба кола... всички мисля караме такива с малки изключения, колкото можеш да огледаш на място и задължително в сервиз, от там нататък каквото сабя покаже.

Alexi

остава един показател неспоменат ,който трябва да се сложи на кантара .. дизела комън рейл върви доста повече от атмосферен бензин със същия обем и лично за мен е много по приятен за каране ,тъй като има тяга още от 1500 оборота ,и то каква тяга , х2 на бензина ..
инак Мк3 след фейса бензин почти не се среща по обясними причини вече споменати в темата ..

topgancho

Виж за турбото си прав за него със сигурност ще съжалявам.
Веселин Георгиев

Chr81

За турбото ще съжаляваш, ако го имаш и се скапе. Има случаи на скапали се турбота на 50-80хил.км. Всеки път като я караш трябва да имаш 1 наум - да я изчакаш да изтине на място преди да гасиш, да не я гониш докато загрее хубаво. А дали и този преди теб я е пазил така или просто я е юркал допоследно и венага е гасил двигателя, няма как да знаеш. А и турбото на комън рейл двигател може да го приемеш като един вид консуматив, който ще си умре дали на 100 или на 200 или на 400хил.км. Въпросът е ти на колко я купуваш, което няма как да знаеш в 99% от случаите. Дизелът с турбо набира като самолет на ниските обороти, но на високите не е така. При бензина обратно. Т.е. ако се сравняват образно на гонка би трябвало дизелът да дръпне първите секунди, а бензина да изостава, след това би трябвало бензинът да застига, а дизелът да изостава. Изобщо темата е дълга. Купувай каквото ти душа сака, направи си една диагностика, чукай на дърво, запали свещ, прекръсти се и карай смело. То идеално хубаво няма и не може к.... до края и душата в рая.  ;)

topgancho

[ То идеално хубаво няма и не може к.... до края и душата в рая.  ;)
[/quote]
АбсЕлютно
Веселин Георгиев

hotblooded

Цитат на: Chr81 в 21 Април 2012 11:37:28
Има случаи на скапали се турбота на 50-80хил.км.
Ако не си "врътнал" 50-80 хиляди докато колата е в гаранция - за какво въобще я купуваш? За тея пари ще си викаш такси всеки път че и по евтино ще ти излезе. А ако се "чипосва" неграмотно може и 10 000 км да не изкара.....

А и турбото на комън рейл двигател може да го приемеш като един вид консуматив, който ще си умре дали на 100 или на 200 или на 400хил.км.
За турбото няма значение какво пълни, а има значение до колко напъва - има един двг. на VW - от прехвалените TDi (2.0 или 1.9 140-150 коня) та  хвърля си турбини повече от всеки комънрейл. И има много голямо значение маслото - там експерименти със колко ще изкара и с какво масло може или не може - струват скъпо - спазваш вискозитет и клас на маслото предписани от тоя дето е правил колата и без тън мън.... А и турбото ако само са износени лагерите - се ремонтира, не се сменя.
Дизелът с турбо набира като самолет на ниските обороти, но на високите не е така. При бензина обратно. Т.е. ако се сравняват образно на гонка би трябвало дизелът да дръпне първите секунди, а бензина да изостава, след това би трябвало бензинът да застига, а дизелът да изостава.
Не е задължително, изобщо двата двигателя набират най добре в диапазона на максималния си въртящ момент, при турбо-моторите този момент е доста по-дълъг, така че мотора с турбо ще има доста по голям диапазон от обороти в които ще те тегли яко.
Изобщо темата е дълга. Купувай каквото ти душа сака, направи си една диагностика, чукай на дърво, запали свещ, прекръсти се и карай смело. То идеално хубаво няма и не може к.... до края и душата в рая.  ;)
Тук сме на едно мнение, аз не робувам на бензин или дизел - има си класове коли при които едното и другото се явява разточителсто. А употребявана кола - нека да не се лъжем - няма кола докарана от чужбина да няма врътвани поне 30 хил. км на година. Сега работя с едни италианци - макаронаджията приема за съвсем нормално да пътува по 200 км сумарно на ден до работа.... при това не е някаквъв шеф - а живее на 100 км от Рим, защото не може да си позволи жилище в столицата и пътува всеки ден, лятото врътва още 2000 км през отпуската си - смятай ги че прави поне 60 хил. км на година... а ние купуваме 7-10 годишни "италианки" и вЕрваме че са на 150 к, и си мислим че 200к км траят дизляците им.... Имай предвди също че гаранцията в Италия е 3 години без ограничение на пробега, а има и 3-4 години коли които гонят 300-350 к км (виж из мобиле.де) - то ако живота на дюзи и турбо е по 200 к - никой няма да си купува дизелова кола, въпреки че в класа на Мондео - 60-70% продадените коли са нафтарки.

