Fiesta MK3 1.1i 92

Започната от fford, 21 Септември 2013 22:19:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

fford

Здравейте. Имам известни неудобства и проблеми с ръчната си спирачка. Сменях накладки, но проблемът като че ли беше отпреди това. Хваща чак на 8-ми зъб на тресчотката и видимо обтягането до тогава изисква усилие, но спирачката не блокира напълно колелата. Искам да разбера какво може да се направи по въпроса - регулира ли се самото жило и как точно, дали в сервиза при смяната на накладките не са й направили нещо?

Dmitarcho

Принципно щом е с жило може да се регулира. Някои знаещ ще каже как става фокуса с натягането на жилото ;)
Ръца Пръца

momo76

Ако не се лъжа ръчната се регулира от една гайка до лоста. Сваляш маншона и отпускаш жилото доста, караш един ден така да се наместят хубаво накладките и след това натягаш жилото да хваща ръчната на 4-5 зъб.

fford

Цитат на: momo76 в 22 Септември 2013 07:48:59
Ако не се лъжа ръчната се регулира от една гайка до лоста. Сваляш маншона и отпускаш жилото доста, караш един ден така да се наместят хубаво накладките и след това натягаш жилото да хваща ръчната на 4-5 зъб.
Кой маншон? На скоростният лост ли? Това не ли за MK4? Вчера се порових нещо и пише, че жилото на МК3 било отдолу на автомобила под една алуминиева(мисля) ламарина някъде в центъра на долната част на автомобила. Което си е гадост, ако е така, понеже ми трябва канал, а такъв нямам!

hotblooded

Колега, скоро минавал ли си ГТП? Ако- да - как бяха задните спирачки? Ако си минал "на косъм" - проблема е в саморегулажите на челюстите, не работят и накладките остават далеч от барабаните, за това и луфта на ръчната е голям, а на "крачната" - задните държат слабо.

Dmitarcho

Цитат на: momo76 в 22 Септември 2013 07:48:59

Маншона на ръчната спирачка. Жилото вярно минава под колата някъде ... но нали трябва да се хване за "ръчката" на ръчната ;)
Ръца Пръца

fford

Цитат на: dmitarcho в 22 Септември 2013 12:56:53
Маншона на ръчната спирачка. Жилото вярно минава под колата някъде ... но нали трябва да се хване за "ръчката" на ръчната ;)
Ама такъв маншон няма на Fiesta MK3. Лостът на спирачката, тресчотката - направо влиза в кората на тапицерията.  (yawn)

Цитат на: hotblooded в 22 Септември 2013 12:46:56
Колега, скоро минавал ли си ГТП? Ако- да - как бяха задните спирачки? Ако си минал "на косъм" - проблема е в саморегулажите на челюстите, не работят и накладките остават далеч от барабаните, за това и луфта на ръчната е голям, а на "крачната" - задните държат слабо.
ГТП минавах март тази година и ми казаха, че спирачките са на косъм задните, а ръчната и по-зле и ми казаха да ходя да си оправям спирачките. Така и направих - отидох след като минах техническият, дадох 110лв, смениха ми накладки и цилиндърчета, че на техническият ми казаха, че спирачката от едната страна не работела като другата, а то имало блокирал цилиндър, а другият сам го видях, че е влажен докато правиха колата и ми казаха, че може да протече и е хубаво да се сменя и той. Комплект накладки, цилиндри, обезвъздушаване на системата.
Сега проверих, значи до 3-4-ти зъб лостът се вдига без никакво усилие въобще. Бяха ми казали тогава, че жилото на спирачките нещо им било криво и трябвало да съм сменял и него, но просто нямах жълтици и него да оправям тогава.

hotblooded

Трябва да се вдигне на подемник или на канал колата да се види дали се движат жилата, или поне да се види дали като дръпнеш ръчна има някакъв ефект. Ако са били "аджамии" тези които са ти сменяли накладки и цилиндърчета отзад - не са проверили/раздвижили саморегулажа... ще трябва да я разхвърлиш пак.  Видях че си от бургас - ако е хубаво времето днес може да "хвърля едно око"...

