Ford Fiesta 1.4 tdci - неравномерна работа на празен ход на двигателя!

Започната от the red guy, 28 Февруари 2017 17:20:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

the red guy

Здравейте на всички!

Проблемът е с Форд Фиеста, 2005 г, 1,4 tdci, 68 к.с. двигател HDI. Работи неравномерно на празен ход, не пуши нито студена, нито топла, ускорява много добре. Колата просто тресе леко, вижте прикаченото видео. Досега сме правили стенд на дюзи, ревизия на глава, смяна клапани, нов ангренаж, филтри, масла, водна помпа, всичко по ред. Когато смъкваха главата буталата бяха в една равнина, което говори, че при тях няма проблем. На диагностиката дава корекции на дюзите постоянно - 1, 2, 3, 4 в различна поредност, различни корекции. А на стенда излизат ок... И нищо... Проблемът е налице. Някой да има някакви идеи?

Приложено видео от работата на двигателя и разпечатка от стенда на дюзите.

Надявам се, някой да може да даде насоки накъде да вървя вече :).

https://youtu.be/M5UAuXz0j2E
https://www.youtube.com/watch?v=s58DvdLNLhU

Bivola

Така като се клати мотора оборотите променят ли се? Струва ми се че няма промяна в оборотите, а само леко поклащане примерно като от някой тампон.

Pyrhel

Налягането на рейла как е? Не мога да разбера нищо от клиповете, затова налучквам - по спомен тия инжектори не им трябва кодиране, но май имаше някаква последователност за калибровка с ускорение и непринудително намаляване на скоростта за всеки инжектор отделно. Дали не е това проблема?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

the red guy

Цитат на: Pyrhel в 28 Февруари 2017 19:55:07
Налягането на рейла как е? Не мога да разбера нищо от клиповете, затова налучквам - по спомен тия инжектори не им трябва кодиране, но май имаше някаква последователност за калибровка с ускорение и непринудително намаляване на скоростта за всеки инжектор отделно. Дали не е това проблема?

Мерси за отговорите, може ли малко повече разяснение за калибровката на инжекторите?

Тампоните на двигателя са здрави, вибрациите са само на празен ход, оборотите варират с малко +-30-40 оборота.

Pyrhel

Виж първо налягането на рейла.
С IDS-а (Форд) не съм ровил този мотор, но предполагам, че ще е същото като при Пежо с Диагбокса (диагностиката на PSA) - казваш на кой инжектор искаш и започваш да караш. 3-4 пъти трябва да ускориш бавно и равномерно на определена предавка (май 4та) от ~50 до ~100. После пускаш да падне скоростта по инерция без спирачки от 100 на 50 и пак ускоряваш. Така за всеки инжектор по отделно.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

the red guy

Налягането на рейла е ок, само не ми стана ясно калибровката трябва да се направи със софтуер, като преди карането задам кой инжектор искам да калибрирам ли?

Прочетох и тази тема https://fordbg.com/forum/index.php?topic=315.0 . Мисля, че и това моите в сервиза не са го правили.

Ето и видео от тазсутришната диагностика:

https://www.youtube.com/watch?v=jlqZm9slTM0

dembi77

Здравейте колеги. И при мен се появи такъв проблем с Fiesta 1.4 TDCI, всичко излиза редовно и изрядно и на ниски обороти тресе мотора.
Някой намерил ли е решение на проблема? Почвам да си мисля, че проблема ще е в компютъра на колата.

Bivola

Ако мотора "клати" на празен ход и няма видими проблеми на диагностиката, е възможно проблемът да е в гумените пръстенчета на щуцерите на маркучите за обратната нафта. Ако не са сменяни, с времето се втвърдяват и почват да изпускат нафта. Ако дюзите са Сименс, трудно се вижда, защото щуцерите са по-ниско надолу н самата дюза и трябва да се маха капака на клапаните-тоест целия пластмасов колектор. При мен дори правеше лека мъгла горивото, но се виждаше само при махната кутия на въздушния филтър.

dembi77

Мерси за съвета. Утре ще поръчам такива О-пръстенчета и ще пробвам и с тях.

Bivola

Аз не намерих отделно да се продават и купих целия комплект маркучи за обратна нафта. Някъде около 40 лева бяха.
И имай предвид, че смяната им не е съвсем елементарна. Трябва и силикон за гарнитури после при затварянето.