Воланът и автомобилът се тресат MK1

Започната от XishNikA1986, 09 Ноември 2012 21:02:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

XishNikA1986

Здравейте! Проблемът идва от там че моят Форд Фокус 98 г. се тресе при скорост над 100 км/ч при ускорение и то много силно изразено при десен постоянен завой при отнемане на газта на колата всичко изчезва .Тресене на волана при опит за спиране при тази скорост. Интересното е че в града на малка скорост 40-50-60 км/ч  има вибрация във волана а в последните 2-3 дни дори цялата вибрира. Единственият звук който издава беше виене и стържене чуваше се отпред мисля когато с тази скорост по инерция кривя волана надясно.

Правено е следното:
1. реглаж предница - майстора казва нямаш проблем с предницата
2. четири пъти баланс на гумите
3. смяна на предните със задните гуми
4. разбъркване на гумите така че по-добрите да застанат отпред
5. Диагностика със смяна на десен преден лагер на главината и по-големият фактически заден тампон на десният преден носач
6. Повторна диагностика на предница - майстора казва криви дискове

Помогнете от какво може да е защото както е тръгнало трябва да сменям всичко - което не е нужно според мен !

Bobi

Здравей,

при така поставени условия - криви дискове или карета.

XishNikA1986

Забравих една подробност и тя е че колата с 40-50 км ч по инерция сама започва да свива надясно воланът сам леко свива!

Дисковете оставям на страни защото няма да спирам брутално с 120-130км ч  имам предвид на първо време - тресенето при ускорение искам да оправя

Dmitarcho

Смени сервиза са стенд на предницата, в друг сервиз могат да намерят някой кусур по преднита който не е забелязал майстора при когото ходиш.
Ръца Пръца

XishNikA1986

Три различни сервиза последният на Ситроен понеже става въпрос за Видин и точно там ми казаха за дисковете.

Не знам дали е от накладка която опира в диска и затова колата отива надясно и може ли това тресене да е и при тези 120-130км ч - демек да отива надясно с тая скорост понеже аз съм хванал волана и се противопоставям на триенето на накладка-диск и така да се получава лашкането . Пфф много въпросително?

Pyrhel

Сещам се 4 неща, заради които може да завива на една страна - задържал супорт (накладката да опита в диска), проблем в лагера, лошо износена гума или лошо регулирана предница.

Последно кога тресе - при спиране, при ускорение, а при поддържане на скоростта?

Силното тресене при ускорение - Боби е прав, ама при спиране ако е от каретата не трябва да се усеща...

Вдигни колата на подемник да й овиснат предните колела и я засили до 130-150 и изгаси мотора (да не трака, да е тихо) - някой да слуша за шумове отдолу и ще установите какво е.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

XishNikA1986

Ще направя това с вдигане на предницата .
За накладка диск най-вероятно за крива гума НЕ защото поне 3 от тях са минали отпред отдясно и все натам да свива сама - отпада.
Имаше момент в който да натисна спирачка с 30 км ч  и да кривне волана надясно а в друг случай наляво - това означава че веднъж едната държи повече пък в другият случай другата накладка. Лагерът е сменен преди 1 месец . Проблем с реглаж вероятно но и 3-те сервиза казват че на предницата и няма нищо демек накрайници и луфтове . Тресенето е само при ускорение най-силно на десен завой с над 100 км ч - волана прави ляво - дясно и колата се лашка .

Marlboro

Покарай малко и виж, дали единия диск се нагрява повече от другия, да отметнем и това като вариант.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

whaaazp

Вътрешно каре - при ускорение.
Дискове - при спиране.

::)

XishNikA1986

Ако е каре при десен завой кое каре трябва да е - а за дисковете е ясно изкривени - имаше тресене 1-2 пъти с висока скорост по инерция и затова се усъмних и в друг проблем но вече няма само при ускорение - така че нещо свързано с ускорение но защо тогава тресе и вибрира в града с 40-50 км ч  като съм я пуснал по инерция  и оборотите са 900.

Колата е бензин изпълнение Ghia - http://store.picbg.net/pubpic/3C/46/7e9f15ea59403c46.jpg
Гумите са чисто нови Debica Frigo 2 от декември 2011 но на снимката не съм с тях до сега не съм ги свалял.

hotblooded

Колега, дори и когато размениш гумите - винаги ли тресе отпред и волана? Ако е така - проблема не е в гуми и джанти, а е в карета (при ускорение) или дискове (при спиране).  Обръщал ли си внимание на гайките на джантите - ако са с износен конус - при най малката неравност или по-рязко спиране  - няма да можеш да я вкараш в пътя (изпитано на практика, щях да сменя едва ли не колата, когато се оказа че просто трябва да сменя джантите и гайките...