Dmitarcho

Май ми се струва, че започнахте да разваляте темата на момчето ;) Не, че има лошо да му разясните силните и слабите страни на дизелите и бензините ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Цитат на: dmitarcho в 21 Април 2012 15:57:02
Май ми се струва, че започнахте да разваляте темата на момчето ;) Не, че има лошо да му разясните силните и слабите страни на дизелите и бензините ;)
Човека си е избрал бензина - негово "свещенно' право - изборът! Аз малко се впрегнах че някои колеги изкарват че едва ли не бензина е вечен двигател с нищожно евтина подръжка....

amplified

трак-трак-трак ... сменете посоката на темата ... трак-трак-трак студено през зимата - трак трак термостат трак трак :D

Някой да не се провокира ся, бъзикам се, ако не сте разбрали  :P Тая тема бензин-дизел винаги е била с много пушилка  (stir) ама то с толкоз нютон метри и без FAP ...  :P

topgancho

Колеги смея да твърдя,че съм сменил доста коли и все Форд(Ескорт,Сиера,Мондео 94 и това Тдди),с изключение на това ми мондео всички са били бензинови.Смея да твърдя ,че всички са били в изрядно техн.състояние и поддържани добре(същото се отнася и за настоящата дизелярка).Просто нямам усещане че дизела е моя мотор и затова се замислих за смяна с всичките рискове да продам познатата ми и поддържана кола и да взема 2-ра употреба в незнайно какво състояние.Въпросът ми беше за бензиновите модели на Мондео МК3,защото са ми абсолютно непознати,а не да ми кажете кое е по-добре бензин или дизел.
Веселин Георгиев

hotblooded

Цитат на: topgancho в 21 Април 2012 18:06:28
Просто нямам усещане че дизела е моя мотор
115 е малко слабичък за Мондео Мк3, може би за това. Не си свикнал да изчкваш подгрев, пътното поведение на Сиера със задното предаване - няма да го замениш за нищо, особенно ако си бил със 2.0 двигател. Отделно че старите кошници са по непретенциозни към горива, масла, частите им са евтини, по моргите има доста от тях...  А и никой не ти е казвал кое е по добре, просто изредихме предимства и недостатъци на едните и другите двигатели! Иначе има колега със мк3 1.8 i  във форума, само че неговото е 2002ра година.

topgancho

Явно не се изразих правилно.А моторите от 2001 до 2007г.(бензин) имат ли разлика или поколения.
Веселин Георгиев

amplified

2001-2011 нямат разлика бензинките.
еднакви duratec са.  Наистина 2.0 е по-добрият вариант. И без това минаваш 100 коня, данъкът няма да е много различен.
145 коня дърпат колата доста по-различно. Разходът градско и извънградско си е направо същият, дори градско може да лапа повече ако се юрка 1.8-цата.
Карал съм точно 1.8 115 и 2.0 145 сега. И двете комби, едната просто беше DOHC 1.8 115 1350kg, сегашната е Duratec 2.0 145 1500kg.
Въпреки повечето килца двойката дърпа завидно по-добре.
За пример 1.8 по голям баир на 5-та с 80-90 сваляше скоростта дори настъпана, връщаш 4-та... същия чеп, поне горе долу успяваше да поддържа скорост не намаля.
При 2.0 този проблем липсва, 4та се забравя извънградско, единствено като искаш бързо испреварване.

topgancho

А струва ли си примерно при по-добро оборудване да се избере 1,8 пред 2,0 при еднакво състояние на два екземпляра(теоретично питам)
Веселин Георгиев

