Пропадна педала на съединителя, Фокус Мк3

Започната от Танев, 07 Ноември 2020 17:47:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Танев

Колеги проблем....карам си аз днес колата и хоп при една маневра "назад" ми потъна педала на съединитела. Потъна не е точната дума по скоро остана в някакво средно положение та се наложи да му помогна/върна с крак за да мога да продължа. След това не е имало проблем.
Рзрових се в нета и това което прочетох е за някакви горни/долни помпи на съединителя и други такива неща. Май вървим към сериозен ремонт $$$$ ::). Едва и врътнах 3000 км.
Някой който се е сблъсквал с този проблем ако може да даде някакви насоки - сервизи,цени, за какво да се приготвям.
Благодаря.

ADiDimitrov

На 100% е помпата, но коя от двете ще ти кажат в сервиза 😉. Едната се сваляше лесно и е по евтиния вариант, за другата ако не се лъжа се сваля съединителя, но това ще ти го кажат в сервиза. Така е с коли втора ръка, това са нормални консумативи.

zloster

Долната помпа (лагер помпа, clutch slave cylinder) се намира в камбаната на скоростната кутия и отговаря за физическото преместване на съединителния диск/притискателя към маховика. Ето тук илюстрация: https://ford.7zap.com/en/car/53/6.1112/17/1553/15436/67130/#7A564

Горната помпа (clutch master cylinder) се задейства от педала на съединителя. Илюстрация тук: https://ford.7zap.com/en/car/53/6.1112/17/1553/15437/67133/#7A543

Примерни цени тук (за ориентир, не е препоръка за покупка):
https://www.autodoc.bg/rezervni-chasti/oem/1863548
https://www.autodoc.bg/rezervni-chasti/oem/1838178

Смяна на долната като работа е реално смяна на съединител - т.е. за 20-50 лв. няма да стане.

Някъде бях попадал на информация, че някои варианти на горните помпи са предразположени към чупене на лоста, който задейства педала. Май беше пластмасов. Съответно се наблюдава точно потъване на педала на съединителя. В по-късни модификации пластмасата май я бяха махнали. Не съм я проверявал тази информация - пиша по спомен, т.е. възможно е да не е вярна.

Допълнено:
https://www.drive2.ru/l/469321591587602715/ тук има снимки на такъв с пластмасов и с метален лост.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

ivopolr

Аз съм напълно убеден, че е горната помпа. Имах същите признаци в продължение на две години. След това наведнъж смених съединител, маховик и лагер-пампа /долна помпа/. Признаците на потъване на педала не изчезнаха, докато накрая не смених и горната помпа. Сложих марка Sachs, вече година и половина нямам грижи. Педала не потъва!

stefato

Цитат на: Танев в 07 Ноември 2020 17:47:06
Колеги проблем....карам си аз днес колата и хоп при една маневра "назад" ми потъна педала на съединитела. Потъна не е точната дума по скоро остана в някакво средно положение та се наложи да му помогна/върна с крак за да мога да продължа. След това не е имало проблем.
Рзрових се в нета и това което прочетох е за някакви горни/долни помпи на съединителя и други такива неща. Май вървим към сериозен ремонт $$$$ ::). Едва и врътнах 3000 км.
Някой който се е сблъсквал с този проблем ако може да даде някакви насоки - сервизи,цени, за какво да се приготвям.
Благодаря.

Здравей, колега. До болка ми е позната тази ситуация. При мен съединителя оставаше долу всеки път когато застудее. Както и другите са ти казали, става дума за някоя от двете помпи. При мен се оказа горната, след като сменихме първо долната. Заедно с това смених и съединителя, защото така или иначе се сваля. Много неприятен проблем. Все пак, ако не ти се дават пари и не те дразни много, можеш да го напомпаш след като "издърпаш" от потъването, тогава ще се оправи за някакво време.. или както в моя случай, докато застудее. Иначе смяната не е кой знае колко пари, около 1.1к с работата и добри части.
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)

Everio

Ако няма теч при педалите е малко вероятно горна помпа.Но може разбира се.
При мен беше долна помпа разбира се смених съединител и маховик като колата беше на истиснки 90к.
Симптомите подобни особенно, когато карам на 6-та магистрално и натисна съединитела омекваше толкова че едва го връщаше прожината или му помагах.Обезвъздошаването работи но за седмица.Тъкмо беше излязла от гаранция мойта. Всичко правих в МП помпата не е скъпа долната но стигнеш ли до нея по добре всичко.