XishNikA1986

Забелязах че като мина 10 км и след това проверя гайките при мах натегнати пак можех съвсем малко да се напънат но видимо няма износване поне така изглежда . Пак да спомена защото ми вибрира и тресе при 900 оборота по инерция в града се едно иска да угасне но няма бягане на волана дясно-ляво а при ускорение пак същото тресе вибрира колата обаче с бягане дясно-ляво. Опитвам да ги вържа двата случая да са от един и същ проблем , в противен случай ще излязат няколко и то в рамките на тези 2 месеца от септември като всичко започна с тресене и лашкане на колата при ускорение с над 100км ч

momo76

Това тресене се получава от разбити вътрешни карета, свалете полуоските и вижте какво е положението с каретата и чашките.

hotblooded

А с лети джанти ли си? Защото може да е заминал и конуса на отвора на джантата, макар че от това няма да тресе, а просто ще е изпитание да я държиш на пътя...
Иначе вибрациите при ускорение  са от вътрешни карета....

XishNikA1986

Със стоманени джанти съм '14 - имах съмнения за накрайници на кормилни щанги ама като е при ускорение - а по инерция не - едва ли е от това. Няма чукане хлопане освен след смяна на лагера пак има като виене се едно се допират накладка диск . Значи май остава карета и нерегулирани накладки . В перфектно състояние я купих 2011.11.08 - 12 000 хил.км минати и започна тоя проблем.

focusnika

Провери висящия лагер на дясната полуоска.Не трябва да има никакво виене и луфт при него.Проверява се както са ти писали по горе вдигаш колата и така.Погледни и тампоните на двг и скоростите също.

XishNikA1986

Луфтът предполагам че трябва да се провери с ръка а после да я засиля с над 100 км ч както съм вдигнал предницата на трупчета

XishNikA1986

Утре ще видя защо тресе и вибрира цялата кола когато работи на място и по инерция - съмнения имам във запалителните свещи също и по въпроса с лашкането и тресенито при високата скорост .

Ще пиша веднага какво е станало и какво казва майстора уж най-добрият !

XishNikA1986

Здравейте, извинявам се че позакъснях да пиша за проблема. Оказа се тампон отдясно горе до ангренажа също колата е карала на 3 цилиндъра 4-ти цилиндър въобще не е работил - тресенето на място спря но вибрацията остава до смяна на въпросният тампон другата седмица тогава ще се види след смяната му ще тресе ли при ускорение над 100кмч. Също има съвсем малко луфт в двете полуоски но майсторът ми каза да не бързам с тях демек с смяна на карета.

Другата седмица ще пиша след смяната на тампона има ли промяна с набирането на колата !

XishNikA1986

Сега взех колата от сервиза със смененият тампон и за съжаление вибрациите се увеличиха както и при ускорение казаха ми че от двигателя нататък с търби и гърне тежало на двигателя защото при мен е заварявано на мястото на катализатора с мека връзка поднаклон и не лежи както трябва на гумените държачи.

Вие какво мислите ?

whaaazp

Според мен ако имаш възможност направи консултация /преглед/ при някой друг майстор.  :-[

XishNikA1986

В друг форум видях че със сигурност е от неправилна работа на двигатела - някъв ел. проблем или разхлабен ангренажен ремък и от там центровката - инстиктивно без да знам проверих преди да я карам на сервиз и ангренажа ми се стори хлабав . Другото което прочетох е че двигателят на земята без нищо ако работи няма да мръдне защото е балансиран с тежестите на коляновият вал и така целият колано-мотовилков механизам и единствено ако един от цилиндрите не работи както трябва би го дисбалансирало

Ще пиша пак при първа възможност.

whaaazp

Най-вероятно си гледал пистовия ремък - не трябва да е прекалено опънат.

Треперенето на място при заминал тампон на двигател е много по различно от  неправилната работа на двигателя.
При първото ще имаш вибрации в купето а двигателя ще е спокоен.
Ако не работи добре /на 3 цилиндъра/ най-вероятно ще се тресе целия двигател.

XishNikA1986

Да него яко се объргах :)) - но на периоди притресва няква детонация в някой от цилиндрите или токът се разсейва - кабели и обувките им - Незнам вече !

Решен съм да отида до Мото пфое - но ще видя кога ще мога защото най-близкият е в гр.Монтана.

hotblooded

развий си свещите и ги погледни в какво състояние са, вземи от някои приятел/съсед кабели за свещи назаем и ги смени за 1 час и виж дали ще тресе.

XishNikA1986

Свещите сменени но кабелите не съм ще ги сменя и тях в понеделник - вторник - но днес видях че генерацията се държи на двигателя и най-накрая дето е гърнето - така тежи на двигателя и направих пробата да вържа в средата - цялата кола тресеше непрекъснато понеже като е вързах с твърда тел а предаваше вибрацийте - просто ще трябва да се удължи търбата след двигателя за да си легне на здравите меки скоби защото сега си стоят свободно .

XishNikA1986

Смених кабелите драстично се подобри работата на двигателя - карах няколко дни и сега тресе вибрира на място явно от центровка и ще се ходи в Мото пфое при първа възможност - ясно ми е че майстори в България няма !!

Pyrhel

На инжекциона, дето го караш няма как да направи центровка, който и да е майстор-специалист.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

XishNikA1986