5w-30 или 5w-40 за Focus MK2

Започната от solo5, 26 Септември 2017 20:18:52

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

solo5

Предстои ми смяна на масло и се чудя
5w-40 или 5w-30 да избера за Focus MK2?
Автомобилът е на 250000 реални км.
Досега сипвах YACCO LUBE F 5W-30.
Чудя се дали сега да не сипя SHELL HELIX ULTRA
и да спестя някой лев с промоцията на Мото Експерт  ::)
Някой да подкрепи или да ме откаже от идеята  (rofl)

Mondeicho

След като си доволен от досегашното масло не намирам основателна причина да го сменяш, особено с Шел. Слагай Якото и си карай  (fe)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

BillyBADBoy

Маслата от промоцията не са по спецификация на Форд.

Слагай си френското и не му мисли 20 лв. отгоре, които даваш. Маслото си заслужава.

solo5

Цитат на: Mondeicho в 26 Септември 2017 20:53:39
След като си доволен от досегашното масло

И аз не знам дали съм доволен  ::)
Доволен съм, че слагам уж хубаво масло, но не усещам нещо уникално
На всичкото отгоре си го хапва и затова се чудех дали да не сменя с друго
Може и да не е Шел, чудех се за Бардал по едно време...

V.Buzev

Бардала също не е лошо масло, но и то е достатъчно скъпо. Ако желаеш да пестиш от масло отиваш в Тех Ко и си взимаш Репсол, поне е истински защото те са му официалния вносител!
Меганчето дето го кара жена ми му сипвам такова вече две смени и нямам забележки.

Mondeicho

Никое масло няма да го усетиш уникално. То или си върши работата или не. Пробвай с някое друго и ако няма разлика си прецени какво да слагаш.

Pyrhel

Какво като не отговаря на спецификацията? Бих взел най-евтиното...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

solo5

Цитат на: V.Buzev в 27 Септември 2017 15:17:04
Ако желаеш да пестиш от масло отиваш в Тех Ко и си взимаш Репсол

Не знаех, че имат магазин и в Бургас.
Дай инфо за цени, видях че 4+1 промоцията е свършила

BillyBADBoy

Цитат на: Pyrhel в 27 Септември 2017 15:56:46
Какво като не отговаря на спецификацията? Бих взел най-евтиното...

Нищо ..., но вероятно няма да усети никаква уникалност.  :D

Това идва до България за 140 лв. и си сигурен, че е качествено. (link)

ekstremniat

Аз на моят Фокус съм му взел Petronas 3000FR 5w30 5литра за 42 кинта предстой смяна и после ще пиша в темата за колата има ли разлика от сегашното Halvoline

mustang94

Защо не пробваш Formula Ford? Аз съм карал моя Фокус със Total 10w40, но сега съм с Formula Ford 5w40 и съм доста доволен!  Слагай 10w40 щом гори масло, по-гъсто е и по няма да го бута. Моята 10w40 не го гори, но 5w40 си го гори.

nixel

Допреди няколко дена имаше оферта в еврокарпартс: https://www.eurocarparts.com/ecp/p/car-accessories/engine-oils-and-car-fluids/engineoils/5w30-engine-oil/?521772611&&cc5_247
с кода за отстъпка crazy75

Аз си заръчах:

Shell Helix Ultra Professional AF Engine Oil - 5W-30 - 5ltr        £39.99
CRAZY75                                                                                  -£14.80
DELIVERY                                                                                    £9.45
Total Inc Delivery                                                                      £34.64

Dagestan

5W30 на атмосферна бензинка на 250 000км? Пръскаш излишни пари да купуваш такова скъпо масло. Слагай 10W40, хем цената му е по-ниска, хем няма да го гори.
Ако беше с турбо и да го гори, и да не го гори, само 5W30,  в краен сучай 5W40.

solo5

Качествено 5W30, не излиза по-скъпо от 10W40
Като го сменя 2 пъти спрямо експлоатацията на 5W30
си е същата цена + смяна на маслен филтър може и отгоре да дойде

Вместо 5W30 съм склонен да сменя с 5W40,
но за 10W40 като че ли съм предубеден
Не знам, може и да не съм прав  ::)

