Тест: Mitsubishi Outlander PHEV (хибрид)

Започната от Septerra, 17 Април 2015 21:19:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Septerra

Този уикенд при мен за тест е една много интересна кола - Mitsubishi Outlander PHEV, демек - хибрид, който може да се зарежда и в контакта. Още по-интересна я прави фактът, че е една единствена в България и скоро не се очертава внос на втора. Но затова ще разкажа утре, като ми остане малко повече време.

Сега набързо първи впечатления, че сядам да пия.  (rofl) Покарах я около 40 км. в София, едно качване до Копитото (Витоша) и обратно до вкъщи. Най-якото - 3.2 реален разход, тъй като през повечето време колата се движеше на ток. Утре ще обясня приблизително и какви режими на движение предлага и как г/д работят, сигурно повече от вас са запознати с този тип коли.

Ускорението е странно. Набира бързо, но няма изобщо ефект на залепване, както при турбо колите. Джипката няма скоростна кутия, само един редуктор, което при яко натискане на газта води до ефекта, че мотора ручи постоянно в едни и същи високи обороти. Пак заради това, максималната скорост е само 170 км/ч.

Малко снимки и утре повече впечатления като я покарам повечко. :)

Alexi

тоя тип скоростни кутии се наричат CVT - безстепенен вариатор ,мицубиши много ги ползват

Septerra

Да, CVT е, но има някакви промени спрямо стандартните безстепенни кутии, но още не съм се задълбочил какви. По принцип съм твърд анти-фен на CVT-тата - карал съм на Lexus, Toyota, Nissan и сега на Mitsubishi и са отвратителни, поне според мен. Но за хибрид са задължителни.

Milcho

Интересен автомобил. А и хибридите като цяло винаги са ми били интересни. С нетърпение очаквам да споделиш впечатления :)

Ускорението е съвсем в реда на нещата да не се усеща, като на турбо двигател, понеже електродвигателите може да се каже, че са с постоянен въртящ момент още от нула оборота.
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

Dmitarcho

3.2 реален разход ... си е супер ;) Бих преживял максималната скорост ;) Задвижването на колелата как е ? Да вземеш да пробваш колко багаж събира :D
Ръца Пръца

Septerra

Малко нови впечатления от колата - много е тежка заради батериите и двата електромотора (по един на двете оси), което директно ограничава всякакви възможности за по-агресивно шофиране. Днес батерията взе да свършва и пробвах само за експеримента зареждането през електрическата мрежа - супер лесно, от обикновен контакт пълното зареждане отнема четири часа. Това ме навежда на мисълта, че в градски условия може да се кара само на електричество, стига да има подходящо място за зареждане. При пълно зареждане на батериите и топло време (през зимата батерията държи по-малко) може да се минават без проблеми по около 40 км. Тоест - зареждаш догоре, отиваш на работа и се връщаш, пазар, това-онова, и я оставяш през нощта да се зарежда. На другия ден пак си с пълна батерия и готов за дневните ангажименти с колата.

Кабината е доста голяма, но тук няма разлика спрямо обикновения Outlander, който аз доста харесвам. Карах дизелов такъв прези около година и половина и е супер джип за цената си, а и често излизат добри промоции от вносителя. Единствената разлика на хибрида и стандартния модел е в багажника - при хибрида заради батериите товарният под е много висок, няма и допълнителни две места. Дизеловите и бензиновите Outlander са 7-местни. Все пак, в багажника на хибрида си влизат две седалки на Мондео, които вече летят за Габрово.  :D

Колата може да се движи в три режима. Изцяло електрически, при който предният електромотор черпи енергия от батерията и задвижва колата, а при избор на 4х4 (става от бутон до ръчната спирачка) се включва и ел. моторът на задната ос. При втория режим бензиновият двигател, 2.0, 4 цилиндъра, играе ролята на генератор, като произвежда електричество за батерията, която подава към електромотора. При третия режим електромоторите и ДВГ работят успоредно, като изпращат сила към колелата - това се използва при повече газ или принудително включване на режима.

