Няколко GIF-а, които показват какво се случва с океаните

Започната от Pyrhel, 24 Август 2014 01:43:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Силвия Ърл (Sylvia Earle, на някой, който се интересува от TED Talks, може да е позната с "My wish: Protect our oceans") е прекала последните 50 години изучавайки моретата и океаните. През това време тя става свидетел на внезапно влошаване при живите организми и сериозно увеличаване на "мъртвите зони" и нефтодобивните сондажи. Видеото за живота й и нейната работа може да се гледа през NetFlix (да, платен, недостъпен за България, минава се през прокси при мерак) или потърсете в торентите.

Mission Blue - Official Trailer - Exclusively on Netflix Aug 15

По-долу има 4 GIF-а от филма...

Какво се случва с кораловите рифове? Между 1950 и 2014 ПОЛОВИНАТА от кораловите рифове в океаните са умрели...

Какво се случва с рибата тон, акулите и треската?  Между 1950 и 2014 тихоокеанската риба тон, акули и северноатлантическата треска са почти унищожени. Останали са само между 5 и 10% от тогавашното количество!

"Мъртвите зони" в океаните през 1950 и сега? Мъртва зона представлява място в морето или океана, където вече НЕ съществува живот. Образуват се при изтичане на химикали, които не позволяват достъпа до кислород на различни видове организми като риба, раци и други морски животни, заради което те умират. През 1975 година има ЕДНА мъртва зона в световния океан, през 2014 те са НАД 500!!!

Броят на нефтени сондажи тогава и сега? По крайбрежието на Персийския залив никак не са спрели сондажите, въпреки подводната катастрофа през 2010та (Помните ли петролната компания BP? Потърсете за случая през 2010! ПОТЪРСЕТЕ!). През '47-ма е имало само една такава дълбоководна нефтодобивна сонда, а в момента са над 30 000!

Статията е от тук и е превод, за да могат малко повече хора да я прочетат и да се чукнат по главата следващия път когато замърсяват природата. И не, няма нищо срамно да отидеш някъде в природата и да изчистиш лайнарщината на някой друг и не, няма нищо срамно да си събереш боклуците в плик и да го метнеш в коша като се върнеш в цивилизацията.

И другия път, когато някой малоумник призовава да чистите междублоковите пространства можете да се замислите за няколко нещица:
1. Защо се стига до чистенето
2. Защо ВИЕ трябва да чистите там, при положение, че плащате за това, а няма резултат
3. Дали вместо да събирате бирени бутилки от паркинга, не отидете да почистите в планината, примерно
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

opex

днес бях в парка и почистих 5 хартийки, 2 шишета и 10 фаса....

после не карах икономично, скъсах 5 мръшляка на светофара, с кеф давах мръсна газ и отзад да гледам облак сажди, махам дпф, катализатор, чипосах бегачката тн, изхвърлих какви ли не химикали от канала в кухнята, в банята, на улицата... дори шампоан, сапун и веро, меглио, малко амоняк, течност за чистачки, антифриз... и с масълце окапах тук-таме за цвят

....

ай мийн - биг фъкин диъл

едит: сещам се, това е като дебелата 'сладурана' в макдоналдс: "що си поръчваш диетична кола? - ми да мога да си хапна кексче"..

и в крайна сметка, кел файда че си облизваш и тоалетната чиния, след като после отиваш да гласуваш за човек, който ще си продаде и задника да одобри да ти надупчат страната като швейцарско сирене за газ, нефт и всякакви неща, да набучат едни платформи и тръби и ...
Ама утре ще искаме да запалим колата и да идем да се чокаме някъде на теферич под звездите...
Всичко е синджир марка
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Alexi

всичко това е защото на планетата има твърде много народ .. малко е жестоко ама една епидемийка ако изтреби 80-90% от населението нещата ще си дойдат на мястото ..

moni74

СПИН, ебола, всички видове рак - нали са все нелечими? Обаче пак не се редуцираме :) Човека се оказа издръжливо животно :)
Според мен глада и жаждата за вода ще намалят в пъти населението.

----------------------------

Alexi

мне ,трябва зараза която се предава по въздуха с тия болести няма как да стане .. глад и жажда .. няма .. с изключение на някои държави които така или иначе не са много населени .. напротив ,храната никога не е била толкова евтина ( за сметка на качеството ама няма как ) .. според мен ако свърши петрола ще се понамали населението

opex

Дори да ни изтреби някоя чума кел файда според мен, демиджа е вече направен.
Например, вчера отново гледах един филм свързан с Чернобил, за популацията на вълци в Забранената зона и развитието на самата природа след '86та, и как реагира на радиоактивното замърсяване. Въпреки, че природата се възстановява и по някакъв начин намира своя път към живота, в кадрите няма как да се пропуснат изоставените сгради и всякакви следи от човешки крак на тази територия. И все пак това е един много малък град. Ако една чума изтръшка дори само сравнително малък процент от населението пак ще останат едни пусти мегаполиси заедно с тяхното съдържание, което ще продължава да се разлага, разпада, излива в каналите и замърсява природата още по-неконтролирано.
Просто демиджа е направен и връщане назад няма. И дори Грийнпийс ме дразнят, защото само обикалят да бият един тъпан, а реално щом са огромна световна организация би трябвало да имат огромно влияние спрямо развитието на компании и процеси причиняващи огромно замърсяване, вместо това обикалят с кораб да ми кажат как трябва да си построя къща със слънчев панел - да, хубаво е, ама е малко лицемерно, сякаш от апартамента ми измира живота в океана. Също като с хартиите и фасовете в парка - да, мръсно е, но не е от там проблема.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Alexi

всички човешки следи ще изчезнат за някакви си няколко хиляди години т.е. мигновено от геологическа гледна точка ..

Dmitarcho

Имаше филмче по дискавъри, какво ще стане с планетата, ако човеците изчезнем изведнъж ;) Дори сега в Чернобил има нова растителност, която се е преспособила към радиацията ;)
Ръца Пръца