Адекватни ли са ограниченията на скоростта?!

Започната от To4kata, 12 Май 2024 13:21:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Абе, много рядко се коментира тази тема, вкл. и по медиите. Вече някалко пъти ме глобяват за превишена скорост, а се нямам за някакъв рейсър, точно обратното. Карам спокойно, до колкото е възможно това в СФ. По бул. Брюксел напр. редовно си профучават покрай мен, а аз съм на ръба на ограничението. Да кажем там е скоростта е ОК 80 км/ч, ама едната ми глоба е малко по-надолу в локалното покрай хотел Бест уестърн или какъв беше. Ми тези 40 км/ в час в тази кратка отсечка никой, ама никой не ги спазва. Другата ми глоба е на бул. Мария Луиза. Карал съм с 63 км/ч. при ограничение 50 - ми то никой не кара с 50 там, целия поток е 60-70!!! Сега, разбирам ако 1-2-3-ма нарушават едно ограничение ОК, ама ако никой не го спазва, то според мен проблема е по-скоро в неадекватността на знаците! Извинявам се на колегите, които не познават СФ, но и вие имате подобни примери в собствените си градове, вярвам. Пък и извън града, има една камара завои, означени като опасни с ограничение 40, в които спокойно можеш да минеш с 60  и то се вижда с просто око, че няма нищо опасно, даже и през нощта.

Ozzie

Някои ограничения са адекватни, повечето не са.
Във Варна, дори и по прословутия ускорител на елементарни частици (бул. Левски) ограничението е 50 км/ч. В София, поне на някои от булевардите ви съм виждал позволени 70 км/ч, дори в чертите на града.
Иначе в правилника има една група знаци, които им викат "препоръчителни", но скоро не съм виждал от тях по пътищата, само забранителни, може би 'щото от първите нищо не може да влезе в хазната....
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Жоро Петков

Точно днес с жена ми си говорихме едно време на бул. Малинов имаш препоръчителни 40км/ч за да хванеш зелената вълна. Имаше и на бул. Сливница. Отдавна ги няма.
На бул. История Славянобългарска ограничението е 50км/ч - това е шестлентов булевард. Имам 2 фиша от там за по 50лв...Едно време някой е откраднал парите и няма подлези и затова има 2 пешеходни пътеки. Същото е положението на изхода на София към АМ Хемус - 6 лентов булевард пресечен от пешеходна пътека. НИКЪДЕ В ЕВРОПА няма подобна глупост - или е подлез или е надлез.
В Белград целия международден булевард, преминаващ през града е с ограничение 90, като само най-дясната лента има ограничение 50 - защото се влива и "излива".
Естествено, че по новините никой не говори за неадекватните ограничения, защото точно след 2 месеца в КАТ няма да могат да платят заплатата и на чистачката. На всички в територията им е пределно ясно, че ограниченията са само и единствено хранилки. Има поне 100 примера - един от най-фрапантните Тракия, тунела , ограничението от 80 пада след УНИКАЛНАТА отбивка -  в 99% от времето там дебнат полицаи. В обратната посока е на 2рата отбивка за Ихтиман - спускането. Там ограничението е 70...
Мисля, че с подобни примерни мога да стигна лимита на символи на 1 пост.
Като за финал нещо позитивно - в закона е записано, че при 3 нарушения от 1 тип в рамките на година се отнема СУМПС. Радвай се, че КАТ не го спазва.

To4kata

В интерес на истината един път имаше подобна тема по един сутрешен блок. Бяха поканили един от онези инструктурите и точно Белград даде за пример и той. Между другото една от глобите ми е беше на Ботевградско шосе, тогава ограничението беше 60 в този участък, сега вече е 70, ама си отнесоха едни 100 кинта от мен. И аз пък си плащам като пич, ти да видиш. Само да разбера, че съм глобен, че то и това е проблем у наше село. 10 км отгоре -100 кинта, оня таксиджията бутна жена с дете и избяга- 300 кинта. Шибана история, да не кажа нещо по цветисто за "законодателя"! Идат избори пак, опичайте си акъла ... че виждате какво стана на Патриарха - "Съсипи София" - смешници!

perun

Аз приемам всякакви рестрикции, ограничения и големи глоби колкото и нелогични или неадкватни да изглеждат.И причината за това е,че ние като цяло сме много слаби шофьори с ниско културно ниво.Когато това се промени може да имаме претенции....

ivchotr

То точно там е и проблемът - нивото на обучението на кандидат-водачите падна драстично и за да не се трепе народът, въведоха по-строги ограничения. Другата част от проблема са скапаните пътища. А държавата "решава" проблема, като разрешава по-ниска скорост на движение по тях. Съответно КАТ се възползва от тези ограничения, за да залага капани. Сега обмислят предложение максимално-разрешената скорост по магистралите да стане пак 120 км/ч, колкото беше преди 30 години. По-лошото е, че фейсбукаджиите, понеже са вечно заети да ровят в тИлИфончИтата, са чули с едно ухо за тези предложения и вече ги спазват :D От как ги споменаха, народът масово кара със 120 по магистралите. По-тъп народ в последно време едва ли може да бъде наблюдаван в Европа. Онзи педерунгел, дето обясняваше какво велико добро са направили на софиянци с преустройството на булеварда покрай НДК, чак си вярваше докато ръсеше небивалиците. Като цяло, какъвто народът, такива са и управляващите го, защото те са негова функция.

