В клуба на сребристите МК1 Фокуси

Започната от ganador, 18 Май 2013 19:18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ganador

Здравейте колеги,
макар от почти 3 год. да се радвам на моето фокусче (след 8 години фиестаджия), накрая реших да събера в тази тема какво направих по него. Пусках разни неща в различни форуми и сега мисля да събера всичко на куп.
В деня на придобивката:

И сега ще започна отзад напред, т.к. това е последния проект. Още от сега да уточня, че всичко е свързано с електриката, оптично нямам никакви екстри. Та, последно си монтирах индикация за изгорели светлини (дълги и къси), т.к. вече се кара на фарове и има сериозни санкции за тях. През ноща винигаи ще се усети някоя изгоряла светлина по фаровете, но денем е по-трудно. За целта, реших да ползвам 2 рид-ампули с 10-15 навивки за следене на тока на фаровете. Ако прекъсне крушка, не тече ток по кабела (към масата за по-лесно) и получаваме индикация на таблото за проблема. Ето изработката на рид-ампулите:

На таблото избрах една лампа. която не се ползва при мен и напъхах вътре един бял светодиод. Първоначално се мъчих с оранжев LED, но се оказа че свети доста слабо и минах на бял, от запалка.
Това ще индикира за неработещ фар:

Сега ще дръпна една  (beer) и ще пиша за "мързеливия мигач", който беше предишния проект.

Bobi

Радвам се да видя темата ти. Ще следя с интерес подобренията, които си направил.

ganador

Благодаря Боби,
ето и предишния проект - мързелив мигач. Някои го имат фабрично,а аз си го направих с подръчни материали т.е. каквото имаше в чекмеджето. Умните са с пик-процесори и т.н. задълбочени технически разработки. Аз изрових един 4001 чип и на една опитна платка монтирах нещата. Получиха се 4 мигания и ме устройват напълно.

Екстра е за изпреварване и преустрояване. Ето и видео с работата на мигача:

My Link

И докато сме на тема светлни, ще постна един от първите проекти - дневни светлини.

ganador

И така, един от първите ми проекти - дневни светлини.
Отново искам да подчертая, ползвам наличните чаркове в чекмеджето и не купувам ширещите се по нета "фирмени" модули.
При старата Фиеста идеята беше с реле за време, но сега реших да подходя по друг начин, който да е максимално опростен, без процесори и ШИМ-ове. Изпълнението е с един компаратор, който включва релето при достигане на зададено напрежение. При неработещ двигател имаме малко над 12v в бордовата мрежа.Схемата е настроена да сработва при 13.1v в моя случай и това става при запалване на мотора, когато напрежението се вдига над 13.8 v. Падна играчка с подбора на ценерите, явно зависи и от другите компоненти в схемата. При мен се получи в комбинация от два - 6.2 и 4.7 волтови за сработване при 13.1 волта. Работна схема:

Използвах това съпротивление за намаляне на напрежението към късите светлини с цел да светят по-слабо и удължаване на живота им. С този товар светят при 10 v, koето е към 70% от нормалната им яркост. В/у него има пад от 4 волта и при ток 6-7 А си разсейва почти 30W, което води до сериозното му нагряване.

В двигателния отсек монтирах релето и един предпазител, който като се махне ще изключва и дневните.

Намерих място и за товарното съпротивление, имаше някакви пластмасови отвори в които завих 4мм винт за да държи товара.

Така, при работещ двигател и с тоя товар имам около 10v на фаровете, което е приемливо като светлина и лек режим за лампите. И понеже снимките са по-стари, допълнението е. че при ръчна гаснат светлините.

ganador

А малко преди да си купя Фокуса, щях да взема това:

Вдясно се вижда част от старата ми Фиестичка.

ganador

Един от проектите, с които най-много се гордея, е цифровия скоростомер. Не зарад друго, но ми отне доста време да намеря данни за VSS-датчика на фокуса и по-точно. колко импулса за км генерира. В нета нищо не открих и се наложи сам да го меря. За целта отмерих 10м и избутах колата на това разстояние, като бях вързал един светодиод на VSS-a и броях миганията, Е, не - 140 за 10 метра си е доста или 14000 за километър. Това никъде не го пишеше.
Наложи се да се компилира наново програмата за ПИК-а и воала - показанията са 1:1 с GPS-a. Сега единствено съжалявам, че ползвах зелени индикатори. Впоследствие смених подсветката на таблото в бяло и сега ми се иска и скоростомера да показва в бяло, но май няма бели индикатори по нашите ширини при последните ми търсения.

My Link

ganador

Иии, никак не ми влиза  (beer) ако не ви се похваля със сгъваемия ключ.

Vasilev

Едно голямо евала. Всичко в много изпипано и опростено.