Изработката на колата е доста добра. Цялостно ми харесват детайлите в интериора, макар че са малко постни на фона на немските модерни SUV-та.
Забележки? Има, разбира се. Динамиката е далеч от тази на 2.0- или 3.0-литров дизел. Не само това, но и усещането за ускорение, спиране (заради спирачната система, която рекуперира енергия при спиране), движение с висока скорост (ДВГ ручи на високи обороти постоянно, заради CVT-то) са доста странни, меко казано. Със сигурност ще изискват доста време за свикване за хора, карали конвенционални коли.
Друг основен минус идва не от самата кола, ами от страната, в която живеем. По-нагоре казах, че тази кола е единствена по рода си у нас и причината затова е, че продажбите на модела по Скандинавия и други места по света, където има активна политика за подпомагане на алтернативните задвижвания, са изключително високи и Mitsubishi не може да насмогне на търсенето. Всъщност, този модел е на около две години, през миналия месец марката показа и фейслифт, който сигурно вече се продава в чужбина. Но - у нас няма добри облекчения, ако си купиш хибрид или EV, да не говорим за субсидия за закупуването на самата кола. Което я прави доста недостъпна - не знам точната й цена, тъй като официално все още не се продава в България, очаква се това да стане след около половин година, но няма да е под 70-75 хилки. Хората, тръгнали да дават такива пари за джипка, се мятат на  BMW, Audi или Mercedes, защото са премиум, мощни и т.н. Ако държавата даваше някоя друга хилядарка, за да си купуваме хибриди, и тук щяха да се продават добре.

Другата лоша новина включва и една добра. Mitsubishi като марка все още е жива, за което от няколко години имах известни съмнения. За жалост обаче, няма и грам останало от преди - спортни Lancer-и, луксозни Galant-и и т.н. Всичко сега са джипове, джипове и пак джипове - това се продава.

Уморих се да пиша. :) Ще се радвам да споделя още впечатления, питайте, ако нещо ви хрумне. :)

Dmitarcho

Багажното отделение ми харесва ;) Принципно съм скептичен колко багаж може да се побере в джипка или SUV  ... но това ме изненадва приятно ;) Останалото ... са технологии които тепърва ще се доразвиват доста сериозно. 40 км. пробег на ток .. не е малко, но не е и много. Все пак това е джипка, която не мисля е предвидена само за градски условия.
Ръца Пръца

Alexi

абе не е малко да се въртиш из града на батерии .. тока няма акциз да не забравяме ,и ще е доста по евтино да се кара на ток от колкото на нафта ,отделно можеш да си го зареждаш на нощна тарифа .. за извън града си има бензинов мотор ... винаги съм се чудел що няма хибриди с дизелов мотор ,това ще е идеалната комбинация

Milcho

Няма (почти) дизелови хибриди, защото дизеловия двигател е по-скъп и има повече вредни емисии. Също така бензинов мотор и електромотор се допълват по-добре от гледна точка на въртящия момент. А и съвременните дизели са доста икономични и понижаването на разхода при един дизелов хибрид е доста по-малко отколкото при един бензинов.

Между другото бензиновия двигател в случая не държи високи обороти заради CVT-то, а защото работи по цикъла на Аткинсън.
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

Septerra

Малко новости след връщането на колата. Както каза, дори и Mitsubishi България все още нямат официална цена за колата, но по думите на човек от фирмата тя ще бъде "около 50 хил. евро". Очаквах да е малко по-малко, като при почти 100 бинки вероятността да се купи у нас е още по-малка.

Alexi

много е ,нямат избиване колкото и да е евтино на ток .. то това е и проблема на хибридите - скъпи са .. за това и не се е наводнило с тях в западна Европа

Septerra

Ще започне да се наводнява, по Скандинавските страни и UK ги има доста. Във Великобритания цената на хибридния Outlander е еднаква с тази на дизеловия, заради държавната субсидия. Аз бих се замислил сериозно при такава алтернатива, особено, ако знам, че ще спестя куп пари от данъци и т.н., да не говорим за горивото.

radikn

Ако политиката на държавата беше да насърчава подобни покупки-става...
Но при положение че за технология от 80-те при това дизел плащам 30 лв. данък,
а за това "чудо" ще плащам сигурно към 500-600 как да си го купя?
Просто карат хората да си карат таратайките пък после:
"опасни са" или "вредят на околната среда"
Освен това след 4-5 год. като ти "сервират" цената на батериите и ще ти се подкосят краката (rofl)