Монитор за камера за задно виждане - фокус 2

Започната от sa6ster, 31 Май 2016 23:13:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

sa6ster

Здравейте,

От 2 седмици си имам камера за задна на мястото на светлините на задния номер.
Чаках да ми пристигне от китайците и огледало с дисплей (и видео регистратор и задна камера), но то пък взе че дойде счупено и го върнах.
Замислих се дали не е по- удачно да си взема малък монитор и да го сложа в нишата при запалката (на примерната картинка- където колегата си е сложил паспорта - http://storage3.album.bg/bad/dsc08219_4b847_7051886.jpg). Пробвах galaxy s3-то ми се побира там идеално.. и не се вижда много много отвънка - тоест нещо с размери 14 по 7/8 см.
Такъв монтаж би ми решил проблема със вземане на ток, само при контакт, или може би направо от датчика за задната. Ще ми трябва някой жичкаджия.
Другите варианти, които гледах са:
- огледало, ама тоя път ще си го поръчам от БГ, че не ми се чакат 30 дена пак и да се окаже счупено - тука идват два проблема - как да скрия кабелите и отново - как да взема ток, за да работи само когато трябва
- да сложа монитор в сенника - тук има дори повече проблеми и съм се отказал за сега. Не съм толкова сръчен като колегата дето беше пуснал тема и ако се опитам да го монтирам там, предполагам, че често ще ме бие по главата.   

Давайте акъл вие как сте си монтирали дисплеите? И с каква резолюция избрахте.
Единствения, който ми съвпада по размер е с 320*240, пък камерата ми е 580x540 и се чудя дали ще се вижда ОК.
Тествах я на 42 инчов fullHD телевизор и бая грозно изглежда, но се вижда де.

Dmitarcho

Огледалото ако ти е електро.../такова, което се затъмнява като те блеска някой от зад/ по-добре си вземи някой монитор. Тази екстра на огледалото /поне за мен/ е много ценна. Ако сложиш дисплей от пред...не знам как ще му подадеш сигнал само като включиш задна да свети...иначе трябва да го пускаш ръчно дисплея - ако е постоянно захранен.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ръца Пръца

jo_jo

Аз съм купувал един, който си стоеше черен докато няма сигнал. Но може да пуснеш ток и от задните светлини, то в кабела на камерата има една допълнителна жица точно за това

sa6ster

А от датчика на скоростната кутия не може ли да се вземе ток?
Лошото е, че е малко играчка да взема ток от светлината за задна. Нали камерата се монтира на багажника. Тоест ще трябва да тегля една жица от стопа и някъде в купето да я съединявам с тая от камерата, която би трябвало да мине през гуменото уплътнение на багажника.

Този монитор,дето седи черен, докато няма сигнал от камерата, каква консумация прави на изгасен екран?
Питам понеже запалката е винаги захранена и не ми се иска някоя сутрин да не запаля, заради паднал акумулатор.

К.Методиев

Ами на 90% от новите автомобили, сигнала от задна е наличен и на буксата на радиото. ;)

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

nixel

Една идея от мен:

Няма какво да се притесняваш от консумация на ток. Тя сигналната жица от задната светлина дава + да захрани монитора, т.е. ако не си на задна монитора не е захранен.
Монитора стои син, докато няма сигнал и черен докато няма ток!
Може да се включи от копчето и да се мине на AV1 - първия видео вход където е вързана камерата - ще покаже син екран. Но при изключен монитор си стои черен. Сигналната жица реално си е втора фаза - директно включва монитора и пише Rearview camera.

Поради тази причина основния ток го възрах на Battery + и Ground на кабелите за OBD буксата.
Единствено зор беше да пусна кабели през шлауха между купето и задната врата на багажника.
Скоро се каня да пусна подробна тема с подобренията направени от мен по колата, че бая станаха. Пък и да се похваля какъв съм смел да бутам  8)

Единствено обмислям да му сложа едни панти от лаптоп, за да може да се флипва надолу. Все още се чудя и дали да не боядисам пластмасите кремаво като сенниците.

Това 7" мониторче с конзолата и разни други чаркове е около 42-43 лева. Един MXQ Pro е към 50 лева. Връзвал съм го към интернета на телефона и съм браузвал из youtobe да пускам клипове. Така от втория виедо вход детето и жената ще могат да си гледат филмчета.
Голям кеф е цялата работа, особенно като знам че е изцяло моя идея, и моя реализация след седмица размисли и 2 дена пот и страх.

Това място е най удобното ако освен за задна камера искаш да го ползваш като мен за гледане на филми от хората отзад.

К.Методиев

Моята е в огледалото, доста добре си пасва, а автоматичното затъмняване на ме притеснява задното стъкло ми е достатъчно тъмно.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

nixel

Цитат на: sa6ster в 01 Юни 2016 15:27:30
Тоест ще трябва да тегля една жица от стопа и някъде в купето да я съединявам с тая от камерата, която би трябвало да мине през гуменото уплътнение на багажника.