ivchotr

Цитат на: zloster в 09 Ноември 2020 18:18:15

Долната помпа (лагер помпа, clutch slave cylinder) се намира в камбаната на скоростната кутия и отговаря за физическото преместване на съединителния диск/притискателя към маховика. Ето тук илюстрация: https://ford.7zap.com/en/car/53/6.1112/17/1553/15436/67130/#7A564

Ако позволиш едно уточнение (hello)

Лагер-помпата би следвало да освобождава притискателния диск от маховика. Притискателният диск се придвижва към маховика, с цел да притисне феродовия диск между тях, под силата на диафрагмената пружина, която се вижда на схемата. При по-старите системи съединители с хидравлично управление помпата се монтираше от външната страна на камбаната на съединителя, като след задействане на педала, помпата от своя страна задвижваше лостова система, в другия край на която се намираше аксиален лагер. Той на практика натискаше диафрагмената пружина. При съединителите с управление с жило, принципът е същият, само дето няма помпи. При по-тежки машини ролята на диафрагмата се поема от няколко лоста, наричани "палци". И те са осигурени с пружини, обикновено винтови, които да връщат притискателя към маховика.

Танев

Здравейте. Виждам че доста хора са писали по темата за което благодаря. Дадохте ми полезни насоки. Другата седмица колата ще ходи на сервиз и тогава след оглед ще имам по ясно решение на проблема. Ще дам допълнителна информация в тази тема. Само да поясня.....съединителя няма проблем с натискането а по скоро с връщането хода на педала, и го прави само при някаква маневра на ниска скорост.(остава в средно положение при отпускане на педала). В града и извън града всичко е нормално.

ivchotr

Съединителите с хидравлично управление се проверяват сравнително лесно дали имат проблем с помпите. Просто включваш на скорост и държиш съединителя натиснат. Ако след някакво време, което зависи от сериознозността на проблема, колата започне да се опитва да тръгва сама при натиснат педал на съединителя, със сигурност имаш проблем в някоя от помпите. Не го ли прави това, търси някакъв друг, механичен проблем, който ти запъва педала докато въртиш волана.

vova

Към автора-след като оправиш проблема,ако е възможно пиши колко излезе удоволствието.

ivchotr

По-интересно ще е да сподели какъв точно е бил проблемът.

Танев

Ей сега говорих по телефона с моя майстор - дава ми съвет първо да сменим горна помпа на съединителя и ако не се оправят нещата тогава да пристъпваме към лагер помпа, съединител, маховик и т.н. Разбира се иска първо да закарам колата да огледа за течове на спирачна течност и самия педал на съединителя. За цена за горна помпа ми каза около 150лв. труд и помпа.

stefato

Цитат на: Танев в 10 Ноември 2020 20:21:50
Ей сега говорих по телефона с моя майстор - дава ми съвет първо да сменим горна помпа на съединителя и ако не се оправят нещата тогава да пристъпваме към лагер помпа, съединител, маховик и т.н. Разбира се иска първо да закарам колата да огледа за течове на спирачна течност и самия педал на съединителя. За цена за горна помпа ми каза около 150лв. труд и помпа.

Да! Колегата Everio e прав за теча при педалите. Аз имах такъв и беше горната помпа. Иначе според мен цената, която ти дава е добра. Лошото обаче е  че остава варианта проба-грешка, който мен ме натоварва, пък и се на играх :D ,  но ти желая успех!
(whogives) ?

(fe) FORD rlz  (fe)

ivchotr

Цитат на: Танев в 10 Ноември 2020 20:21:50
Ей сега говорих по телефона с моя майстор - дава ми съвет първо да сменим горна помпа ...

Пробва ли да направиш тази проверка:

Цитат на: ivchotr в 10 Ноември 2020 15:45:32
... включваш на скорост и държиш съединителя натиснат. Ако след някакво време, което зависи от сериознозността на проблема, колата започне да се опитва да тръгва сама при натиснат педал на съединителя...

Танев

включваш на скорост и държиш съединителя натиснат. Ако след някакво време, което зависи от сериознозността на проблема, колата започне да се опитва да тръгва сама при натиснат педал на съединителя...

