Реалната разлика между 5w-30 и 5w-40

Започната от pe4i, 18 Декември 2012 00:59:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

pe4i

Баща ми говори как на неговата кола щял да сипе 5w-40, а не предписаното 5w-30, защото лятото щяло да е по-добре. Каква е реалната разлика между двете масла и толкова ли ни е особен климата, че да не сипваме 5w-30? Някои майстори казват същото, други пък не. Съвсем се обърках. Някой може ли да разясни малко, защото вече много почвам да се чудя какво масло да сипвам на следващата смяна на консумативите. :(

Marlboro

Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

pe4i

Да, но нали 5в-40 пък смазва по-добре на по-висока температура от 5в-30?
И двигателят като загрее излиза, че 40 е по-добре?

Marlboro

Едитнах горният си пост и сложих линк, към тема "Моторните масла и техните характеристики", разгледай я.

amplified

Също 5w40 е по-гъсто, а за дизел зимата... само ти трябва гъсто масло...

Вискозитетът трябва да е компромисно число между това да е 'тънко' и да си 'ходи' из двигателя, но и 'гъсто', за да смазва. Щом Форд казват 5w30 що се чудиш? Все си мисля, че дебилите измислили двигателя на автомобила, който караш, знаят по-добре.  (buddies)

pe4i

Сега разгледах таблицата където я е дал Малборо. Излиза, че 5в-40 е по-добре за нашия климат, нали? Гледам, че 5в-30 го дават да е от -35 до +30 градуса, а 5в-40 го дават от -30 до +35. При нас никога не слиза под -25 градуса зимата, а лятото се качва над 30. Значи наистина е по-добре да сипвам 5w-40?

Marlboro

Еми то и маслото не работи на 30 градуса, работната му температура е доста по-висока и аз точно това с загубата на качествата при положителни температури не мога да си го обясня.

amplified

При студен старт няма да има никаква разлика - и двете са 5w.

Зачетох се в тази тема... има едни снимчици надолу...
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=301071

Навсякъде в тая тема се говори за теоретично никакво износване при 5w-40...

hotblooded

Никаква разлика няма усетиш между 5w-30 и 5w-40. Нито двигателя ще усети - ни зиме, ни лете. Ще има разлика ако уцелиш фалшификат и ако не го сменяш. И все пак много пъти съм защитавал тезата че за всеки двигател има два вида масло: предписаното от производителя и останалите!

pe4i

Четох колкото можах и колкото разбрах тази тема за тди моторите от по-горе. Да съм честен нищо не ми стана ясно. Защо е по-зле да се сменя маслото 5в-30 често, а е по-добре да се сменя на по-големи интервали? Защо пък при 5в-40 да няма износване? Видях им снимките и не мога да си обясня. Освен ако при тях е много топло и 5в-40 да е по-добрия вариант? Те говорят и за разход на гориво добре не значи ли че ако ни е по-нисък разхода на гориво то и маслото ще смазва по-добре?

hotblooded

Цитат на: pe4i в 19 Декември 2012 02:12:30
Четох колкото можах и колкото разбрах тази тема за тди моторите от по-горе. Да съм честен нищо не ми стана ясно. Защо е по-зле да се сменя маслото 5в-30 често, а е по-добре да се сменя на по-големи интервали? Защо пък при 5в-40 да няма износване? Видях им снимките и не мога да си обясня. Освен ако при тях е много топло и 5в-40 да е по-добрия вариант? Те говорят и за разход на гориво добре не значи ли че ако ни е по-нисък разхода на гориво то и маслото ще смазва по-добре?
Човек, разлики между 5w30 и 5w40 че и износвания с едното и другото могат да се направят само в лаборатория - не по форуми.
   Ако ме питаш каква е разликата между двете - казвам ти: НИКАКВА.
   Ако ме питаш какво масло да си сложиш на двигателя - КАКВОТО ИЗИСКВА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ.
   Ако питаш на колко км да се сменя - НА КОЛКОТО КАЗВА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ или на 1 година!

Alexi

като говорим за казвания на производителя е добре да знаем ,че той казва че моторите им изкарват цели 250к км или 10 смени на масло ( пише го в книжката на Кънекта ) .. та ако искаме да ги караме повече км е по добре да сменяме маслото малко по често от това което пише в книжката ( 20 до 25к км или 1 година )

TourneoRS

http://www.oilspecifications.org/ford.php

http://www.fordwiki.co.uk/index.php?title=Oil_Specification_-_All_Models

За ползване на правилното масло трябва да знаете спецификацията която изисква двигателят  ви . Тя е нещо от сорта M2C913-A , M2C917-A , Ford M2C934-A .Харесвате си марка масло , отивате в магазина , обръщате тубата отзад и гледате да пише нужната вам спецификейшън . По въпроса .. ако разглеждаме маслата само по вискозитет разлика има не много голяма но я има . Ако обърнем страницата и започнем 5w30 long life , low saps , 5w40 за помпа дюза , пълна синтетика то нещата стават манджа с грозде  :D , защото и спецификите им стават съвсем други .

