FM Transmitter - усилване на сигнала

Започната от Pyrhel, 27 Януари 2015 22:35:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

FM трансмитерите имат сравнително много малък радиус на излъчване на радио-сигнал, като сигналът е изключително слаб и зависим от средата, в която се намирате. Например на извънградско пътуване по планините, където не хващате други радио-станции - там няма проблем, но в града, където гъмжи от радио-честоти е почти невъзможно да се използва трансмитер.

Подариха ми 1 и... го разглобих (rofl) Разтърсих се за data-sheet-a на радио-чипа, защото ми се стори доста странно да е захранен директно с кабел от + на запалката. При всички автомобилни запалки централния контакт е +, а страничния е -. Та, според дата-шиит-а се оказа, че това е антената ??? Зачетох се и се оказа, че ползват автомобилната инсталация за антена, за да усилят сигнала. На снимките долу може да видите жълтия кабел, който е запоен за пружинката, която опира в плюса.

Жълтото кабелче, около 2-3 см играе ролята на антена и като се свърже с +, трябва и останалата инсталация да стане антена, но очевидно резултатът не е много добър.

Та, реших да направя елементарен мод - взех един тънък кабел - малко по-дебел от жълтия, многожилен и го запоих на мястото на жълтия за платката, но не го запоих за пружината. Новият кабел е около 35см и го навъртях вътре в корпуса около платките.

Резултатът - при подходяща честота, в града (София) няма почти никакви смущения :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Dmitarcho

Браво ;) Един колега си "вгради" такъв трансмитер /с usb порт/ във фабричното радио на Сеат Леон ;) Изкорми му чарковете за касетата ... и сега си има USB порт :) Но това с антената е супер :)
Ръца Пръца

marti1996

а има ли вариант да се усили повечко, като спреш на светофара и да слушат квото и ти  (rofl)

pAbLo

Аз един ден слушах Guns в задръстването и на някъква странна честота.
Оказа се две коли пред мен човека с трансмитера :))
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D