И това ще пробвам но в момента съм командировка и колата не е при мен...като се прибера в неделя

Танев

Цитат на: ivchotr в 10 Ноември 2020 15:45:32
Съединителите с хидравлично управление се проверяват сравнително лесно дали имат проблем с помпите. Просто включваш на скорост и държиш съединителя натиснат. Ако след някакво време, което зависи от сериознозността на проблема, колата започне да се опитва да тръгва сама при натиснат педал на съединителя, със сигурност имаш проблем в някоя от помпите. Не го ли прави това, търси някакъв друг, механичен проблем, който ти запъва педала докато въртиш волана.
И това ще пробвам но като се прибера в неделя че съм командировка и колата не е при мен

dimpex_01

Цитат на: Танев в 11 Ноември 2020 20:53:57
И това ще пробвам но като се прибера в неделя че съм командировка и колата не е при мен
Здравей Колега,
Тъй и не разбрахме какъв беше финалът. Би ли споделил?
Весели празници

Танев

Мина време но имах други проблеми и не ми остана време за коментар...
Майстора смени горна помпа съединител с марка FTE и нещата се оправиха. Педала спря да потъва и всичко си дойде на мястото. Старата помпа не беше протекла никъде, явно и беше дошло времето - износване на буталото вътре в помпата според майстора.

Нова помпа 65лева + труд 50лв.
След около три месеца се появи шум от към скоростната кутия който утихваше при натискане на съединителя. Без да се замисля си купих комплект съединител + маховик марка LUK за 680лв. за да я закарам при майстора  за смяна, като междувременно шума се засилваше все повече и повече (като я запалех пред блока някои комшии се обръщаха към мен). Врътнах и още около 4хил. км. и я закарах при майстора вече "подрънкваща". Когато свалихме скоростната кутия имаше нова изненада - съединителя и маховика бяха на не повече от 15хил. км. според майстора, а проблема беше в скоростната кутия. Аксиален луфт на първичен вал.
Отворихме кутията, сменихме двата лагера на първичния вал (от към камбаната 60лв, от към задната част на вала 100лв) като разбит беше само задния който е на една триъгълна планка монтиран, той беше поддал и остъргал по корпуса на кутията в дъното.
Монтирахме новия комплект съединител, сглобихме всичко, ново масло кутия и така.

Сега разполагам с комплект съединител + маховик на не повече от 15хил. км. в мазето, но предпочетох да монтирам новия въпреки че майстора ме разубеждаваше.

Малко дълго стана но дано да съм полезен на някой - focus mk3, 1,6tdci, 115к.с.

ivchotr

Майсторът ти е явно от тези, които си разбират от работата. Щом и кутии разглобява. Ако е смятал, че "старият" съединител е достатъчно читав, е трябвало да го послушаш. Новият можеше да го продадеш или да го оставиш в резерва за след 10-15 години :D

Alexi

интересно тая кутия какъв зор е видяла .. като знам служебните бангии как се карат и някои какви километражи въртят .. чувал съм само за една строшена

ivchotr

Танев

Ми аз си мисля че е карана дълго време с неработеща правилно горна помпа....в смисъл ти натискаш педала но той не върши правилно нещата....не подава достатъчно налягане към долна помпа....включваш / изключваш от скорост най вероятно има някакви удари които понася първичния вал.....не знам.

А и още нещо вътре всички лагери са с капсуловки и си мисля че не се мажат добре от маслото. Маслото беше точно 1,8 литра колкото е по предписание. Колата е на реални 250 хил. км.

Първа снимка - къде е трил вала в дъното/корпуса на кутията.
Втора снимка - изпиленото чело на вала и разбития лагер с триъгълна планка.

ivchotr

Синхронизаторите би трябвало да обират усилията при недобре отделящ съединител.

Танев

Aбе явно е имала проблем още в Италия....нов внос е....сменили са съединителя с LUK, започнал е да им остава педала на съединителя долу, и са решили да не се занимават повече. По думите на майстора сваления комплект от колата е почти нов (феродов диск, притискателен диск, маховик и лагер помпа). През цялото време ме навиваше да слагаме пак него след ремонта на кутията, но аз вече бях прежалил парите за новия комплект и сложихме него.

Та така ако някой има нужда от комплект съединител + маховик, да свирка ще се разберем нещо. Мисля че стават и за други автомобили ако се провери по парт. номер.

stefan4o

Танев, този  майстор само с Форд ли работи принципно? Може ли да ми го посочите като координати, сервиз и т.н.?

Танев

Сервиза е по скоро гаражче в с. Богомилово, до Стара Загора. Беше ми препоръчан от мой приятел. Малко невзрачно изглежда(сервиза) но си разбира от работата момчето. Работи с всякакви автомобили.
В Богомилово като влизаш от Стара Загора в дясно горе под панелните блокове пресечката търсиш Слави