Забравих да спомена, че така или иначе ще трябва да вземеш ток от стопа! Аз баш от стопа не съм вземал, а от кабелите зад дясната кора в багажника които отиват към стопа. Ще ти трябват маса и плюс за да захраниш камерата. Нали няма нужда да работи когато не си на задна все пак.
И да спомена, че видео чинч ме съмнява да прекараш през онова гумено уплътнение към вратата на багажника. Аз рязах кабела и после с кабелни обувки и изолирбанд. Сигналната жица я свържи на най удобното място с плюса за камерата. Няма смисъл да прекарваш два плюса до стопа. При мен свръзката стана вътре във вратата на багажника.

Ти каква камера си взе?
На моята китайска не и работи габаритната светлина, ама майната му. Поне качеството е добро, като за аналогов сигнал. При аналоговия сигнал (S-Video) мисля че лимита беше 480 interlaced scan lines.

sa6ster

Мойта е такава:
http://www.ebay.co.uk/itm/351161773558?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Тествах я и си работи добре, и вградената лампа за номера свети.
Знам за проблема с прокарването на кабела през шлауха, за това си мислех да не го вкарвам там :)
Моето огледало няма затъмнение.. така, че май е най-добре да си сложа огледало с монитор.

Само не разбирам захранването за дисплейя дали може да дойде от  стопа (светлината за задна).
Ако не бъркам, трябва да намеря жицата за задната светлина и към нея да вържа плюса на камерата и монитора и някъде да вържа минуса на камерата и монитора.

Все повече клоня да дам 20 лв в някой сервиз да ми го направят това май, че не искам да се вкарвам във филми като счупя нещо.

nixel

Може естествено, макар да не виждам сигнална жица към кабелите на тази камера, но кабел най лесно се прекарва. Може би ще се наложи да се сложи леко по голям бушон, понеже освен крушката вече ще има и монитор и камера.

sa6ster

И другия въпрос, който ме мъчи.
Огледалото е с два входа. Почти съм се навил да си взема още една камерка и да я сложа отпред да си гледам.
Ако монитора се пали със вкарване на задна.. тогава няма да работи с другата камера.. и ще трябва да мисля ново окабеляване .

infomar

Ще използвам вашата тема да задам един въпрос:
Къде е по-добре да се постави камера за задно гледане -
- долу ниско на бронята;
- където е номера почти по средата ;
или
- горе където са пантите на вратата, ако позволява?

Ако е горе, може при положение, че монитора е с два входа, да се поставят две камери в двата края и ще се покрива много по-голяма площ ::)

Съществуват ли камери които се "залепват" от вътрешната страна на стъклото?

jo_jo

обикновено се сменя някоя от лампите на номера или дръжката на багажника (поне на мондеото) Виж примерно - http://www.aliexpress.com/item/Promotion-CCD-Car-Rear-View-Reverse-Backup-Camera-Ford-Focus-Sedan-3C-for-ford-focus-3C/1925317034.html , но си измери дупката и сравни размерите

nixel

Мда, аз взех тази - http://www.aliexpress.com/item/2016-Brand-New-Car-Rear-View-Reversing-Backup-Camera-Parking-For-Ford-Focus-091011121314/32649230376.html
при тези камери си сигурен че са проектирани да хващат каквото трябва. Хваща и съвсем малко от моята броня. Така мога да паркирам на милиметри от съседната кола. Иначе ще е зор докато я наместиш под перфектния ъгъл.

Мониторите със два видео входа не са проектирани за две камери. При тях идеята е единия вход да е за задна камера, а другия за мултимедия. Като монитора има копче за превключване на двата канала.
Има монитори със повече входове - примерно 5. Единия пак е за мултимедия, а другите 4 (примерно) за камери за паркиране - задни, странични, предни. Екрана се разделя на 4 и показва от 4 камери сигнала.

Идеята на монитор с два видео входа е, че можеш да пуснеш мултимедия на единия вход или да го изгасиш.
При минаване на задна, ако монитора е изгасен, той се включва, ако е включен на мултимедията - автоматично преминава на канала където е закачена камерата.

sa6ster

Ходих да питам едни алармаджии в Младост 3 и човека ми каза между 80 и 100 лв за монтаж, което на мен ми се струва много.
Каза че 4-5 часа било прекарването на кабелите и тн.
Като добавим че продават едно мониторче (не в огледалото) за 90 лв, а то е 10 долара при китайците или 33 в олх, ми се струва, че са доста скъпички. Но пък в нета ги хвалят де.