Иначе не съм съгласен с намаляване на разрешената скорост, защото с нищо няма да помогне за намаляване на жертвите, а само ще увеличи размера на рушветите.

Pyrhel

Цитат на: ivchotr в 12 Май 2024 23:33:43По-лошото е, че фейсбукаджиите, понеже са вечно заети да ровят в тИлИфончИтата, са чули с едно ухо за тези предложения и вече ги спазват :D От как ги споменаха, народът масово кара със 120 по магистралите. По-тъп народ в последно време едва ли може да бъде наблюдаван в Европа.
Това никога нямаше да ми мине през ума, реших, че повечето правят икономия на разхода (rofl) (rofl)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Не е невъзможно, ама по-скоро е това, което си цитирал.
Преди 7 години бяха решили да променят наказанието за каране в аварийната лента по магистралите. Имаше много такива случаи и се наложи въвеждането на промяна в тази посока. Още не бяха приети, но се навъдиха случаи с хора, които бяха чули за задаващите се промени и ги имаха за вече даденост, като коментираха из Мрежата изцепките с радостно оповестяване какви сериозни наказания ще получат джигитите :D А всяка изцепка се наказва с действащото към момента на извършването ѝ наказание.
Народът, особено по-младата част от него, е с повърхностно познаване на законите, които движат държавата и живота като цяло. Всеки има някакво собствено разбиране за това, как се случват нещата, което в повечето случаи няма нищо общо с реалността. Последният пример е с организацията на движението по трите булеварда в София, който се коментира по-горе. Оказва се, че направената промяна не е съгласувана с МВР в лицето на СДВР и по този начин се явява незаконна. Не е лошо човек да е млад, по принцип. На драго сърце бих се върнал едни 30 години назад, ако можеше. Но за всяка работа се иска не само желание, ами и можене, житейски и професионален опит, разум и т.н. А те, момченцата от кметството, без да преценят какво ще се случи, без да проучат поне начина, по който трябва да станат нещата, джаста - праста и готово. Сега кметчето, дето тати му дал парички да си направи бизнес, се чуди как да замазва изцепката. Бил залежал от 10 години проект. Ама не му идва наум, че цялата община е населена на всички нива с кадри на противниковата партия и само чакат сгоден случай да го прецакат. Е, намериха такъв. Показаха на хората как не могат да управляват.
Както беше казало едно детенце: "- И тати може, и бате може, ама тя козичката си сака пръч!"

To4kata

Те тези от "Подмяната" нещо законно свърши ли са изобщо?! Като гледам няма много разлика дали си учил в Харвард или си чел Винету. Всъщност има, ама ще се окаже, че май е в полза на Винету!

Ozzie

Пример за неадекватно ограничение:
Пътят от Бургас до Созопол - във всяка посока платно с две ленти, обаче ограничението е 80 км/ч.?!? Да не казвам, че на пътния възел за кв. Меден рудник скоростта е ограничена до 50 км/ч. (преди това 80 км/ч) без никаква логика. Няма пресичане на пътища, нищо. Движиш се направо, стигаш до моста и хоп - 50.
В същото време, по всеки междуградски и междуселски път с двупосочно движение са позволени 90 км/ч.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Много народ се изтрепа по пътя от Бургас до Созопол (и в обратната посока) и затова са ограничили скоростта там. Щото така е по-лесно. По-трудно е да не се дават "книжки" срещу някой и друг лев под масата. По-трудно е и да не се толерират дечицата на нашите хора. Само, че мечешките услуги не случайно са наречени точно така. Снощи две млади души от Пловдив отлетяха в Небитието заради точно такива неща.
Днес бръмчах с мотора из селата наоколо. Все по-зле стават пътищата там. Никаква поддръжка. А иначе хората плащат винетки за да отидат до града и да се върнат обратно. И за какво? До скоро съплеменниците на Винету крадяха тези пари като за световно. Известно време нямаха достъп до касичката и накрая взеха, че ройнаха правителството и парламента, щото видяха пак възможност да топнат кунките в меда. Такова зло не ни е сполетявало и през турското робство. Ще е глупаво да го допуснем пак.