Срок на годност на маслото

Започната от mondeoto, 18 Ноември 2017 01:47:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mondeoto

Като се сменя маслото винаги остава по половин литър средно. Рафтовете са се напълнили с туби с останали между 200 и 800мл и се чудя се дали да не го събера и на следващата смяна да сложа събраното? Не е толкова за 60-70 лв икономия от масло, а че няма какво да го правя и е зян да го хвърля.
Въртях днес тубите да ги гледам, но не видях да пише срок на годност. Само дата на производството има. Колко е срока на годност на маслото?

Svetoslav_92

5 години от производството до колкото знам.

ivchotr

Ако е в запечатана опаковка ще изкара много време. Приема се, че след разпечатването му, след като влезе в досег с въздуха, започва малко или много да се окислява, което сваля драстично срока на годността му. Не случайно производителите на двигателите обикновено дават срок за смяна на маслото една година или някакъв пробег, което настъпи първо. Което ще рече, че ако двигателят се пали само събота и неделя, за да може вдовицата да иде до гробищата (лафове на джамбази  :D ), маслото трябва да се смени след година престой в двигателя, очевидно без да се е загрявало многократно, както при ежедневна употреба. В тубата тези окислителни процеси ще са далеч по-бавни отколкото в двигателя, ама все пак ги има. Аз масло по-старо от две години, което е стояло в туба, го ползвам да си смазвам веригите на моторите. Ако няма какво да го правиш твоето, купи си мотор. И без това е фън да те духа вятърът ;D

Pyrhel

Ако всички са синтетики и горе-долу еднакъв вискозитет - бутай и да не ти дреме. Маслото казват да се сменя на 1 година не заради отварянето (тубите не са обезвъздушени и запечатани херметически), а след като е налято - от горивото се скапва.

Чудя се ако имам останали по литър, примерно 0w-20, 5w-30, 5w-40, 10w-40 и ги смеся, колко ще излезе - 5w-32.5? (rofl)
Това в рамките на шегата де... Но пък наистина имам доста останали (tooth)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Svetoslav_92

Между другото аз така,ще направя .. 1 литър 10в40 и 2.5 литра 15в40 еднаква марка.. та от -20градуса ще стане на -24 сигурно преди да стане на боза.. нещо от сорта на 13в40 :D

TourneoRS

Това да не е антифриз, та го смятате така  :D
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Pyrhel

Осрах(ме) темата, ама ако на някой му 'арчи масло - да пробва да омеша с диференциално, 75w-90 (rofl)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

sinnerman

На тубите на Total 9000 5w40,  пише срок на годност 3 години от датата на производство. На castrol не съм виждал да пише нещо за срок, освен дата на производство.

ivchotr

Aз съм виждал на малкия етикет на гърба на бутилка уиски, да пише срок на годност 1 година  (rofl)

Петролните продукти по принцип не обичат да са в досег с въздуха. В завода ги наливат в контролирана среда, която човек на улицата няма как да постигне.

Ozzie

Цитат на: mondeoto в 18 Ноември 2017 01:47:47
Като се сменя маслото винаги остава по половин литър средно. Рафтовете са се напълнили с туби с останали между 200 и 800мл и се чудя се дали да не го събера и на следващата смяна да сложа събраното? Не е толкова за 60-70 лв икономия от масло, а че няма какво да го правя и е зян да го хвърля.
Въртях днес тубите да ги гледам, но не видях да пише срок на годност. Само дата на производството има. Колко е срока на годност на маслото?
Бях в подобна дилема лятото. От миналата година от 5 л. туба ми бяха 'артисали към 1,5-1,6 л. Питах майстора ми, какво мисли, та той ми каза нещо от сорта за 3 до 5 г. след отваряне на тубата. Взех две разфасовфки по литър, омешах почти всичко, остана малко за доливане (евентуално) и си карам така, вече 4-5 месеца. Проблеми не съм установил.  (fri)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

mondeoto

Еее чак вискозитети няма да мешам :D Но има един Мотул, Кастрол и Форд Формула, всички са 5в-30.
По-малко са от 5 години, не е било на жега или слънце... Дали има начин да се разбере дали е прецакано? Не се пресича като супа като се развали, сигурно :D

Ozzie

Моето поне беше една марка - Формула Форд.
Нещо не ми харесва идеята да се мешат различни марки, въпреки, че са един и същ вискозитет. Не само само вискозитетета е характеристика която определя свойствата на маслото.
Според мен, най- добре си избери едно от тези които си изброил, а другите или за рециклиране или ги дай на колегата с мотра.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Веригата се маже веднъж на 1000 км пробег. Отиват грамове. С няколко литра, като почнат да не ме държат коленете, още няма да съм ги изразходил  (rofl)

sinnerman

Днес в София Франс Ауто има черен петък за масла.[attach=1]

zloster

Цитат на: Pyrhel в 18 Ноември 2017 15:24:19
Чудя се ако имам останали по литър, примерно 0w-20, 5w-30, 5w-40, 10w-40 и ги смеся, колко ще излезе - 5w-32.5? (rofl)
Това в рамките на шегата де... Но пък наистина имам доста останали (tooth)
И други са се чудили. Даже и действия са предприели:
Ползвани са 7 (седем!) масла.
1) Fanfaro for ... SN 5W-30 – 1,5л
2) Nissan Motor Oil 5W-30 – 0,75л
3) Mazda Super Premium 5W-20 – 0,75л
4) Idemitsu Zepro Eco Medalist 0W-20 – 1л
5) Fuchs Titan Syn SN 0w-20 – 0,75л
6) Dragon API SN Ilsac GF-5 0W-20 – 0,1л
7) Petronas Syntium 7000 0W-20 – 0,1л

Получило се е масло 0W-30, което като се смеси с остатъка в картера, става гъста 20-ка на топло - типично за фордовските 5W-30 масла със WSS-M2C913-D/WSS-M2C913-C спецификации.

Ето и още няколко анализа на отработени смеси масла:

Явно съвременните масла позволяват доста волна програма при смесването с уточнението, че няма как да се изключи вариантът "настъпих мотиката".

Редакция: Ето я събирателната дискусия в oil-club.ru Има и връзка към калкулатор, с който да се изчисляват пропорциите при смесването на две масла според вискозитетните им индекси.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/