fford

Цитат на: hotblooded в 22 Септември 2013 14:22:27
  Трябва да се вдигне на подемник или на канал колата да се види дали се движат жилата, или поне да се види дали като дръпнеш ръчна има някакъв ефект. Ако са били "аджамии" тези които са ти сменяли накладки и цилиндърчета отзад - не са проверили/раздвижили саморегулажа... ще трябва да я разхвърлиш пак.  Видях че си от бургас - ако е хубаво времето днес може да "хвърля едно око"...
Значи да обясня ситуацията по-точно. Купих колата преди около 2-3 години. Близо 6 месеца след като бях я купил не бях я карал практически. При КАТ на валците ми казаха, че от едната страна спирачката не е много в час, когато минавах на канал, понеже талонът беше от старите сини. След това я карах и минах на технически преглед, където бяха констатирали тази година че спирачките вече са на границата и трябва да се сменят. Въпреки това ме пуснаха. След 2 месеца отидох да сменям всичко що има отзаде по спирачната система в Алфа сервиза, в началото на града. Имаше чакане, докато дойдат частите, но хората ми се сториха компетентни. Смениха накладки и цилиндри, казаха ми че жилото за ръчната спирачка "било за смяна" по техни думи.
Междувременно спирачката през тази година още преди да сменя накладки като че ли се влошаваше, като в последно време след смяна на накладки взе да става забележимо. Не съм карал с включена ръчна спирачка, само 1-2 пъти да съм я забравял докато потеглям и веднага да я изгасям. Мислех, че като се сменят накладките малко поне ще се оправи положението с нея, но това не стана. Между другото накладките не знам твърди ли бяха, но на първо време по-осезаемо се чувстваше едно претъпване в педала на спирачките, но сега вече изчезна.
Дерта ми за ръчната е защото де факто освен ако не я напъвам - ръчна нямам, а на техническият преглед ще почнат да мрънкат.

hotblooded

Алфа-та собственика (или управител) преди години ми се видя светстен и компететнтен, други впечеталения от тях нямам. 
По твоя проблем - причините да прави това са две възможни:
   - отпуснато жило
   - голям луфт между накладки и барабани
За отпуснато жило се гледа отдолу (на подемник или канал). Луфта се проверява или на "валяци" - ако предните спирачки са ОК, а на задните трябва да натискаш много и пак не излиза пробата, или едва излиза - имаш увеличен луфт. другия вариант е някъде където няма трафик - засилваш до 40-50 и скачаш на спирачките и някои гледа отстрани - ако много забие муцуната, а задните гуми не блокират  - свалят се барабините и се регулира хлабината.

fford

Ех, значи в сервиз бях да ми оправят задните спирачки и ще ходя в сервиз, за да оправят задните спирачки след като съм отишъл в сервиз, за да ми оправят задните спирачки?  (rofl)Все се надявам, че в сервиза са ги сложили ОК, не изглеждаха некомпетентни, а сервизът не е гаражен.
Само дето нямам ни канал, ни подемник, ни валци за да го проверя това. Освен да се ръся за технически преглед преди да ми е дошла датата...
ПОСЛЕПИС - Докарах човек с мен, засилих до 40 и набих спирачки. Каза, че според него дясната задна спирачка е слаба. А точно нея спирачка казаха, че цилиндъра й бил блокирал на половина и за това не спирало колелото както трябва! Значи или има още нещо или системата нещо не е в ред. Или човекът с мен се е объркал...Има ли в Бургас някъде валци, но без да минавам наново технически, само да видя състоянието на спирачките, да се уверя?
Послепис 2 - С по-горното по никакъв начин не твърдя, че от Алфа сервиз не си разбират от работата! Хората изглеждаха компетентни и разбиращи. Просто звучи малко парадоксално ако след сервиз излезе, че има и нещо друго по спирачната система и пак се наложи сервиз!

hotblooded

Не бързай да набеждаваш сервиза преди да знаеш какъв точно е проблема. Не ги защитавам, но нека да разберем какъв е проблема. Ако за сега не ти е проблем да караш без ръчна - карай до следващия преглед, след това ще я ремонтираш.
Сега ти видях и послеписа - в Пежо, до Алфа-сервиза преди време можеше да минеш само спирачна проба, струваше на 1/2 от цената на прегледа..

fford

Цитат на: hotblooded в 22 Септември 2013 18:18:42
Не бързай да набеждаваш сервиза преди да знаеш какъв точно е проблема. Не ги защитавам, но нека да разберем какъв е проблема. Ако за сега не ти е проблем да караш без ръчна - карай до следващия преглед, след това ще я ремонтираш.
Не набеждавам  сервиза, а казвам че може примерно да има проблем с маркуча към челюстите на спирачките или едната има по-голяма хлабина. Има проблеми, които може да възникнат и не са по тяхна вина, но все пак ще изискват още едно посещение в сервиз. Не знам, може би тогава щеше да се открие нещо при обезвъздушаването и т.н Във всеки случай бих искал да се уверя в положението, ако е възможно. Все пак спирачките са критична система и е важно да са наред. А е хубаво и ръчната да е в час, за да не ми се налага да оставям колата все на скорост.