Промивка на охладителната система с антифриз

Започната от opex, 31 Октомври 2014 18:55:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

opex

Дойде ми тази идея след като си смених термостата и неизбежно 2+ литра от наличната течност изтекоха.
Тъй като все още е сравнително топло не си бях купил антифриз и допълних казанчето с вода, а преди това системата беше пълна с 1:1 антифриз и вода и за 2 години нищо не е доливано.
Миналата събота си купих две шишета концентрат от магазина в Горубляне по 3лв всяко. Разреждането му е 1:1 за -37*. Вечерта с маркуче източих цялото казанче и колкото можах от системата и сипах вътре шише и половина от новите, но съм прекалил понеже нивото дойде 2см над максимума при загряла кола при това.
Отново с маркуче източих колкото да напълня едното празно шише до капачката, след което излях другата почти половинка в казанчето и дойде на ниво.
Шишето с източения антифриз го измих и го сложих във фризера на най-малко -25* за да видя какво ще стане. Два дена по-късно го извадих течно като вода.
Въпроса е, че антифриза в шишето беше страшна мътилка когато го източих и бутнах във фризера. Откак съм го извадил стои до входната врата докато го сваля в мазето за резерва.
Днес ми направи впечатление и много се учудих, че е супер бистър и кристално син цвят шишето и като го вдигнах видях на дъното му утаена всичката мърсотия и тиня и направих сметка, че 5 такива шишета по 1л са 15лв - горе долу колкото 1л антифриз от където и да е другаде и явно антифриза не прави връзка с помията в системата и може да се прави неколкократна промивка с него. Ако към момента се кара с антифриз източва се и се събира, налива се новия, през това време източения се утаява и избистря и така се правят няколко цикъла, при което концентрата прави връзка с каквато и да е останала вода по системата и така постепенно се намалява до минимум корозията и мърсотията в системата.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

TourneoRS

Така не е ли много занимавка ? Имаш ли ръжда тръгнала из системата , много трудно се изчиства. Аз съм чистил с две шишета от препарата на Лики моли , промивки 2-3 пъти - и лятото  беше бистро . Точно есента ми се прецака термостата, при смяната му пак протече леко мътна  течност , това за три месеца от промивката . Ръждите тръгват от вода и калпав антифриз .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .