Смяна на ангренажен ремък, Фокус мк3

Започната от Танев, 16 Септември 2020 18:53:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Танев

Здравейте. Нов съм във форума. Днес купих фокус мк3 1,6тдци - 2013 година.
Къде да сменя ангренажен ремък и ролки - мото пфое или някъде другаде, ориентировъчна цена.
Сменя ли се задължително и водна помпа.
С какво масло карате този двигател - от мото пфое ли го взимате.

Благодаря!

п.п. Търся да закупя метални джанти за фокуса - 16 цола.

ADiDimitrov

МП ще те одерат жив! По добре при доверен майстор отколкото при тях! Да водната помпа се сменя с ангренажен. Масло Форд се кара винаги с 5W30. Успех!

saggy

Колегата по-горе е прав - в МП взимат доста пари - ще ти излезе между 700-900лв смяната с разни отстъпки. Плюсът е, че имаш гаранция 1 год., но в повечето сервизи я дават при смяна на ангренаж. Относно маслото провери в книжката на колата (има електронно копие в сайта на Форд и във форума (link)). Трябва да е 5W-30 с форд спецификация WSS-M2C913-C. Такава спецификация имат почти всички производители, а стандартно Форд е с Кастрол, но в БГ има доста фалшификати. Относно железните джанти трябва да търсиш джанти със следните характеристики Широчина:6.5J Цолаж:16 Брой болтове:5 Междуболтово разстояние:108 Диаметър на цетрален отвор:63.3 Офсет:50. Такива се продават в OLX за около 150-200лв втора ръка пребоядисани.

Everio

Ремъка водна помпа и другите прилежащи елементи се сменят на 10г или 180 000км.
Ако си го взел на незнайни километри сменяй.Моят го взех на 70к от МП имам да карам доста още.
Но съм сменял водна помпа, съединител и маховик и редовна смяна на масла.
Кола над 5г ползва отстъпка на части и труд 20%.
При сравнение с други сервизи (включително и приятел със сервиз) разликата при крайната цена ми е била 10/15% повече в МП.
Но имам гаранция.
За пример на втория месец имах проблем стържене от съединителя. Смениха го после пак се появи смениха и маховика и пак нов съединител без да плащам нито труд нито части.

Успех.

Танев

Благодаря за отговорите. И аз имах съмнения за високите цени в мото Пфое. Имам оферта от приближен сервиз за:
Ангренажен ремък, ролки, водна помпа, пистов ремък + труд...всичко 350 лв.
Ангренажния комплект е марка "ина".
Сега ще се консултирам с тях и за маслото с филтрите.
Мерси за размера на джантите

Танев

Колеги намерих метални джанти - Форд 5х108 16цола 6.5j ет52 централен отвор63.3
Виждам че всички параметри които колегата SAGGY посочи съвпадат освен ЕТ който трябва да е 50, а при тези джанти е 52.....
дали ще е проблем....ако трябва да търся други.

Благодаря.

Днес смених маслото с Mobil 5w30 - 60лв, маслен филтър Mann - 16лв, въздушен филтър Mann - 30лв, филтър купе Mann - 24лв.
Остана горивния филтър само, но го нямаха наличен.

saggy

ЕТ 52 стандартно е за фокус 2, ЕТ 50 е за фокус 3, разликата е 2мм издаденост навън на джантата при ЕТ52. Няма да я забележиш, няма и да я усетиш разлика. В Гугъл търси с "джанти 5х108 16 ford" и ще излезнат с ЕТ50 за по 200-240лв. Помисли обаче дали да не си вземеш отделни гайки за металните. За алуминиеви джанти са с раздвижен конус, докато за железни са с цял конус. Тук има различни мнения дали ти трябват отделни гайки или караш с гайките за алуминиевите. Виждал съм фокуси да карат метални джанти с гайките за алуминиевите и явно е ок, но обратното не е добре. Има тема във форума за това - разгледай я гайки форум.
Аз взех гайки за металните джанти на ЕТЕ за 60лв от ЕМК-33. При първото слагане не се завиха добре с пистолета и на ръка ги дозавих. Явно трябваше резбата да се напасне на шпилките. Тази зима ще видя дали пак ще направят този номер.

Танев

Колеги здравейте. Намерих метални джанти 16'', та сега е ред на гайките. Ей тези дали са стока
https://nasauto.bg/boltove-janti-za-ford-focus-iii-turnier-16-tdci-8175-p2149886.html

ivopolr

Точно такива ти трябват за стоманени джанти. Аз колата я купих с такива.

Танев

Благодаря...поръчвам ги.

SPARTNEG

Здравейте,
с абсолютно същият дерт като колегата отворил темата съм.

Но купувам колата евентуално с 15-ки, железни, с летни гуми. Но не ги искам. Ще си взема горепосочените размери джанти, но и самата гума колко като размери е добре да е? 195/55/16. От старата имам Континенталки 215/55/Р16 .

Колега, ако случайно си от София - къде сменя ремъци, оптегачи и т.н. + в.помпа за тия пари??!

ivopolr

Ето един калкулатор за широчината на гумите според широчината на джантата.

Pyrhel

Хора, моля ви, мястото за джанти и гуми е в нова тема, а не в тази за смяна на ангренажни ремъци...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.