Скромен аудио проект Фокус + преправяне на бутоните от волана за афтърмаркет СД

Започната от piksi88, 15 Ноември 2014 16:48:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

piksi88

Здравейте колеги реших да споделя с вас моя скромен аудио проект, който реализирах във фокуса.Започнах този проект за да подобря качеството на музиката във форда. 
1. Смених оригиналното СД Форд еон 6000 със пайнер сд  които има вход за жично дистанционно за да може да се използват копчетата от волана. Заради разликата в размера се наложи да закупя и автоадапторна рамка която в последствие боядисах 

2.Какво е качествена музика без ниските честоти затова реших да сложа и суб , заложих на по - стар модел но истински мексикански 10' Pioneer TS 255c 350w RMS  избрах каса затворен обем заради малките размери и много точен и стегнат бас.

3.Изчетох много за усилватели и кой е най подходящия. Пробвах със по слаб усилвател както се препоръчва на много места Jbl power  series 200 W RMS bridget - не бях очарован постоянно кривеше . Тогава закупих Crunch Blackmaxx 500w RMS Bridget  и работата заспа препоръчвам на всички да закупуват по силни усилватели , но след това да ги настройват правилно (Gain-a).

4.Тогава дойде време и на говорителите в вратите заради размеря нямах много избор фокуса е с говорители 5x7 коаксиални направих бюджетен избор и си взех Hertz DCX 570.3 60w RMS 93dB заради по-висока чуствителност са подходящи за използване без усилвател само с СД то което 4x50w.

Махнах стария говорител и отрязах буксата, на нейно място сложих кабелни обувки

После сложих уплътнение на говорителя с цел да прилепне плътно на мястото си

След това монтираш с оригиналните болтове

Предварително проверяваш кой кабел е + и кой -. Много важно е всички да са свързани коректно

Малко развитие по темата :

След като изчетох доста информация за преправянето на заводските копчета към афтърмаркет сд накрая УСПЯХ !  ;D
Сега ще обясня накратко какво трябва да се направи :
1 - закупуваме Сд със вход за жично дистанционно, входа е най-често черен и се намира отзад на сд то с надпис W/R
2- според марката сд намираме в нета схемата със съпротивленията която отговаря на функциите на сд то за Pioneer e ЦЪК !
3- закупуваме нужните части - всички резистори (5 на брой за основните функции и 3,5 мм жак)
4- демонтираме джоистика от волана и го разглабяме (много пипкава работа 1 во се маха Source/mode бутона като се издърпва) след това много внимателно се откапчат копчетата от задната страна със тънка отверка след като сме го махнали всички копчета издърпваме и се получава нещо такова
(тук е преди сглобяване за това се виждат сложените резистори)
5-премахваме всичко резистори/кондензатори от оригиналната платка както и терминала за копчетата и поставяме новите.
6- хващаме едната страна на всички копчета и ги обединяваме (свързваме ) към единия изход , другата част от на копчетата преминават през съответният резистор и отново на изхода на резистора обединяваме всички краища в един кабел и проверяваме всяко копче дали прави необходимото съпротивление с мултиметър
.
7- Накрая имате 2 възможности да прекарате кабел с 3,5 мм жак които влиза директно в сд то  или женски 3,5мм терминал и още един кабел с 3,5 мм жак от 2 те страни ( аз избрах 2 рия  вариант защото имам наличен дълък такъм жак)
8- сглобяваме както сме разглобили

Извинявам се за новобранското обяснение. За да се захванете с този проект трябва да боравите сравнително добре с поялник ( на мен един приятел ми ги запои, след моя неуспешен опит )

Остават ми още 2 стъпки за да завърша напълно проекта
1 - Кондензатор който да обира пиковете на говорителя
2 - Подсилване на захранващия кабел от алтернатора до акумулатора, добавяне на нова маса от " - " на акумулатора към шасито и от шасито към двигателя. Или както ги наричат "Big 3 upgrate"

Като цяло искам да кажа че музиката сега е доста прилична качеството е на ниво и съм много доволен. Херцовете въпреки че са бюджетно решение извадиха доста добър звук.
Надявам се тази тема да бъде полезна за вас ако има въпроси съм насреща да помогна.  (fe)

Pyrhel

Хубаво е, че има ентусиасти, браво!
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Dmitarcho

За модула за управление на cd-то, можеш да ползваш фабричния на фокуса. Намери си схема на дистанционното на cd-то и виж какви съпротивления прави като натиснеш даден бутон. После отваряш оригиналното което ти е на колата и му сменяш съпротивленията с правилните. Това съм го правил за Сони CD и нямаше грешка ;)
Ръца Пръца

Milcho

"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

piksi88

Pioneer DEH-1420UB е модела липсват му HPF  и LPF но когато го закупих не бях прочел достатъчно.

Колкото до колегата Dimitarcho  аз мисля да ползвам същия модул не се слага някакъв  адаптер който влиза в оригиналните букси и после влиза в сд то ако си запознат как става това моля сподели по подробно. Адаптера които съм харесал е от опел форума и струва 65 лв.

SICKandPROUD

Браво, страхотен проект. Все се каня и аз да започна нещо подобно, но все ми излизат пречки, пари, време..... жената. :D

Не са важни конете в мотора-важно е магарето зад волана !!!

Dmitarcho

Използвах тези схеми. Но това е за Сони, трябва да си намериш на Pioneer схемичка и някой жичкаджия да ти ги направи ;) По принцип не е сложно, ако разбираш какво правиш, но аз съм скаран с тока и жиците - затова ходих на "майстор". Частите струваха не повече от 3-4 лв. ;)
Ръца Пръца

piksi88

К.Методиев

Ето ви как си направих управлението от волана на паинера за има няма 2лв.

http://fordbg.com/forum/index.php?topic=1910.280

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Dmitarcho

Принтираш ти тези схеми на пайнера ... тези на форда .. и отиваш при някой жичкаджия да ти ги направи ;)
Ръца Пръца

piksi88

Купих си необходимите неща остана само да успея да разглобя, модула от волана и да сменя резисторите , ако някой има идея как да го разглобя нека сподели  ::)

Dmitarcho

Под джойстика имаше 3 дупки /може и само една да е/, с малка отвертка натискаш едната дупка /ако са три/ и освобождава щипката която държи джойстика и го издърпваш навън. Какъв ти е входа за дистанционно на Cd_то ? Ако е 3.5 мм жак, ще трябва да смениш целия кажел от джойстика до Cd_то ;)
Ръца Пръца

К.Методиев

3.5 му е кабела и трябва да го смени.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Dmitarcho

А някой да знае как се разглабя джоистика. По точно как ми се махат копчетата,че първобтях трябва да се махнат за да излезне платката. Навремето ми се стори доста лесно да ги махна, нонаега нещо менузориха. За усилването, mode-то и seek-a ги махнах с леки жертви, но за намалянето не ми останаха нерви и се спрях :)
Ръца Пръца

piksi88

Dmitarcho

E .. оправи ли се с джойстика ;)

п.п. А, ти си едитнал първи пост :) Бравоска :)
Ръца Пръца