Според мен работата е за 10 мин да вкараш кабелите под кората на багажника.
И тъй като искам да го направя културно, вместо да режа жиците на светлината за задна, да си сложа кабелни обувки на жичките от към камерата. Видео кабела мисля да не го прокарам през гумения щлаух на багажника (ако се опъва много де).
Захранването на камерата и монитора (огледалото), понеже не съм на ти с токовете.. ще си го направя ръчно- тоест през запалката, само не знам дали с копче или ръчно да си вкарвам в запалката зарядното. Така ще ми отпадне търсенето на захранването от датчика за задна и чуденето дали ще издържи бушона.
И един път като са прекарани кабелите, евентуално ако в бъдеще намеря някой, който да ми го направи за нормални пари, винаги може да се автоматизира камерата с монитора.

К.Методиев

Ами не точно, примерно на фокуса като си монтирах камерата поне 2 часа ми отне да прокарам през маншони и при другите кабели всичко и да го извържа за да стане както трябва, та за 10 минути си е претупване, моята съм я монтирал над номера иначе до светлините за номера.

nixel

Работата е за около 3 часа. Аз инсталирах цялата схема за толкова някъде. Единствено имам време докато малката спи на обед - от около 12 и нещо до около 3 и нещо.
Имаш монтиране на камерата, връзване на нужните жици, малко изследване коя къде отива и как ще е най удобно да я свържеш. В крайна сметка целта не е да се направи бързо.
40-50 лева ми се струват по нормална цена. Аз поне бих се навил на такава цена. То и безплатно бих го направил понеже ми е кеф  8)
Веднъж като прекараш кабелите, не виждам какво толкова има откъм автоматизиране.
Към моята камера има един видео кабел със допълнителна жица (последната снимка) - http://www.aliexpress.com/item/2016-Brand-New-Car-Rear-View-Reversing-Backup-Camera-Parking-For-Ford-Focus-091011121314/32649230376.html
Тази жица се свързва към плюса на задната светлина и го води до монитора отпред. Просто свързваш сигналната жица на монитора за задна камера към тази, а черната от монитора към някоя маса. Нормалния плюс, може да го оставиш несвързан, а ако искаш и него вържи към тази жица. Отделно камерата трябва да вземе плюс и маса от задната светлина. Масата е черната жица, не се сещам за цвета на плюса.
Като цяло няма нищо сложно, трябват ти няколко метра кабел (понеже винаги кабелите идват къси), десетина кабелни обувки (мъжки и женски), и инструменти за рязане, кримпване, и т.н. Ей тези връзки също са добри - http://www.tashev-galving.com/028+VMT1029/%D0%91%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Моя монитор е 7 инча и по евтино от 40 лева не можах да намеря при китайците - http://www.aliexpress.com/item/7-Inch-Color-TFT-LCD-Display-DC-24V-Car-Rear-View-Headrest-Monitor-For-DVD-Reversing/32647746888.html

sa6ster

Захванах се с монтажа най-накрая и ударих на греда.
Като махнах кората на багажника отдолу вместо кухини открих следното.

Не си представям как да прокарам кабелите от там, така че ще съм принуден да мина на некултурния вариант и кабелите да не минават през маншона.
Евентуално бих могъл през багажника да прокарам тел, или нещо тип за отпушване на канали- което хем е гъвкаво, хем е достатъчно здраво, че да ходи нагоре , но не си го представям да стане лесно.

Май е по-добре да оставя кабелите висящи, като оставя достатъчно, че да не се прекъснат при отваряне и затваряне и най- добре да ги сложа в някакво гофрирано маркуче .

Pyrhel

Що трябва от долу нагоре, като можеш отгоре надолу да го прекараш и да нагласиш кабела на дупката, където е захванат маншона... Ще си поиграеш 5 мин повече и ще стане както трябва.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

sa6ster

За 3 часа стана. Най-проблемата работа беше да се прекарат кабелите през маншончето на багажника, понеже е доста тесничко.

Кабелите напред ги прекарахме зад задната седалка и в уплътненията на вратите - много бързо стана.
Отпред кабелите минават между тавана и тапицерията.

Камерата осветява много добре и при пълен мрак (бяхме в един подземен гараж) се вижда идеално.

Монитора е в огледалото, доста е блед и през деня е трудно. Лошото е че копчетата за настройка са отзад, и се наложи да го свалям, за да си наглася brightnes-а и другите видове настройки.

Като минус - огледалото малко вибрира и е дразнещо ако гледаш постоянно в него по време на движение. Ще пробвам с гумена/силиконова подложка да уплътня, но ще видим какво ще се получи.

infomar

Огледалото не може ли да работи като "нормално огледало" ако не се ползва камерата ::)

sa6ster

Даже работи по-добре като огледало, отколкото като монитор за камера.
Огледалото е по-голямо от стандартното, така че това е плюс.

Ето какво се вижда в това облачно време:

А това е като спрях близо до една кола:

nixel

Супер е станало. И аз много се радвам да спирам близо, но гледам да не прекалявам.
А днеска си шибнах задната броня в една колона на паркинга на един мол във Варна.
И 10 камери да сложа, като гледам мацките - така става.