FOCUS MK2 Гасне при студен двигател

Започната от Kuko, 27 Октомври 2017 10:50:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Принципно запушен отдушник на резервоара води до липса на мощност при подаване на яко газ. Би трябвало да пали нормално. Но пък не е изключено и в това да се крие проблемът.

zloster

Цитат на: Vlady_nz в 21 Октомври 2019 02:34:45
Здравейте хора.
Виждам че много от вас имат проблем с паленето било то дизел или бензин, различни кубатура. И аз като вас.
Реших проблема съвсем случайно.
Преди 3-4 дни отидох да зареждам, с много зор отварям капачката на резервоара и чух как резервоара си поема дълбоко въздух, следователно е бил под вакуум.
Вече четвърта сутрин съм с развита капачка и нямам никакъв проблем с паленето. Пробвайте и вие. Дано и про вас се окаже толкова елементарно нещо за което не видях никой да е писал.
Това е заобикаляне на проблема, а НЕ ОТСТРАНЯВАНЕ.
Остава висящ със страшна сила аспектът БЕЗОПАСНОСТ при нещастен случай - катастрофа, удар, странично ожулване. Примерно "дребни" неща като разлив на гориво и лесно запалими изпарения?!
Ето произволен клип с подборка от катастрофи: https://www.youtube.com/watch?v=rG-d9DYf0Vs Преброй колко автомобила се преобръщат в резултат от сблъсъците. Още примери вече с възпламенявания:
https://www.youtube.com/watch?v=ozZWPEOk6uQ
https://youtu.be/Fg5mx4wtt9s?t=59 - обърни внимание на лек удар в резервоара до какво доведе
А защо трябва да имаме изправен и голям пожарогасител и защо трябва да сме упражнили поне веднъж гасене с него: https://youtu.be/S9sKlvS5sy4?t=408 (за да гледате без профил в Ютюб въведете https://www.youtube.com/v/S9sKlvS5sy4 и отидете на 6:50 време).
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

dak

Колеги , със същия проблем сме от близо 200 000 км. проблема според мен е от вихровите клапи в колекторите ви. Просто колекторите са за смяна . Тия клапи оказват голямо значени за равномерната работа на мотора .

ADiDimitrov

Цитат на: dak в 25 Октомври 2019 22:05:32
Колеги , със същия проблем сме от близо 200 000 км. проблема според мен е от вихровите клапи в колекторите ви. Просто колекторите са за смяна . Тия клапи оказват голямо значени за равномерната работа на мотора .
Няма как да е от тях! Ако беше там проблема щеше да работи неравномерно постоянно, а не да а гасне на първи старт и след това все едно никога не е имало проблем! Залагам на софтуерен проблем с управлението на дроселовата клапа при първия старт!

Dimityr

Цитат на: ADiDimitrov в 25 Октомври 2019 22:27:23
Няма как да е от тях! Ако беше там проблема щеше да работи неравномерно постоянно, а не да а гасне на първи старт и след това все едно никога не е имало проблем! Залагам на софтуерен проблем с управлението на дроселовата клапа при първия старт!

Здравейте
Бях писал много отдавна за този проблем с гасненето при първоначално палене и на втория старт е бетон.
Сменени неща.
1 бензинова помпа 2 пъти и 2 пъти е чистен резервоара
2 верига
3 бубини
4 всички клапани, вложки, и всичко по главата
5 температурни датчици 2бр.
6 ламда сонди 2бр едната 2 пъти вече
Може и да пропусна нещо, и нямаше отстраняване на проблема до вчера.
Днес заранта колата запали без да трепне мотора след това, ще го следя още няколко дни, но виждам разлика и в работата му.
Сменената част вчера е денферна шайба с 2-ен пистов ремък с венец за датчика.

От доста време я следя как започна да изплюва гумата постепенно и след като се показа около сантим се реших.

Ще следя как е следващите дни и ще споделя, защото виждам че доста страдат с това палене.

