Проблем с колебаещи се обороти на газ - Решен

Започната от stenliivanov, 06 Април 2016 01:25:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stenliivanov

Здравейте колеги!
От скоро (има няма 10 дни) съм собственик на Фокус 2.0 Duratec Bi-Fuel 2009г. комби. Това ми е първия Форд и макар, че в баща ми има Мондео от няколко години аз все още трупам първи впечатления.

Реших да пусна тази тема защото поизчетох доста из различни форуми, както форд форуми така и други. И на руски и на английски също.
Въпреки това не успях да намеря точно същия проблем и най-вече решението му.

Та на темата - след като го обслужих (масло и филтри, ремък, проверка на свещи, диагностика) и докато обикалях по данъчни, КАТ и т.н. забелязах два проблема:
1. Колата студена пали идеално, но топла особено ако е загасена скоро не палеше всеки път - пали винаги на бензин (често се налагаше да я стимулирам с подаване на газ за да запали). Иначе върви и няма проблем с обороти на бензин.
2. Превключва на газ и след това при изключване от скорост (при рязко спиране напр. при приближаване на светофар) и когато оборотите падат от над 1500-2000, стрелката на оборотомера пада под 500 оборота след това скача над 1000 и така няколко пъти като понякога светва за части от секундата лампата "на акумулатора". Дори изгасна няколко пъти. Стигна се до там, че светна "чека" и ESP.
3. Реших да карам само на бензин докато отида на диагностика в БРЦ (там ме пратиха 2-ма газаджии, защото според тях само в БРЦ могат да "пипат" такива фабрични ГИ, макар че се оказа, че ECUто на ГИ е "заключен" и не може да се пипат настройките му - по думите на БРЦ в Дружба). Уви при съвсем нормално и спокойно градско шофиране отново светна чека. За разлика от първия път когато беше записало Oxigen sensor или нещо такова сега беше Ниска ефективност на катализатор.

Днес взех колата и поне за времето, което я покарах няма и следа от всички неща (надявам се да остане по-дълго така).
Решението (звучи ми логично) беше следното: 1. Оказа се, че при прегледа на газовите инжектори момчето в сервиза забелязало, че О пръстените на бензиновите инжектори са напукани и ги сменил - според него от там е възможно да е смукало малко въздух, който може да е пречел на нормалната работа на двигателя. 2. При диагностиката установиха, че има минимално, но все пак има пропускане на газ от мембраната на изпарителя, като в следствие на това някакво количество газ е навлизала през вакумите в смукателния колектор и съответно е "давила" двигателя (не бях им споменавал в БРЦ, че понякога пали трудно). 3. Три от инжекторите са били "разхерметизирани", което според хората в сервиза не пречело особено на работата, но било опасничко.

След смяна на О пръстените на дюзите(бензиновите), смяната на 3 инжектора, мембрана/и(не знам колко са) колата работи добре, пали добре и най-вече за сега не съм забелязал да има колебание на оборотите.

Човека в БРЦ каза, че преди интервенцията колата е работила на богати смеси вероятно заради пробива на въздух, и че след смяната отново са малко богати, но вероятно ще се адаптира бензиновия и по него и газовия компютър след малко каране. Това не съм наясно дали е така (дали може да се самоадаптира ЕКУ), но ще покарам и ще видим - ще отида при някой форд майстор, който може да "чете" живите данни за да видим дали има нещо проблематично.

Малко дълго стана, но се надявам да е полезно за други колеги (предполагам, че дали слагана от дилъра в Италия или от друг и другаде проблемите и принципа на ГИ системата е еднакво или подобно) с такива симптоми/проблеми.

Ще споделя след 10-20 дни какво е положението. А до тогава има още някои дреболии за да я стегна както ще ми харесва на мен - надявам се да помагате  ::)
Focus mk3 1.6 TDCI 115hp ex Focus mk2.5 2.0 Duratec Bi-Fuel LPG

Dmitarcho

Дано се оправят проблемите ;) Минал си сравнително евтино. Похвали се в Дневника какъв е фокусника ;) За бъдещи проблеми - дано няма такива, сме насреща ;)
Ръца Пръца

Pyrhel

Дано да приключиш с проблемите. Ти ли отвлече бургаското черно комби? :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

stenliivanov

Ами дано да няма вече сериозни неща. Аз тези ги имам като консуматив в голямата си част.
Е остават още някои неща, но ще се подредят. Предстои да си "закопчая с няколко копчета единия подкалник защото му липсват копчета и като мина през дупка дрънка дразнещо. Вече си купих копчета остава само да имаме и време.
Освен това си очаквам заготовката за ключ за да си имам 2.
Също така ще търся някой с ЕЛМ327 моднат, защото искам да си активирам разни неща а ме е страх да барам да не оплескам нещата.
Накрая (надявам се) диагностика с живи данни за да е ясно, че всичко е 6.

