Проблем с показания външна температура

Започната от topgancho, 19 Април 2012 13:01:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

topgancho

Здравейте колеги,сутринта като запалих(МондеоТДДИ) термометъра за в.т-ра показваше -40 и след 10мин. спадна до -38гр. и повече не се променя,свети червната снежинка,други странностти няма.Идея на какво може да се дължи това.
Веселин Георгиев

Marlboro

На датчика за външната температура вероятно, намира се зад предната броня.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

tropper

Прекъсната жица до датчика или прекъснат термистор (това е самият елемент на датчика).

Ако успееш да го свалиш, можеш да пробваш да го измериш. Не знам точно каква стойност трябва да дава - тук някой колега със сервизен каталог може да помогне. Мериш с мултицет на съпротивление при стайна температура. Загряваш го за около минута със сешоар на разстояние около 15-20 см и мериш пак съпротивлението. Трябва да стане по-малко. Ако това е ок - значи датчика е здрав. Търси прекъсната връзка по кабелите.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Marlboro

Ако е прекъснат, ще му излизат черти на дисплея. Без сваляне на бронята трудно ще го достигнеш. Подпирал ли си преднатата броня по-силнично скоро?

Снимката е от фиеста, но горе долу  така изглежда.

hotblooded

Освен някои с кола като неговата да премери колко ома дава към момента и направо да го замести с резистор :)

Marlboro

Утре като ходя за алтернатора, ако има достъп от някъде, без да се сваля бронята ще напиша колко е.

topgancho

Много благодаря за мненията.Въобще не драскана дори отпред .До снощи нямаше никакъв проблем(паркирана така,че няма как да я ритне някой по бронята),а това се появи след първото палене сутринта.Сега на обяд като постоя 2-3 часа се оправи пак сама(градусите бяха верни,според уличните термометри и РС-то),след това около час каране показва с около 8гр. по-ниско от околната т-ра.Може да има и духове при тоя датчик.
Веселин Георгиев

tropper

Някой колега с Фокус наскоро беше публикувал описание как се е справил с подобен проблем, като даже беше написал точно какви термистори е купувал. Ама къде беше темата не се сещам.....

П.С. Намерих я. В другия форум е била - цък
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Marlboro

Не знам доколко си заслужава, при положение че може и от морга да се вземе и нов целия датчик от Ebay да се поръча за 9 паунда. Но успех, ако си решил сам да го ремонтираш.

topgancho

Благодаря на отзовалите се,поне разбрах къде е и в неделя ще видя какво е положението,макар че в момента всичко е нормално,показва вярно и нито за момент не съм видял дисплея да показва чертички.
Веселин Георгиев

Marlboro

Цитат на: hotblooded в 19 Април 2012 14:14:31
  Освен някои с кола като неговата да премери колко ома дава към момента и направо да го замести с резистор :)

28/29к при 17 градуса.

amplified

На мен не ми отчита правилно... като загрее моторя и дига с 3-4 градусите. Като се върна в БГ ще му разкажа играта на тоз датчик, ако трябва ще го отделям от радиатора.

topgancho

Явно при мене е прекъснат,защото показва вече и черти от време на време вече,а температурата си се сменя както си иска.Интересно,че след престой от около час за 2-3 минути всичко е нормално и после почва пак да се шашка.
Веселин Георгиев

topgancho

Оказа се,че е пркъснат кабела точно на мястото,кедето излиза от датчика,който е залят със силикон и не могат да се извадят елементите здрави,за да се запоят.Трябва нов датчик.Благодаря за съдействието ви.Намира се лесно като свалиш десния фар и  е закачен между гредата зад бронята и радиатора(точно както на снимката по-горе).
Веселин Георгиев

topgancho

Евентуално ако някой може  да провери кат.номер и наименование на английски.
Веселин Георгиев

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Marlboro

Тия мото-пфое срам нямат, за пореден път се убеждавам.

Каталожен номер:   1117860
Наименование:   СЕНЗОР ВЪНШНА Т-РА
Цена с ДДС:   145.81 лв.

Ако си купиш всички части за колата и си я сглобиш като конструктор, сигурно ще удари 120/130 бона...

topgancho

Супер сте много благодаря и на двамата.Мото-фото си е добре на "Симеон"133 ми поискаха 140,00лв.Сигурно ще има направи си сам.
Веселин Георгиев

hotblooded

Цитат на: topgancho в 23 Април 2012 15:57:05
Супер сте много благодаря и на двамата.Мото-фото си е добре на "Симеон"133 ми поискаха 140,00лв.Сигурно ще има направи си сам.
Taka  според микрокат датчика е един и същ за всички Мк3! Във форума имаше колега който продаваше Мк3 за части!

GOSPODIN

Колега, ако още не си го ремонтирал има такъв употребяван сензор в английския Ибей за 17 лири с доставката, което означава около 40лв.

http://www.ebay.co.uk/itm/Ford-Mondeo-Focus-Fiesta-Outside-Temperature-Sensor-/270948731767?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3f15cd8b77

p_yanev

Колеги, подобен проблем - вчера всичко е наред, днес при -3, показва +5? Едва ли е прекъснат кабел. Така като чета, трябва да показва по-малко не повече?!?

topgancho

Веселин Георгиев

hotblooded

Цитат на: p_yanev в 24 Декември 2012 13:07:46
Колеги, подобен проблем - вчера всичко е наред, днес при -3, показва +5? Едва ли е прекъснат кабел. Така като чета, трябва да показва по-малко не повече?!?
Ако си я спрял на слънчево място и не духа - прави ги тези номера. Като караш показва по-малко. Като спреш на светофар и ауспуха на тоя пред тебе стопли малко положението - пак показва повече.

teloto

Здравейте и от мен.До днес всичко беше ок с температурния външен датчик,но....от днес при +10 ми показва -15,-20 градуса.Утре ще го търся да видя по по горните описания къде е!Доколкото разбах е под десния фар :-\ Въпроса ми е дали този датчик влияе върху системите на двигателя т.е важен ли е да показва вярно или само показва температурата за информация само на шофьора? :-X

Pyrhel

Другата тема. Няма смисъл от еднакви постове в различни теми :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.