Покупка на мондео vs фокус

Започната от pivanov, 22 Май 2013 17:00:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

pivanov

привет,

Както се вижда съм нов тук, но се надявам скоро да стана активен член на форума. Та на въпроса:

Загледал съм се във фокус и мондео след 2007-ма година, купувани от бг (т.е. със що-годе доказан произход ), оттам нататък нещата са мъгла. Четох какво ли не из форумите (маховици, дюзи, еди кой си двигател бил на пежо и т.н.) и съответно съвсем се обърках.

На година мисля, че ще навърта между 12 и 15к километра, което обезсмисля донякъде по-скъпата поддръжка на дизела (аз така и не разбрах кое е по-скъпото).

Има ли дизелове двигател, който е с по-малко проблеми или да си търся бензин (същото и там 1.6 1.8 ?) ?

Как стои разликата в поддръжката между фокуса и мондеото ?

Ще се радвам да споделите опита си без да отиваме към "уа-уа ти луд ли си бе, моя е по-убав"  :D

Alexi

добре дошъл .. всички дизели от тая година са на Пежо - в това няма нищо лошо надеждни са ,избери някоя на по малко км и няма да имаш проблеми с нея .. относно дали Фокус или Мондео - 2те коли са несравними тъй като са в различен клас ,ти трябва да си прецениш какво точно ти трябва . Аз съм за дизела - харчи значително по малко и предлага по добра динамика .

hotblooded

За тези години те съветвам да си купиш кола от първия собственик или от върнатите от лизинг .... и в двата случая ще можеш (срещу 36 лв) да изискаш сервизна история от МотоПфое. По авто-моргите, пардон борсите има доста коли от Италия, но вярвай ми 99% от тях са "дробсърма" - или са изпъвани тоталки, или са ходили до луната и обратно а километража е връщан, а сервизните им книжи се подправят доста лесно. Има вариант и да си докараш сам кола от Германия или Италия, но там цените на коли от първи собственик, обслужвани както и където трябва и всичко това доказано с документи - няма да ти излезе по-евтино! Ако ще вземаш мондео - 2.0 TDCi... ako ти излезе и имаш  2.2 е още по-добре :) Дали мондео или фокус? - Зависи къде и колко караш и какво возиш (градско, извънградско, сам, с жена, с жена и деца), а и колко си голям - ако си над 190 фокуса може да ти е малко малък за дълъг път :)  За фоксуа - ми... ако има - пак 2.0 tdci :)  1.6 - 110 коня е доста по-нов мотор от 1.8-115 и по лек, а 5те коня разлика няма да ги усетиш.

pivanov

@Alexi - ясно, че не са в една категория мондео-то и фокус-а. Въпроса ми е примерно една стандартна поддръжка (масла, филтри, ремъци, дискове, накладки и други консумативи) колко по-скъпи са и колко повече взимат за работа (само защото е по-висок клас кола) ? Да не стане типично българската история -  да ходя и да си слушам музика в колата пред блока или ауди а8 с газова.

@hotblooded - да аз гледам коли купувани само от мотофое (първи собственик). Тук из форума имаше разни мнения, че и там пипали километража, но чак толкова ме съмнява, тогава трябва да променят и сервизната книжка. Иначе колата ще се ползва предимно градско със скорошно дете (затова обмислям мондеото и големия му багажник, иначе фокуса ми е предостатъчен)

Alexi

мондеото не е кола за градско .. мъчи се в града .. вземи си фокус комби 1.6 дизела .. относно поддръжката - мисля ,че няма съществена разлика 1.6 и 2.0 са доста подобни ремък и дискове се сменят еднократно в най общия случай и от тая гледна точка не е много съществено дали са 100-200 лв по скъпи ( моята логика като купувам кола поне е такава ).. но имай предвид ,че мондео от 2007 ( говорим за мк4 предполагам ) е ПОНЕ 2 пъти по скъпо от Фокус 2007 ( който е дори преди фейса )

Bobi

Имай предвид, че фокусът има достатъчно голям багажник и според мен побира по-обемни неща от багажник на мондео седан.