Dagestan

В такива лонг-лайф масла аз не вярвам, на Фокуса съм с такова , но ще си го сменям редовно на 10 000км. На другата ми кола(бензинова без турбо) съм карал с лонг-лайф масло 17 000км, като до 10-12 000км си беше жълто на щеката, но след 14-15 000 километра вече беше станало черно и двигателя беше по-шумен. Лонг-лайф маслата са смърт за двигателя. По-добре за двигателя на колата ти ще е 10W40 но смяна на 10 000км, отколкото 5W30 и смяна на 20 000км.

solo5

Цитат на: Dagestan в 12 Октомври 2017 20:24:50
В такива лонг-лайф масла аз не вярвам, на Фокуса съм с такова , но ще си го сменям редовно на 10 000км.
Преди време карах служебно Пежо 208, което взех на 2км, т.е. чистак бърсак ново.
Първата смяна на масло по указание от Пежо беше на 25 или 26х км, не помня вече  ::)

mondeoto

Колко масло събира Фокуса? Влиза ли в тези 4л за 70 лв за 5-30?

Dagestan

Цитат на: solo5 в 22 Октомври 2017 12:01:03
Преди време карах служебно Пежо 208, което взех на 2км, т.е. чистак бърсак ново.
Първата смяна на масло по указание от Пежо беше на 25 или 26х км, не помня вече  ::)

Те всички производители препоръчват такава смяна, но това е пагубно за двигателя, особено първата смяна на нова кола не трябва да е след повече от 10 000км. Реално, ти и с обикновено масло, а не лонг-лайф може да караш 30-40 000км от смяна до смяна, но след първите 10 000км маслото не е масло вече, а по-скоро вода.

solo5

Цитат на: mondeoto в 22 Октомври 2017 22:43:22
Колко масло събира Фокуса? Влиза ли в тези 4л за 70 лв за 5-30?

3.8л му трябват, но 0,2л не стигат за доливане после

mondeoto

А колко доливаш и за колко км?
Формулата е 47лв 5 литра, промото не излиза по-евтино в такъв случай...

solo5

2л съм долял и пак съм на минимум. Около 0,5л-1л трябва да долея.
През лятото сменях гарнитура на капака на клапаните и оттогава съм по-добре.
Но май няма да доливам, а ще сменям маслото.
И без това измина година и половина и към 14-15х км, време е.

ivchotr

Цитат на: Dagestan в 12 Октомври 2017 20:24:50
В такива лонг-лайф масла аз не вярвам, на Фокуса съм с такова , но ще си го сменям редовно на 10 000км. На другата ми кола(бензинова без турбо) съм карал с лонг-лайф масло 17 000км, като до 10-12 000км си беше жълто на щеката, но след 14-15 000 километра вече беше станало черно и двигателя беше по-шумен. Лонг-лайф маслата са смърт за двигателя...

Днес докато сменях гумите на дизеларката, разправяха как на една Дачия й сменили маслото след 10 месеца каране, за което време изминала 50 000 км ??? Само не разбрах с какво масло е била. Служебна естествено :D

Alexi

новия мотор държи на всякакви извращения .. но като го купиш на 10тина години е друго :)

solo5

В крайна сметка, след като разходих фокуса още 3 месеца, смених пак с Yacco Lube F 5w30  ::)

nor4ik

Здравейте Колеги,
каква марка масло бихте препоръчали 5w40 за Фокус МК2 / 1.8tdci,115ps /, 2008г.По километраж 280 х.км.
Поздрави

Alexi

нещо евтино ,събирай за дюзи :)

Запрян Б.

Цитат на: nor4ik в 12 Април 2018 19:41:16
Здравейте Колеги,
каква марка масло бихте препоръчали 5w40 за Фокус МК2 / 1.8tdci,115ps /, 2008г.По километраж 280 х.км.
Поздрави

Моето мондео го карам с Тотал 5w40 и съм доволен, от смяна на смяна не се налага доливане. Много се кефя на дизел хейтърите. ;)

nor4ik

Към този момент съм с Форд FF 5w30 и смело твърдя че нямам никакъв разхода на масло и завишен разход на гориво,предходните две смени с Тотал.Формулата не ми допада.
Просто съм решил през летния сезон дали не е по удачно да бъде с 5w40.
Насочил съм се към EUROL TURBO DI 5W40,TOTAL QUARTZ INEO MC3 5W40 или BARDAHL XTEC 5W40 но все още не съм решил и поради тази причина исках някакво мнение за марка.
Поздрави !!!

Mondeicho

Според мен,пробвай с Бардала, за него има добри отзиви. ???