Transit 2.0 TDCI 125 HP теч на масло

Започната от rosen71, 16 Юли 2015 13:02:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

rosen71

Здравейте колеги, като стар фен на бусове Форд, бракувах двата стари, и реших да взема по-нов.
Буса е пътнически 8+1, 2003 г.
Карах го около 1,5 месеца и около 1500 км, без никакви проблеми.
Една сутрин видях малко масло отдолу, и реших да го занеса на майстор. Капеше в процепа м/у двигателя и ск. кутия. Също така и маслото трябваше да се смени, та реших да го обслужа.
И тогава започнаха големите проблеми.
На първия сервиз ми казаха, че течала спирачна течност, а не било масло, и ми смениха лагер-помпата. Това ОК. След като го взех и покарах малко, маслото си капеше пак. Отидох пак при тия, чесаха се по главите, и казаха, че може и да е от друго. Смених масло, филтър, горивен филтър, ремък, и т.н., отвориха кутията, и всичко било наред. Сипали и някаква присадка в резервоара, да се прочистела системата. Пратих един работник да го вземе.
След няколко часа ми се обади, че е светнала лампата на маслото. Колко е карал така, не знаем. Оказа се нафта в картера.
След ходене пак при тези майстори, решили, че дюзите не са наред, и влизала нафта през цилиндрите. Следва ремонт на дюзи. Отново смяна на масло и филтри. Каране 5-10 км, и хоп-лампата светна отново. Пак обратно в сервиза, и се изпокарахме.
Тогава се ядосах, и хоп в Мото Пфое. Следва нов ремонт на дюзи, помпа, и всичко било ОК. Теча на маслото бил "най-вероятно" от семерината на вала, но при тях щяло да бъде скъпо, затова да съм отидел другаде. Двигателят бил "проверен", и всичко било ОК.
Отивам в друг сервиз. Следва смяна на семерината, и след един ден-пак капе масло.
Пак обратно в сервиза, пак разправии. Семерината може да била дефектна и прочистили отдушника на картера, щото бил малко запушен. Смениха семерината, и сега пак капе.
Пак разправии, сега ми казват, че СИГУРНО имало проблеми със сегменти и др., и затова вдигало много налягане в картера и избивала семерината.

Сега се чудя какво да правя, на кого да вярвам, и кого да убивам :)
В Мото Пфое твърдят, че двигателя имал компресия в нормите. Върви като пушка, въобще не пуши.
Тези твърдят, че изпускали сегменти.

Моля ако някой може да даде съвет поне как най-лесно да проверим кой е прав, да пише.
Отидох да си реша проблема с теч на масло, до тук съм дал около 4000 лв. за ремонти, и теча пак го има. Всеки се оправдава с нещо.

hotblooded

Деба и маСторите!  (batter) (box) (hammer). Колега въпреки че Мото Пфое съм ги псувал, в твоя случай не мисля че са те излъгали. Двигателя ти е ОК, няма дизляк с продухани сегменти дето да върви, да не пуши, че и компресия да има!  Със един по-стар транзит от твоя имахме следния проблем - течеше масло от всякъде. Ремонт и пак тече.... Накрая се оказа че дръвника които ни го е продал е счупил щеката на маслото и е ръгнал друга фордовска и постоянно сме го карали препълнен...  Но пак не текваше за ден - по скоро при теб не могат да намерят от къде е теч-а . Като сменяха семеринга на коляновия вал - смениха ли и на скоростната кутия? Държи ли налягане на маслото сега (светва ли лампата)?

rosen71

И аз деба и майсторите. Кълняха се, че маслото от ск. кутия не тече и че семеринга е ОК. Обаче сега проверих мотора, че маслото е над максимума, и така е било сипано. Дали може да е от високото ниво на маслото?
Лампата на маслото не светва и при ниски обороти дори.
Вече не знам какво да правя.
Говорят ми за сегменти, а буса е на 170 х. км. реални, което потвърдиха и от Мото Пфое. То си и личи де.
И аз се чудя как със издухани сегменти ще върви и няма грам да пуши или да мирише на изгоряло масло.
Все пак съм го пробвал и на магистралата, и 140 си ги поддържа на 5-та без проблеми. Даже и при рязко подаване на газ, изпушва съвсем малко. Моя Мерцедес на 4 год. пуши повече при рязко подаване на газта.

Alexi

ако е много над максимума може да тече да

rosen71

Ами ходих днес при един познат, и той ми дръпна около 900 мл масло. Сега  малко под МАХ. Каза ми, че ако това е проблема, след няколко дни трябвало да се оттече и да спре. Дали ще трябва пак да се сменя семерината или ще е ОК?
Ако не е това обаче, не знам какво да правя вече.
Щом двигателя не е издухан, семерината е сменена, уж били почистили отдушника на картера и там каквото трябвало, откъде може да продължава това?

Alexi

трябва да се установи откъде точно тече

rosen71

Ами течало от семерината на кол. вал.
Сменена е, и сега капе по-малко. Според тях двигателят "духал", и повишавал налягането в картера, и затова избивала семерината.
А както казах, двигателя не пуши и буса върви като бесен.
Ходил съм при трима, и всеки вика "другите не разбират". С две думи те са прави-никой нищо не разбира.
Накрая май пак ще ходя в Мото Пфое, но вече няма и излишни пари.

Затова питам ако някой може да помогне поне със съвет.

baibradar

В инструкцийте за монтаж на някой семеринги пише, че като се монтира семеринга двигателя не се пели 3-4 часа за да може да се темперира добре към вала иначе се прецаква.

hotblooded

Значи може да са ти сложили некачествен семеринг, може да са го сложили некадърно, може и да тече от задника на двигателя - някой двигатели близо до семеринга имат технологична тапа - имало е отвор през който е разпробит масления канал до последния лагер на коляновия вал и е затворен с винтова тапа. Не съм отварял такъв двигател да ти кажа със сигурност дали има такава тапа и до колко може да се сбърка теча от нея с теч от семеринга. Като цяло на 170 к км е рано и за теч от семеринга. Просто виж от някой форд като твоя - изкарай неговата щека и я сложи в твоя мАтор и виж какво ще покаже. И за съжаление, ако маслото е било в повече и семерига е избил - трябва пак да го смениш или да доливаш, че труда по сваляне на кутията е към 200-300 лв .

rosen71

Сега отивам на почивка, като се върна ще го мисля.

chokolino771

Хм,само да споделя миналата година махнах катализатора,до тогава особено лятото  ми правеше локвичка масло от към капака на веригата.След премахването вече няма локва и маслото на около 5000 вече не е мръднало хем сложих 5 30 ,та си мисля дали не ми е бил запушен катализатора и от там да идва по-голямото налягане в двигателя .Мисля , че ако не изпуска газовете през тръбите ще се получи голямо налягане в двигателя и ще поизбие тук там масълце.

TourneoRS

Ако не е тайна , ще споделиш ли  в кои сервизи по-точно си ходил? :)
IVECO -  с него не се ходи надалеко .