Пожарогасители

Започната от supertorr, 21 Май 2012 20:54:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

supertorr

Реших да повдигна темата за това, какъв пожарогасител сме захвърлили в багажника за пред  C:-) и да се замислим колко може да ни попречи или помогне.
Аз съм с което е някъде около 500гр. и както се казва и за гасене на фас не става.
Но какъв да сложим? 1, 2, 6,9,12 кг ... :-[

Иван Вълков

Те и тея по 1, 2 и т.н нестават, най - добре от големите Ятрус. Аз като карах моят (1 кг.) на проверка и зареждане момчето каза че на тези от магазина не им вярва докато не ги отвори зареди и провери. Но накрая добави : Да не ти се налага да го ползваш!

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

supertorr

Цитат на: Иван Вълков в 21 Май 2012 21:18:22
Те и тея по 1, 2 и т.н нестават, най - добре от големите Ятрус. Аз като карах моят (1 кг.) на проверка и зареждане момчето каза че на тези от магазина не им вярва докато не ги отвори зареди и провери. Но накрая добави : Да не ти се налага да го ползваш!

ти с какъв си? беше писал, че е си го носил за профилактика

Иван Вълков

ето такъв от комплекта, ето още един но е малко размазана снимката
1кг. сух CO2

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Bobi

Пичове, днес търсих хубав пожарогасител, но всичко по Метро, Бриколаж и Практикер е китайски боклук. Нямат дори и заверка, а са надраскани датите върху самия етикет. Кажете откъде да намеря хубав двулитров пожарогасител.

hotblooded

Цитат на: Bobi в 02 Септември 2012 15:22:30
Пичове, днес търсих хубав пожарогасител, но всичко по Метро, Бриколаж и Практикер е китайски боклук. Нямат дори и заверка, а са надраскани датите върху самия етикет. Кажете откъде да намеря хубав двулитров пожарогасител.
Боби, ето ти един. 6 кила прахов са достатъчни за в кола.

Alexi

тоя пожарогасител тип лимонадено шише китайско и фас не може да угаси да го знаете (изпробвано) ... става само за пред КАТ ... тоя то 6 кг е доста обемист ... инак е истински .. аз лично се надявам да не ми се наложи да го ползвам моя че съм с комплект от пожарогасител/аптечка/триъгълник за общо 20тина лв :))

G_o_c_e_v

Потърси къде зареждат пожарогасители и питай дали нямат за продаване.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

supertorr

Пожарникаря гасил тази кола каза, че лично той за колата си имал 3кг., но и това е малко, ако не го хванеш докато дими или се възпламенява- след това всичко по колата е на основата на петролни и т.н. продукти изгаря за 2-5 минути.

hotblooded

Aз за това препоръчвам 6 кг. Макар че дърпам дявола за опашката и карам с "дездорант" като твоя (от първия пост). Големия пожарогасител помага, но недай боже да имаш багаж в багажника - как се вади това чудо. А и неприятното ако пожара е в моторния отсек е че като вдигнеш капака - пламъка се усилва :(

supertorr

Цитат на: hotblooded в 02 Септември 2012 22:12:44
А и неприятното ако пожара е в моторния отсек е че като вдигнеш капака - пламъка се усилва :(
А как се отваря капака???
Ключ... бъркане...
Иначе разгаряне при двигателя, но стигне ли таблото,  забрави- а обикновенно на там се РАЗПАЛВА!

Bobi

Да, би било полезно да се дискутира какво се прави тогава, както е посочил колегата supertorr?

hotblooded

Таблото - вдига се капака и през вентилацията....  или от вътре - от където излиза пушека от там гледаш да пълниш с пожарогасителя. Ако има някои с тебе - единия вади пожарогасителя - другия - ако трябва с чук чупи  минуса на акумулатора. Моторния отсек - леко вдигаш капака колкото да вкараш струйника и пръскаш... ако продължи да гори - значи е между двигателя и купето вдигаш капака колкото да преместиш струйника и продължаваш.
Относно пожарите от ел. инсталация - много е важно да не подценяваме инсталацията на автомобила - нищо че е еднопроводна и нисковолтова - не трябва да има хлабави връзки, запоявайте кабелите или използвайте клеми, не усуквайте на ръка. Използвайте многожилни проводници, доста по гъвкави са и по добре понасят вибрациите по автомобила. Винаги сменяйте предпазителите с идентични. Не се скъпете за маркови бушони, тези от 1лв могат да ви изиграят лоша шега. Аз съм подпалвал кабелен сноп от китайско реленце от 40 ст. защото ми се досвидяха 5 кинта за оригинално от Лада, за късмет се усетих на време, но сменях участък от кабелния сноп. Използвайте кабели с изолация устойчива на температура от порядъка на 100-150 *С ("силиконови"). Когато добавяте нещо по ел. инсталацията - започенете от предпазителя.

Marlboro

Запали ли се под капака, докато отворя багажника,извадя пожарогасителя, отворя емблемата, вкарам ключа, отворя капака и почна да пръскам, кола няма да е останала...

Направо се дърпам и звъня на застрахователите...  :D
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Bobi

Няколко мои приятели имат по 2 пожарогасителя - един голям (3 л) в багажника и един по-малък под седалката. Преди не ги разбирах, но след инцидента ги разбрах...

hotblooded

Освен че те блъснаха - да не се и запали?

Bobi

Не, не се е запалила, но от удара замина ел. инсталацията и ключалките, и единственият начин да отворя багажника беше да сваля задните седалки! Имайте го предвид!

hotblooded

Най-вероятно си имал и пиропатрон който ти е прекъснал минуса и си останал без ток (виждал съм го по коли внасяни отвън - ест. след първия по сериозен удар го махат и пускат цял кабел до купето). Или просто удара ти е счупил и акумулатора/

Pyrhel

Ударът беше прекъснал снопа с кабелите, ЕКУ-то беше паднало на земята с буксите барабар. Акумулаторът не помня дали се виждаше...
Кофти трескане беше...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.