Един върпрос - с оглед на окачването на колата нормално ли е при преминаване през леко пропаднала шахта да освен раздрусването на колата да имам и леко разклащане на волана?

Ilian Petrov

Честита нова придобивка! Май си взел Фокус, като моя :)
Аз съм много доволен и дано така да си остане...  И при мен на моменти има описаните от теб колебания в оборотите /докато не е загряла/, но не са силно изразени и не винаги. Правих диагностика в МП и казаха, че всичко било ОК...
Относно питането за волана - при мен по-скоро не усещам да има такова нещо. Може би ще е добре да я погледнат някъде.
А какво може да се активира с тоя ЕЛМ 327, че не съм наясно ?

stenliivanov

Моята играеше при загряла с при студена беше ОК.

Ще мина някъде на тресачка да видим амортисьорите защото знам че тампончета на стабилизатор или нещо такова да на път та да е ясно кое ще е ако има нещо.

Иначе чета че може да се активират звуков сигнал като се включи на задна, еко режим, двойно заключване, заключване при потегляне, индикация за течност на чистачки, дневни светлини и т.н. разбира се за каквото имаш окабеляване и налични компоненти.

Цитат на: Ilian Petrov в 06 Април 2016 10:49:47
Относно питането за волана - при мен по-скоро не усещам да има такова нещо. Може би ще е добре да я погледнат някъде.
А какво може да се активира с тоя ЕЛМ 327, че не съм наясно ?

Dmitarcho

ДА не си с много напомпани гуми, че да се разклаща така през неравности ?
Ръца Пръца

stenliivanov

Цитат на: Dmitarcho в 06 Април 2016 17:06:59
ДА не си с много напомпани гуми, че да се разклаща така през неравности ?

Ще ги видя. Честно казано не знам в Диана на колко са ги напомпали като ги слагаха. Но може понеже са 205/55/17 да са по твърдаци

ivchotr

Гумаджиите знаят колко да ги помпят. За да преодолява хидравликата, значи има нещо не както трябва в кормилното управление.

stenliivanov

Здравейте!
Развитие по случая - гумите бяха малко препомпани, но не много 2.5 бяха.
Но тресенето се дължи на изпуснал амортисьор. Ще го сменя и ще споделя.
Остана ми само 1 нещо - да установя защо понамирисва на газ около изпарителя (сменяха му мембрани) и/или вентила на газта и ще споделя и за него.
Предполагам, че има нещо незатегнато, но ще я връщам в BRC да видят с тестер за газ.

По-натам ще гледам и защо леко притриса на газ когато опитвам да ускоря от около 1800 оборота (предполагам са свещи), но ще видим по-натам.

Поздрави!

Ilian Petrov

Няма ли да качиш снимки да го видим Фокуса?  :)
Аз летните гуми ги държа на 2.6-2.7, че ми се виждат меки самите гуми.
Ето колко трябва да се помпат, ако не си обърнал внимание досега:

За притрисането не мога да кажа, при мен няма такова... но има достъчно компетентни колеги...

BeTaTesTeR

Kaжи честно  ??? Аз имам същите проблеми с оборотите, от една година се мъча със стъпкови моторчета, какви ли не пробвах, сега съм с такова от рено и пак играят и дори ми гасне понякога. Сега мислех ламбда сондите да сменям ама изглежда първо ще проверя тия уплътнения на инжекторите. Жив да си, че написа тоя пост! Само да питам, казваш, че си сменил 3 инжектора ама какви бензинови или газови?

stenliivanov

Цитат на: BeTaTesTeR в 11 Април 2016 23:24:25
Само да питам, казваш, че си сменил 3 инжектора ама какви бензинови или газови?

Смениха ми 3 газови инжектора защото казаха, че са разхерметизирани и изпускат газ. Бензиновите сам ги бяха сваляли за да им сменят уплътненията.