Backstage

Брат,ти ме разби...просто немам думи... (bow)

ganador

Чакай, има още 7-8 неща да пусна.

vladi tanev

Браво бе направо нямам думи ама така е който си разбира,направо ми скри шапката, а между другото добре че си взел фокуса а не сеата.
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

ganador

Ок колеги, надявам се, че не ви отегчавам с моите простотии затова си позволявам да продължа.
Преди време си взех от "преебалник"точка цом парктроник и набързо го монтирах. Не че е голяма колата, ама да си паркираш и оперираш с разстояния от 20-30 см, без да се замисляш, си е гъдел. Джаджата беше към 20 лв и без особени проблеми се монтира. Наложи се обаче, да свалям задната броня, т.к. под нея е пълно с пяна и датчиците не влизаха добре. Един колега ме посъветва да сложа индикатора в десния ъгъл на предното стъкло и до там ми бе най-лесно да закарам кабела около гредите. А, китаеца мери верно, да не повярваш! Те и снимки:

М/у другото, от този сайт си взех алармата със сгъваемите ключове, както и един модул за вдигане на джамовете,
за който ще стане дума по-нататък.
И понеже си имам само 1 снимка за хвалене, показвам ви лостчето за чистачките с 6-степенния интервал:

Взех го от обява в "друг"ия форум за 20 лв и съм мн. доволен.

ganador

И за малко да забравя за термометърчето. 7.90 лв, показва външна и вътре. Зa външната закарах кабел с датчика чак най-отпред, зад левия халоген някъде. За топло - незнам, ама студа си го мери като стой та гледай:

Машинката трябваше да й сложа осветление (от счупен дисплей на телефон) и си я захраних от бордовата мрежа през един LM317 стабилизатор с около 1.45v. Единствено ме дразни, че сменя показанията въре-вънка при отваряне на ел.стъклата (или затваряне). Трябваше да филтрирам захранването по-добре и от тогава, при такива схеми слагам ферити и блокировки вповече.

VENTCI

ganador

Както споменах, преди време ми изпадна един комфорт модул за вдигане на стъклата и го монтирах във вратата. Управлява се от ЦЗ и вдига отворените стъкла при заключване.

Ford Focus comfort module

ffmk1l

Поздравления за темата от мен. Имаше идея за афтърмаркет трип във форума, но още никой не се е заел. Вярвам, че ще намериш много купувачи, ако реализираш идеята.
http://fordbg.com/forum/index.php?topic=3152.msg38344#msg38344
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

К.Методиев

Браво за ентусиазма, имаш доста голям шкаф явно с елементи. :)

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Vas

ЕВАЛА! Радват ме всички тези екстри ;)

ПС: Абе то няма да е шкаф, сигурно ще е гардироп  :P

ganador

Колеги, радвам се, че има интерес и за това отварям пак "гардиропа"!
Есента смених осветлението на таблото. Спрях се на бяло, най-добре ми понася. Другите щраклаца не съм ги пипал,
освен дисплея на радиото и часовника, също бели. Най-лесно е на часомника - сменя се 1 диод и се маха зеления филтър. При радиото се сменят 8 диода (само за дисплея). В таблото има доста варианти, разгледах ги и се спрях на
най-ефтиния - диодна лента. Компоновах я по следния начин:

и съм доволен от реалния ефект.

И, остава последната играчка - нагаждането на стрелките, общо взето показанията се нагласят в тестов режим, само бензиномера трябва да се снима или маркира положението на стрелката.
Лично за мен, много добре и комфортно ми е това осветление нощем, макар и почти да не ми се налага да карам по тъмно.

Bobi

Това с осветлението е станало прекрасно! Браво, колега. Как искам да си сменя и моето, но няма да се справя без да прецакам нещо. Още веднъж голямо браво!

petarrs

beware of the monster

gsto

Много добре е станало осветлението, браво колега!

Цитат на: Bobi в 21 Май 2013 21:31:25
Това с осветлението е станало прекрасно! Браво, колега. Как искам да си сменя и моето, но няма да се справя без да прецакам нещо. Още веднъж голямо браво!
Направо си вземи готово осветление от табло на фокус 2007-ма година, там е с бяло осветление с червени стрелки фабрично (моето е такова).  А и сонито ще се върже супер.
Мисля, че може да се намери втора ръка от някоя морга. 

pi4o

Здравей колега  ganador !!!
По въпроса за трип-компютър, който да показва разход на 100 км. и там разни други данни, ако го измайсториш аз ще долетя до Монтана да ми го монтираш! Поздравления за "гъделите", които си си наслагал по колата!!!! Много ме кефят. Кофтито е, че не чувам от електроника, а много ме кефи... иначе иаз бих си ги сложил. И една идейка - нещо дето да дава данни за налягането в турбината (като следващ проект). Това също бих го купил, ако не се вмества в трип-компа... Успех, ако има нещо пиши ми на лични.