Цените на части и консумативи са сходни, т.е. няма фрапантни разлики. Дюзите на двигателите Пежо са пиезокристални. Доста по-скъпи от Делфи-тата, които слагат на Мондео Мк3 и Фокус 1.8 Тдци, но пък не съм виждал някой да се е оплакал от тях. Доста по-надеждни и здрави са от електромагнитните.

Гледам, че си от София. Може да се отбиеш на някоя неделна среща да ги разгледаш на живо.

pivanov

т.е ако е дизел (независимо фокус или мондео) да се насоча към 2.0 двигателя, а какво ви е мнението за 1.6 бензина на фокуса (таман е с малък данък).
Иначе ходих до МП на Малинов, че е ми е в района и гледах фокуси хечбек (наистина са им добре багажниците, малко плитък ми се стори), тогава не се замислях за мондео, но гъзарията в мен се обади. Тия дни пак ще ида да погледна.

Другата колa, която обмислям е toyota avensis, ако някой има впечатления (спрямо мондео) може да сподели (освен ако не против етиката във форума).

Alexi

1.6 бензин ще ти върши работа ,здрав мотор е .. не очаквай кой знае каква динамика или пък особено нисък разход от него .. Тойота Авенсис съм карал ,2.0 дизела беше, със 115 коня ,комби .. не съм впечатлен ,моето мондео я превъзхожда във всичко да не говорим за мк4 - съединителя и е много корав ,скоростите се сменят мудно ,колата реагира забавено на командите на волана и определено не е за спортно шофиране ,прекалено меко стъпва и се олюлява ,лоша обратна връзка с пътя .. но като впечатление за качество е добре ,мотора работи меко и тихо ,имиджа е по-висок от на форд което се отразява и на цената естествено ..

hotblooded

1.6 бенз. на Фокуса ще те "реже" с разхода особенно градско, има проблеми с газ-ирането му (не е невъзможно), спънат е... но имаш нисък данък, по евтино обслужване, по малко трепрене да не "изхлопа нещо" по горивната система или маховик.... 

Dmitarcho

Ако ще взимаш Мондео, гледай да ХечБек .. не Седан. На Хеч-а простора на багажника е по-голям и ще ти е по-лесно с колички,играчки за детето. Щом ще караш предимно градско, се замисли за Бензиново комби, което да газифицираш - това ще е най-евтиния варянт за разход. Ако не мислиш за Газ ..  аз съм за Дизел.
Както каза Боби, върви на някоя от срещите в София и може да видиш Мондео мк4 комби на живо - което не се продава, и няма да намериш никъде подобно :P но ще придобиеш реална представа за автомобила.
Ръца Пръца

pivanov

Цитат на: hotblooded в 22 Май 2013 19:00:45
1.6 бенз. на Фокуса ще те "реже" с разхода особенно градско, има проблеми с газ-ирането му (не е невъзможно), спънат е... но имаш нисък данък, по евтино обслужване, по малко трепрене да не "изхлопа нещо" по горивната система или маховик....

Колко да реже 10 на 100 ? Текущо караме едно английско чудо 1.1л 60 коня и си харчи толкова 10-11 на градско и 7-8 извън (пък за вървежа, всичко по-ново ще е ракета :) ).

escobar

Фокусът е по-практичната кола, ако се ползва предимно градско. Достатъчно обемна и комфортна за извънградските дестинации на България. Бензиновият вариант няма демпфер и зимата ако го караш на къси разстояния по-бързо сгрява.
Мондеото е кораб и ако пътуваш повече извънградско, дизеловото Мондео е по-добрият избор.

amplified

2.0 бензин на Мондео харчи от типа на 9.5-12/100. Tова  е с изнервени положения и закъсняване за работа в час пик. Не е малко, но не е и чак толкова много. В Бургас над 9 не качвам... ама там е малко по-различно  :'(
Извън града може и 6. Предимно с прилично каране на ръба на ограниченията отива към 7.5-8(100-110, 140-150), малко повече ръчка и стъпва на 9 и малко.
Загравя за няма и 500метра на -10.
Върви прилично като за тоя двигател на това купе тежащо 1500кг, но си иска още.
Ревизираното 2.2tdci му приляга идеално.. там е 175 и 200 коня и 420Nm.

За бензин тая кола си плаче за 2.5T и разхода пак е в същите норми, ама тук едва ли ще попаднеш на тая модификация.

П.С. Този разход е с 18-ки джанти.