Alexi

моторите не са съвсем еднакви в годините .. преди фейса са с проблемни клапи в смукателния колектор и не са за препоръчване .. ако нямаш късмет и падне клапичка в цилиндъра се отива на тотал за мотора .. вие ми говорете за безпроблемност така наизуст .. има и тема тука за тоя проблем ,потърсете я ..

p_yanev

Здравей колега,

От 25 януари съм собственик на Мондео МК3 , 1.8 бензин,125 к.с. Да ти кажа впечатленията ми дотук, но имай предвид, че аз карам на газ.
До тук съм минал около 6 000км. Не може да се каже , че динамиката е впечетляваща - карал съм колата и натоварена и сам - не е за състезатели. Същевременно не е и умряла - както писах в една предна тема София-бургас си го взимам за малко под 4 часа, да не кажа 3 и половина, с 4 човека със средно тегло малко под 100 кг. Със сигурност бих искал 2.0 бензин, но не намерих читава.
Поддръжката бих казал, че е по-скоро в долния ценови диапазон, въпреки, че досега не съм сменял ключови неща, да чукна на дърво.
Между другото всичко, което пише в тази статия отговаря на 90%, така че аз бях наясно с положителните и отрицателни страни - http://ams.bg/?act=modelscatalog&rec=125

Не знам друго какво да ти кажа - питай ти , аз ще отговарям.

П.С. Със сигурно ще се опитам да съм безпристрастен, тъй като това беше последния модел в списъка ми на желани коли - пред него бяха Пасат 5,5, Вектра С и Мазда 6, но така и не намерих читава кола . По точно намерих една Вектра, но ми я купиха под носа.

topgancho

Благодаря за отзивчивостта.Доколкото разбрах двигателя е с верига нали?А как е като шумоизолация вътре,реален разход,а не кат.данни.Честно казано не ми е познат мотора и засега нямам конкретни въпроси.Аз винаги тръгвам да купувам Опел и винаги съм си купувал Форд и  така 4-5пъти и не съжалявам.Нали знаете какво казват "Форд е по-добрия ОПел"
Веселин Георгиев

p_yanev

Ако не ми бяха отмъкнали Цетката 2.2 147 к.с, сега щях да съм с Опел и невярвам да съжалявам.

Сега за разхода - първо извън градско числото е девет на газ - без състезания но с добра средна скорост - горе съм писал за времето София Бургас.
Сега градско - тука вече е трудно ,защото на мен обикновенно половината км от градското минават графата извън градско. Също така Бургас не е София. Смятам, че би трябвало да е около 12 , при нормални градски условия.
Двигателя е с верига. Сега за шума вътре не знам какво да ти кажа. Според мен не е много добре изолирана. При преминаване на границата от 120 км се появява допълнителен шум, не знам от какво е. Струва ми се ,че след 130 изчезва, но не съм много сигурен дали просто не става по-шумно и не се чува.
Много зависи от каква кола слизаш. Защото дори и Е класа от 96 г. е по безшумна , докато фокуса на баща ми е 2007 и мисля, че е на същото ниво.
В момента в мото Пфое има една 2,0 автоматик -виж я,добре изглежда-колегата е сложил линка в друга тема, ама в сайта на Мото ще я откриеш лесно.

topgancho

Тази ми идва скъпичка.При такава цена ,ако бих могъл да си я позволя щях да изчакам малко за МК4.
Веселин Георгиев

zlati

Здравейте!
От скоро съм в търсене на Форд Мондео комби бензин, по препоръки от сервизите.
В момента намирам само 2002г 2,0л. 145 к.с. Бих желал да се допитам до вас за мнението ви за тази година автомобили.
По принцип търсех поне 2004 г., но уви само това открих.

Alexi

бензиновите след фейса са редки ,но чак неоткриваеми не са .. за 1 мин с търсачката на карса намерих 3-4

zlati

в кои сайтове, защото в българските обяви до 2006г. вагони не видях.
интересувам се все пак, ако направя компромис с годината да е 2002 дали ще е коренно по- различно обслужването на двигател и как стои въпроса с евентуални софтуерни проблеми, цена.

Alexi