Масло Formula F 5w30 няма добро смазване

Започната от moni74, 10 Декември 2012 14:02:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

moni74

Днес, докато оправяхме един проблем по хидравличен маркуч, си проверих нивото на маслото. За 600км не е мръднало, което е добре. Но... не ми хареса как маже по пръстите ми. Изцапах ги с масло, и после започнах да ги търкам. След 10-тина търкания вече не бяха мазни  ???
Веднага изкарах друго масло, 10w40 тотал - при него нямаше такъв проблем. Дори след забърсване с парцал, ръцете ми пак останаха мазни.
Интересно ми е как така пълна синтетика за 600км ще се скапе до ниво, по-ниско от полу-синтетиката на Тотал? Не искам да хваля едно или друго масло, но не ми хареса как стои Формула-та.
Майстора в сервиза също го погледна, пробва и потвърди моето мнение. Според него е абсурд това масло да изкара 10к км, какво остава за повече. Мисля да го покарам още малко, и да го сменя с друго. А това ще остане като промивка.

----------------------------

petermitkov

E не неможе по този тест с човешка кожа да се съди за качеството на маслото - по тази логика маргарин ще маже най-добре.
sapienti sat

Alexi

moni74

ОК, съгласен съм. Ама ей така за пробата, опитах с още няколко масла - Елф 10w40, Тотал 9000 5w40 и Ineo 5w30. Нито едно не се изтърка толкова бързо.
Може да не съм специалист, ама ми се струва странно защо точно при Формула Ф става така?
Не натрапвам мнението си, продължавайте да карате с каквото си масло искате. Аз лично ще го сменя с друго.

Alexander

Значи логически като погледнем, кожата ти е попила първото масло - 5W40 Ford Formula и после което и масло да сложиш отгоре, дори и олио няма да попие, защото кожата ти е вече напоена достатъчно.
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Alexi

примерно човека преди теб е обслужвал редовно на 20-25к колата в официалния сервиз и така 200-250к ,ние тука от там нататък почваме да разсъждаваме това добре ли е зле ли е .. всички масла са почти еднакви и вършат добре работата си стига да не са ментета и да се сменят редовно ..

Dmitarcho

Във Фирмата имаме някакъв уред за мерене на масла. То "мерене" е силно казано :D Капва се в него пързо чисто ново масло - не употребявано и то му мери вискозитета, мисля, че беше, след това капваш употребяваното масло - и то ти показва колко % от първоначалния си вискозитет е останал. Правих го преди 2 години с маслко Формула Ф 10 W 40 на 10 000 км. Резултата беше между 65% и 70% не помня точно колко беше. Колата беше Фокус 1.8 TDCI 115 кончета, на около 140 000 км. на километраж :D 2001 г.
Хубаво си е маслото ;) Този тест с пръстите ... и на мен нещо не ми вдъхва доверие ;) Като навъртя 10 000 км. на Мондщ с 4В30 ще направя пак теста с апаратчето /ако някой не го е затрил на някъде/ ;)
Ръца Пръца

moni74

Цитат на: Alexi в 10 Декември 2012 17:04:00
примерно човека преди теб е обслужвал редовно на 20-25к колата в официалния сервиз и така 200-250к ,ние тука от там нататък почваме да разсъждаваме това добре ли е зле ли е .. всички масла са почти еднакви и вършат добре работата си стига да не са ментета и да се сменят редовно ..

Може и така да е, ама една синтетика 5в30 да струва 80лв, а друго 120-150лв за 6л буди съмнение. А и това за хидрокрак маслото не говори добре.

Alexi

я погледни колко струва Castrol Edge 5w30  в Англия ? малко повече от фордовското около 5 паунда за 5 литра .. това ,че тука го продават по 150 лв тубата е отделен въпрос ..

hotblooded

Цитат на: moni74 в 10 Декември 2012 20:21:58
Може и така да е, ама една синтетика 5в30 да струва 80лв, а друго 120-150лв за 6л буди съмнение. А и това за хидрокрак маслото не говори добре.
Свойствата и качествата на маслото се определят изключително от добавките, а не от базата. Няма значение от какъв крекинг е или дали е от вакуум дестилация....
КОлкото до твоя случай - ако маслото принципно не е наред - до сега 2/3 от форума да беше останал без коли. Дали това в теб е истинско - за съжаление никога не можеш да си сигурен. Колкото до теста с ръката - условията в двигателя са съвсем други и база за сравнения няма. А тънките масла нямат проблем да попиват в кожата, особенно ако в момента е суха.

moni74

Добре, защо тогава от всичките масла, които опитах, точно това най-бързо спря да се мазни на пръстите ми?
Както казах, всеки си има мнение. Може да се дължи на това, че колата е била с някакво старо и по-гъсто масло. Сега като сипах това, и звука се промени. Но ще го карам още малко, като промивно и го хвърлям. После смяна с друго и така.

Bobi

Мони, ще ме извиняваш, ама ми се струва, че си се филмирал. Ако маслото беше кофти, досега повечето да бяхме останали без коли...
А това със звукът... по-скоро съм склонен да вярвам, че звукът се е променил към такъв, какъвто трябва да бъде.Все пак колата е от Италия и е нормално да е с различен звук с масло на кой знае колко км.

hotblooded

Цитат на: moni74 в 10 Декември 2012 21:24:59
Добре, защо тогава от всичките масла, които опитах, точно това най-бързо спря да се мазни на пръстите ми?

Защото е било първо...
А колкото до звука - звука на дизляк с директно впръскване зависи най-много от горивото, колко е загрял двигателя, в какво състояние са шумопоглъщащите покрития по моторния отсек и чак тогава от маслото.

supertorr

А от къде си взе маслото?
Това е което е предписано от производителя, това се продава в МП.
По скоро не е от вида на маслото, а от това да не е някакво менте... ???

Dmitarcho

То сега студено ... изсъхнала му е кожата ;) понапукали са се пръстите от студа ... за това е попило маслото :P пък следващите с които си пробвал - няма накъде да попият :P
Ръца Пръца

Pyrhel

Стана ми адски любопитно и утре ще се намажа зорлем :D
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Dmitarcho

Утре всички да вадят щеките и да се цапонтят :P И вечерта ще се пребройм след кое потръкване е изветряло маслото :P
Ръца Пръца

Alexi

то е важно и какво са пипали пръстите преди това :))

Marlboro

Преди два часа си проверявах маслото (FF 5w30) и специално се понамазах  :D, маже си и на близо 9000км.
Кой знае и какво са сипвали в мотора, само и само да работи по-равномерно и тихо, да го продадат.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Chr81

С тая тема ме поразвеселихте. Давайте направо да се овъргаляме целите в масло, ще станем като пехливани и после малко борба. Всеки ще е по-мазен от другия.   :D

Pyrhel

Има си жени за борба, докато са омазани (wisdom)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Marlboro

Мажеш я и я фърляш да доказва, че си взел по-доброто масло.  :D
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!