Алекси те ги карат по толкова но с пълни синтетики , тук в България не използват такива , обикновено само вискозитета спазват и на 250 000 БГ километра колата е пръднала отвсякъде . От  чужбина тук идват на по над 300 000 и ги караме още поне по 100 000 докато ни побелее косата и не ги продадем на някой късметлия .

три пъти използвах думата спецификация / стават 4 / дали ще се индексира в гугъл  :D
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Pyrhel

Цитат на: TourneoRS в 19 Декември 2012 20:32:57
три пъти използвах думата спецификация / стават 4 / дали ще се индексира в гугъл  :D

Off: Може да те помисли за бот и да ни блеклистне (rofl)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Bobi

И в този момент искам да попитам как да различаваме пълната синтетика от хидрокрак пълна синтетика? Ако може да дадете и примери с масла за нашите двигатели, ще съм много благодарен! С коя спецификация/и на Форд трябва да се съобразяваме, когато избираме масло в магазина инцидентно?

hotblooded

Щом е от крекинг (независимо дали терм. кат. или хидро.) - няма да е пълна синтетика, тъй като от крекинга влиза и излизат само нефтопродукти (бензин, ББФ, ППФ, диз.фракции... и базично масло).

TourneoRS

Ами от горния сайт с гугъл преводач , че английския ми е зле ..

ЦитатFord M2C917-A
Вискозитет SAE 5W40 моторно масло за помпа инжектор дизелови двигатели.

ЦитатFord M2C934-A
Разширено източване на маслото на двигателя за превозни средства, оборудвани с филтър за твърди частици (DPF).
Или минимум да отговаря на
ЦитатFord M2C913-B
M2C913-B спецификация на Ford е издаден в Европа за първоначално запълване моторни масла, които се използват за смазване на двигатели с искрово запалване, използващи бензин, и за двигатели с компресионно запалване, използващи дизелови горива.

Имаше големи надежди за тези хидрикрак масла , уж в някои параграфи бяха по-добри от пълната синтетика , но заради цената някои производители претакват нещата .
Фордовските двигатели са си проектирани да работят с по-тънко масло . Доколкото съм чел в нета , хидравлични повдигачи , маслена магистрала и т.н. са изчислявани за такъв вискозитет . Но доколко е вярно това твърдение , не съм се замислял толкова .

Bobi

Според интернет и един пост на Алекси в друга тема спецификацията е Ford WSS-M2C913-C...

А ACEA колко трябва да е?

TourneoRS

hotblooded

Бутало-цилиндрова група, лагери, повдигачи, клапани и водачите им  - най сложната задача при проектирането на двигателя е подбирането на точните хлабини необходими за работата им. Хлабината трябва да бъде такава че да осигурява точно "водене" на движещите се части, безшумна работа, а в същото време да се осигурява необходимия дебит на масло - хем да бъде достатъчно голяма че да постъпва достатъчно масло, хем да не е прекалено голяма че маслото да се задържи на място, а в същото време хлабините се променят в зависимост от температурата на отделните части. Да но частите се нагряват различно и свойствата на маслото също се променят в зависимост от температурата му, която също не е постоянна в различните части на двигателя, за капак качествата на маслото се променят в процеса на работа - то старее.
     Във всеки един двигател, дори във един и същи двигател в различните етапи живота му - условията се променят. Производителя на двигателя за да се подсигури пуска спецификации - какво очаква от дадено масло и съответно предлага потребителя да ползва само такова.... Колко то "горещия" вискозитет - той не е "летен", а по-скоро "работен" - достига се по горещите части когато двигателя загрее. И тук вече са разликите във 5w30 и 5w40... aко маслото е прекалено тънко - няма да се задържи там където трябва, ако е прекалено "гъсто" - няма да достигне на всякъде.  Но в реалността разликите между 5/30 и 5/40 са нищожни и разлика може да не усетите.
  Но все пак от къде може да дойде разликата между двете масла - от прибавките в тях, както и от моментното състояние на двигателя - на двигател с повишено износване може да му "дойде" добре малко по гъсто масло.
  Може да уцелите и фалшификат (един господ знае какво масло в туба от марково) - тогава разлика ще има.
  Колкото до специалните предназначения - "масло за помпа-дюза", масло за "комън реил" - това са по-скоро маркетингови трикове. Разлика между масло за бензин и дизел - да ви кажа с ръка на сърцето - като работех в бранша предлагахме известна марка масло, твърдяхме че то е "специално разработено за нашите двигатели", на тубите имаше масла за дизел, турбо-дизел, бензин... на варели идваше само като 5/30, 10/40, 15/40 - сипвахме го наред - гаранционни коли, наши коли и бусове, някои навъртяха километраж до луната - нямаме "разтропан" мотор. Включително комън-реил и вихрокамерни - карани с едно и също масло. Колега сбърка и напълни един комън-реил със 10/40.... заеба , не източи маслото, пусна колата така.... пушка си е - продаде се на 300 к по километраж.

П.С Надявам се че не съм ви досадил с дългия пост, но по тази тема няма как да се мине с малко.....