Централно и аларма фокус 99г. 1.6 комби

Започната от Deacon, 18 Май 2014 21:29:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Deacon

Здравейте реших да предприема действия по инсталиране на аларма на фокуса. Като начало реших да намеря необходимите точки за присъединяване на алармата. Колата има централно и безконтактно.

Досега върви добре :)
Конекторите са с номера на проводниците 1-16 за зеления, също така и за синия.
Намерени точки на зеления по номера на проводниците:
- 1 оранжев/бял захранване (+);
- 2 бял/зелен към мотора за отваряне на багажника (+);
- 3 чер/жълт при подаване на (-) отваря багажника;
- 5 черен маса (-);
- 6 бял/черен мотор врати (без на шофьора);
- 7 бял/черен мотор врата шофьор;
- 8 жълт/черен мотор врати общ;
- 10 зелен/бял ??????????;
- 13 чер/зелен при подаване на (-) отключва всички врати;
- 14 бял ??????????;
- 16 чер/оранжев при подаване на (-) заключва всички врати.

Намерени точки на синия по номера на проводниците:
- 1 чер/оранжев проследих го до багажника където стига до голям конектор но нищо не продължава от него;
- 2 чер/червен получава (-) при затворен багажник;
- 3 чер/жълт трябва да получава (-) при затворен преден капак но нищо нито при отворен нито при затворен;
- 4 бял/зелен по книгите го водят дата но кой знае;
- 6 чер/оранжев при подаване на (-) светват мигачите (всички постоянно);
- 9 чер/син получава (-) при отваряне на врата (освен на шофьора);
- 10 чер/оранжев по книгите го водят свързан към радиото но защо  ::) ;
- 11 чер/син по книгите е за настройка на двойно заключване при получаване на маса;
- 12 чер/жълт получава (-) при при отваряне на шофьорската врата.
- 15 чер/бял по книгите е за ресет на двойно заключване при получаване на маса;
- 16 жълт ?????????;

По това което ми попадна на син конектор проводник 1 чер/оранжев трябва да получава (-) при отворен багажник, обаче не нищо не идва. Проследих го до багажника и се оказа че стига до там и не продължава към вратата на багажника. Ето и снимка на конектора до който стига (сивя).

След малко търсене по вратата и този сив конектор разбрах, че от вратата идва проводник чер/син, който получава (-) при отваряне на багажната врата. Реших да пробвам да го замостя и така дойде (-) на проводник 1 чер/оранжев на синия конектор. Това незнам колко е правилно да го правя понеже не знам как ще реагира централното на този (-) който досега не е идвал на този проводник.

Другото което не се получи е проводник 3 чер/жълт на синия конектор който трябва да получава (-) при затваряне на предния капак но нищо и на него, след поглед на ключалката на предния капак намерих чер/жълт проводник и предполагам, че е той но няма как да съм сигурен.

И това което най много ме гложди в момента е, че след заключване с дистанционното и повторно натискане и задържане на бутона за заключване прозорците се вдигат (всичките)  ??? ама как от къде за къде идва сигнала ??????????

Deacon

Така никой не пише. Хайде  (tumbleweed)

Оки предложете алармена система. Към момента ми се върти това
Soundstream Тarantula Security AL.1

3 Channel Security System w/ Keyless
Entry & Built-in Shock Sensor
Features
Two RM2 Code Hoping Transmitters
2nd Car Operation
Remote Panic & Car Finder Features
2-Stage Built-in Shock Sensor, Adjustable via Remote Transmitter
Trunk Release Control
1 Auxiliary Channel Output
Dome Light Control
Drivers Door Priority Unlock Control
6-Tone Siren
Pathway Illumination Feature
Anti-Car Jacking Feature
Starter Disable Control
Passive Arming Settings
Ignition Door Lock Control

мнения?

Deacon

Така задълбоченото ровене из нета показа че има решения под формата на долълнителни модули за ел. стъкла (около 50лв.  ???) които да ги командват така, че след подаване на сигнал от алармата да се вдигнат. Но не ми излиза от главата това, че колата и с оригиналното централно си ги вдига след заключване и продължително натискане на бутона за заключване, което ме навежда на мисълта че трябва да има сигнал за това, може би реле но не намирам нищо по диаграмите.

П.С. Май си водя монолог, хайде хора идеи сламки нещо?

momo76

Трябва алармата да поддържа дълго заключване, така ще ти дига и стъклата

Deacon

Цитат на: momo76 в 21 Май 2014 21:20:31
Трябва алармата да поддържа дълго заключване, така ще ти дига и стъклата

Разбирам но досега идеята ми беше да не захранвам директно двигателите на централното а да използвам сигнал за заключване и отключване от бутоните за заключване на вратите (-) към фабричният модул за централно. Пробвах го сработи при подаване на маса заключва и толкова, колкото и продължително да подавам масата само заключва и при повторно подаване на маса не сработва докато не бъдат отключени вратите.