Относно притрисането вероятно са свещите (като ги сменя ще видим) а за вибрациите във волана 99% е заради амортисьорите - единия е изпуснал качествено. Утре ги сменям и ще пиша.

stenliivanov

Здравейте,

Смениха амортисьорите и вече нямаме тресене на волана колата е като на релси. С новите свещи сме много стабилни и няма притрисане при подаване на газ при ниски обороти.

Моля за информация ако някой има такава - маслото на скоростите сменя ли се на някакъв интервал или не. Ако има такъв - някой знае ли го?
Питам защото имам някакъв шум, който чувам на място на празен ход и то само когато съм в купето. Като съм при двигателя не го чувам. Като натисна съединителя спира тотално. Четох, че така правело при прецакан лагер на първичния вал или при масло на скоростите за смяна. Дори на едно място прочетох, че това било нормално, но не ми се вярва. Освен това има едно леко почукване когато я загася което когато я загася с натиснат съединител не се чува изобщо може ли да е лагер-помпа виновна за едно от двете или и двете?

а ето го и него http://fordbg.com/forum/index.php?topic=8112.new#new

BeTaTesTeR

Чувал съм, че маслото в скоростната кутия не се сменяло никога. Ама ако не знаеш кога е сменяно по-добре го смени, не е кой знае какъв разход, поне докато ти караш колата да знаеш, че е сменено поне веднъж. Със сигурност поне 60 000 км. може да го караш след това без никакви притеснения. Дали ще ти се оправи шума обаче не знам.

stenliivanov

Здравейте отново.
За да е завършена темата да кажа, че са 457 км почти само извънградско (може би общо около 10тина градско) имам разход 39.5 литра газ. Като съм карал културно около 100 110 извън магистралата и 130 140 на хемус м/у Ботевград и София.

Лошото е че направих една простотия и сега ще се занимавам с глупости. На бензиностанцията момчето каза че не ми свети фар и реших да сменя крушката и понеже съм бързак съм си зарязал капачето галеното което затваря фара на капака на двигателя и естествено съм го загубил. Връщах се няколко пъти обратно, но не го намерих.
Някой знае ли от къде мога да си купя? Май не се продават и затова моля за идеи за решение/заместител.

G_o_c_e_v

Хубаво огледай да не се е задържало някъде по двигателя. Стискай палци да е така.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

nixel

Може да стане от някоя друга кола. Обиколи някоя морга.

Колега, каня се да те питам една работа от известно време. В моя град има един брц сервиз, където човека ми каза че след смяната на мембрани на изпарителя, трябва да се настрои инжекциона, понеже налягането се променя.
Та при теб как са я направили тази работа след като ти било заключено газовото и може само да се чете?

Мене ли ме мятат или теб?

stenliivanov

Цитат на: nixel в 20 Май 2016 20:20:35
Може да стане от някоя друга кола. Обиколи някоя морга.

Колега, каня се да те питам една работа от известно време. В моя град има един брц сервиз, където човека ми каза че след смяната на мембрани на изпарителя, трябва да се настрои инжекциона, понеже налягането се променя.
Та при теб как са я направили тази работа след като ти било заключено газовото и може само да се чете?

Мене ли ме мятат или теб?

Аз питах дали след като се сменят инжектори, мембрани трябва да се настройва а те казаха, че след като се сменя елемент със същия няма проблем и не е нужно. За изпарител те казаха, че ще го настроят на същото налягане.
Та възможно е да има вярно и в двете защото така или иначе докато работи колата много неща се изнизват и тя си се адаптира до някаква степен тоест дребни колебания ги обира. В същото време може би е най добре да се настрои към новата ситуация за евентуално най добри резултати. В крайна сметка може да има истина и в двете твърдения.

nixel

Хм, в една друга тема бях чел за собственоръчно подменени мембрани, пръстени и т.н. Не се сещам да пишеха нещо за настройване на системата.

Човека от сервиза твърдеше, че вероятността да се улучи същото налягане при подмяна е под 1%. И затова е нужно да се настрои компютъра.

Чудя се дали да рискувам сам да направя профилактиката на изпарителя.

ivchotr

Сменяй смело, пък ако се наложи, винаги можеш да отидеш за настройка.
Онзи ден смених газова рейка, че и моята играеше в оборотите на празен ход. След смяната се оправиха.

Ivaylo.dimitrov

А като е заключена газовата.....как ще се направи настройка
При мен също е заключена и ми казаха че след смяна на нещо задължително настройка.