Ретрофит на BT/USB модул Focus '09 - свързване на микрофон

Започната от Flatmo, 17 Декември 2014 09:48:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Flatmo

Здравейте, през изминалите дни успешно монтирах в колата блутут модул с USB порт (8m5t-19c112-xx) и гласови команди смъкнат от Мондео 2009г.
За целта от мондеото взех радиото, BT/USB модула и USB кабела.
Радиото заработи в моята кола без проблеми въпреки, че в английските форуми пишеше, че е възможно да изпише Coding Error заради CAN кодировката. Въпреки, че колата ми е Ghia изпълнение според ETIS - "High Level With CD And AM/FM Radio" Sony и "8 High Series Radio Speakers" нямам микрофон в плафона и подготовка за BT модула. От една морга взех 54-пиновия конектор за BT модула и го свързах според тези две схеми:

Общо взето нещата са прости - на BT модула му подавате +12V от батерия, маса, замоствате 2-та проводникя на CAN bus на гърба на радиото, трите проводника от AUX входа в жабката вместо в радиото трябва да отидат в BT модула а пък в радиото на същите позиции влизат трите проводника от BT модула.
До тук всичко е ОК и работи, обаче идва момента с микрофона. Купих си микрофон от елимекс и според схемата го свързах на пинове 3 и 4 на модула и пробвах пробен разговор. Аз чувам хората през говорителите на колата но мен не ме чуват.
Започнах пак четене и стигнах до следната информация, която обаче не е проверена и няма данни дали е вярна.

За Sony без DAB трябвало микрофона да се свърже към радиото на букса C12 (Mic +) и C6 (Audio in GND) където вече е общия край на аудио сигнала от ВТ модула към радиото.
За Sony с DAB трябвало микрофона да се свърже отново на радиото но на позиции C12 (Mic +) и C10 (Sub W-) - нямам данни какво е предназначението на този пин.

А пък микрофонния вход на ВТ модула трябвало да се свърже към Mono OUT на радиото C3 (Mono 2 +) и C9 (Mono 2 -)

Някой може ли да помогне с инфо за този микрофон. Как трябва да го свържа, има ли значение какъв точно е микрофона - електретен, пиезо...?

Pyrhel

Полезна тема, благодарим за качването! (beer)
Да я преименуваме без "Фокус" в заглавието, би трябвало да стане за всички нови Sony-та?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Flatmo

Да става за всички Sony-та с необходимата софтуерна версия (нямам данни коя е тя) и за навигациите!
Схемата е една и съща както за Фокус така и за Мондео.
В крайна сметка подкарах микрофона с горната схема, в която се свързва директно към блутут модула на пинове 3 и 4 обаче се чува много слабо. Трябва да говоря на самия микрофон за да ме чуват отсреща. Трябва предусилвател обаче все още не съм измислил как ще стане защото схемата е само с два проводника.

Dmitarcho

Аз защото нищо не разбирам от токове :) На Сони, мога ли да вържа само УСБ порт ... или трябва да е БТ ?
Ръца Пръца

Flatmo

Сонито не може да работи с USB без допълнителния модул.

dtrifonov

Цитат на: Flatmo в 12 Януари 2015 08:02:22
Сонито не може да работи с USB без допълнителния модул.
А и освен това версията на firmware на Сони-то, трябва да е след 5.4.2

BODURA

Здравейте,да не пускам нова тема ,пиша тук.Разрових се из колата и намерих буксата за блутут модула под жабката и буксата за микрофона в плафона.Ако си взема микрофон и модул дали ще тръгне?Версията на софтуера е 05.04.01,но изтеглих и ъпдейта ако се наложи.

Mondeicho

Според описанието по темата би трябвало да тръгне...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

sinnerman

Цитат на: Dmitarcho в 11 Януари 2015 12:01:11
Аз защото нищо не разбирам от токове :) На Сони, мога ли да вържа само УСБ порт ... или трябва да е БТ ?
Можеш да изкараш само  USB без да е необходим Bluetoot модул. Джаджата, която ти е необходима се казва Ford Music box. Каталожния номер е 1746768. Можеш да включваш флашка FAT 32 до 32gb. Можеш да превключваш песните и папките от бутоните на волана.