Въпроса ми е можеш ли да ми разясниш принципно и/или схематично как да вържа аларма, която поддържа дълго заключване така, че да се случи вдигането на прозорците.

momo76

Първо провери дали, когато заключваш с ключа (механично, а не с бутоните) и го задържиш завъртян, вдига и стъклата.
Ти си открил кои са кабелите за заключване и отключване: 13 черно зелен за отключване и 16 черно оранжевза заключване. Ако при механично заключване с ключа и задържане вдига стъклата, то и когато подадеш маса на пин 16 трябва да вдигне стъклата. Повечето аларми имат функция дълго заключване - държи импулса 30секунди и така колата си вдига стъклата.

Deacon

Цитат на: momo76 в 22 Май 2014 14:35:35
Първо провери дали, когато заключваш с ключа (механично, а не с бутоните) и го задържиш завъртян, вдига и стъклата.
Ти си открил кои са кабелите за заключване и отключване: 13 черно зелен за отключване и 16 черно оранжевза заключване. Ако при механично заключване с ключа и задържане вдига стъклата, то и когато подадеш маса на пин 16 трябва да вдигне стъклата. Повечето аларми имат функция дълго заключване - държи импулса 30секунди и така колата си вдига стъклата.

Пробвах но не се получи, никаква реакция от стъклата.

Deacon

Така още малко човърках днес и резултата е:

1. Пинове 6, 7 и 8 на зеления конектор на централното са директно към ел. двигателите на централното като 8-и е общ, 7-и за шофьорската, а 6-и за трите останали. От днес се знае, че (+) на 8-и и (-) на 7 заключва само шофьорската, (+) на 8-и и (-) на 6 заключва останалите три (обратния поляритет ги отключва, ако на някой му се налага да ползва инфото да тества с откачен конектор!!!).

2. Вдигането на прозорците с продължително натискане на бутона на заключване на дистанционното кара централното да дава сигнал (не знам още как) но със сигурност двигателите на прозорците не се захранват от модула за централно заключване (тестът се състоеше в това, след като прозореца започнеше да се затваря изваждах конектора и тои не спираше) (по един опит за зеления и един за синия конектор). Според един колега магията е там, че това автоматично вдигане на прозорците се предизвиква от Central Timer Module който само е сигнализиран от централното (също както плафона светва с отключване и гасне след заключване).

Deacon

Здравейте.

Говорих с един алармаджия и каза ми "фокуси не правя"  (rofl) след като му споделих идеята за колата и прозорците (естествено нямаше никаква идея как да стане това с прозорците). Та този майстор ме съветва да си сложа Saturn M6. Разгледах я мисля че ще стане, ако някой има опит с тази аларма моля да сподели имам няколко въпроса :) Благодаря предварително.

Deacon

След малко ровене из чуждестранни форуми разбирам, че май схемата няма да стане да се вдигат прозорците директно от алармата, а ще трябва допълнителен модул за прозорците макар, че и там се водят спорове по въпроса дали е така когато GEM има функция да ги вдига с оригиналното централно. Та някой има ли инсталиран подобен модул за стъклата било то свързан или не към алармата.

Dmitarcho

Аз съм с допълнителна аларма Сатурн М6. И аз като теб, исках да ми се вдигат стъклата от дистанционното на алармата, но сле дразговор с алармаджия, ми каза, че при Фордовете найстина не може да стане.
Няма ли вариант, да сложиш аларма, която да се задейста след като заключиш колата от бутоните на ключа? Така ще можеш да го ползваш за отваряне/затваряне на прозорците, и ще си активираш алармата.
Доколото сум чувал за тези допълнителни модули за затваряне на стъкла, те работят, ако можеш да вдигнеш стъклата с ключа, задържан в положение заключване в ключалката на вратата, но за съжаление, Фордовете не работят на този принцип ;)
Мога да отида да накарам да ми активират дългото заключване, и да споделя дали ще се вдигнат стъклата. Но съм на 99% че няма да има ефект.
Ръца Пръца

momo76

А защо искаш да слагаш аларма? Имаш си ключ с бутони, отключваш и заключваш, може да си вдигаш и сваляш стъклата. Ако не е свързано с някакво изискване на застраховател няма смисъл, само ще си носиш едно допълнително дистанционно в джоба. Ако толкова държиш да имаш аларма, си вземи интерфейсна аларма, тя се командва от оригиналното дистанционно на колата и няма да имаш допълнително дистанционно. Например това.

Deacon

Цитат на: momo76 в 26 Май 2014 09:18:02
А защо искаш да слагаш аларма? Имаш си ключ с бутони, отключваш и заключваш, може да си вдигаш и сваляш стъклата. Ако не е свързано с някакво изискване на застраховател няма смисъл, само ще си носиш едно допълнително дистанционно в джоба. Ако толкова държиш да имаш аларма, си вземи интерфейсна аларма, тя се командва от оригиналното дистанционно на колата и няма да имаш допълнително дистанционно. Например това.

Алармата не ми беше топ приоритет докато познат полицай не ми сподели, че в моя район има доста бутане, от вандализъм до присвояване на части и дори цели коли. за интерфейсна аларма и аз доста си мислех но има минуси за мен: 1. дистанционното ми има обхват 5-10 метра (живея на осмия етаж); 2. Ключа ми е в много окаяно състояние (козметично), а имам резервен без бутони; 3. никаква идея как да я свържа макар, че не вярвам да е нещо кой знае какво просто не съм слагал такива; 4. и така не разбирам защо са такива цените за нещо което е на 1/3 от нормална алармена система.

Благодаря за поста.