Bizu

Цитат на: Dimityr в 24 Декември 2019 12:52:28

От доста време я следя как започна да изплюва гумата постепенно и след като се показа около сантим се реших.

Би ли споделил за каква гума става дума, ако може и снимка?

iwo_19

ADiDimitrov

Приятел само като чета какво си сменил и ми става лошо! Дет се вика май пак си купил колата! Това ако е от демпферната шайба няма никаква логика! При мен проблема го няма от 5 - 6 дни и единственото което съм сменил е че от 10 дни съм с 100 октана в резервоара! Само че съм обеден че това е временно и скоро пак ще почне да го прави 😉

Dimityr

Цитат на: ADiDimitrov в 24 Декември 2019 14:50:28
Приятел само като чета какво си сменил и ми става лошо! Дет се вика май пак си купил колата! Това ако е от демпферната шайба няма никаква логика! При мен проблема го няма от 5 - 6 дни и единственото което съм сменил е че от 10 дни съм с 100 октана в резервоара! Само че съм обеден че това е временно и скоро пак ще почне да го прави 😉

Нещата са сменяни не за да отстраня проблема а защото си бяха проблемни, вярно е че с по добър бензин имаше ефект но, днешния първоначален старт не  се е случвал от 4 години.
Още по учудващо е че колата от около година имаше неприятни вибрации при ускорение на 2-ра и 3-та скорост, заради която съм сменил вътрешни карета и 2 от тампоните на мотора и така и не се оправи. Е днес врътнах 130-150км.и няма и помен от вибрации.
Монтьор съм по ходова част и съм в тотален шах от случилото се.

А относно това колко неща съм сменил за 4г. ако почна да ги изреждам ще прескоча 35-40 позиции.

Затова го пиша, дано помогне на някой

ADiDimitrov

Добре пусни една снимка на тая проклетия и каква и е цената?

iwo_19

Не сте чували за демпферна  шайба  ли  ? Цената  и е  от 130 до 250  лв - според марката и  отстъпката.

ADiDimitrov

Цитат на: iwo_19 в 25 Декември 2019 11:01:08
Не сте чували за демпферна  шайба  ли  ? Цената  и е  от 130 до 250  лв - според марката и  отстъпката.
Не бе пич чували сме но от толкова много коли които съм карал, сефте чувам за разбита такава и ми е любопитно да я видя конкретно неговата! Отделно проблема по темата и неговото решение нямат много връзка! Склонен съм да вярвам че при монтажа е бутал датчика за коляновия вал и по този начин е оправил проблема но остава загадка защо ако датчика е проблемен при втори старт на колата всичко е ок? Също така е странно с проблем в този датчик колата изобщо да върви и да пали дори и топла! Реално шайбата няма влияние върху запалването или свободния ход на колата! А съм за оправен проблем покрай цялата процедура с смяната на шайбата!

Dimityr

Цитат на: ADiDimitrov в 25 Декември 2019 08:30:58
Добре пусни една снимка на тая проклетия и каква и е цената?

Зависи от модела. При мен беше 260лв.на febi
Остана в сервиза ми, петък ще я щракна.
Шайбата е двойна с четец (датчик колянов вал чете от нея) и има връзка с паленето.
Малко мотори четат от там но е някаква насока да се търси проблем в датчика или от където чете

Dimityr

Цитат на: ADiDimitrov в 25 Декември 2019 11:22:27
Не бе пич чували сме но от толкова много коли които съм карал, сефте чувам за разбита такава и ми е любопитно да я видя конкретно неговата! Отделно проблема по темата и неговото решение нямат много връзка! Склонен съм да вярвам че при монтажа е бутал датчика за коляновия вал и по този начин е оправил проблема но остава загадка защо ако датчика е проблемен при втори старт на колата всичко е ок? Също така е странно с проблем в този датчик колата изобщо да върви и да пали дори и топла! Реално шайбата няма влияние върху запалването или свободния ход на колата! А съм за оправен проблем покрай цялата процедура с смяната на шайбата!

Смяната и не е никак елементарна, защото шайбата няма шпонка и се зацепва към коляновия вал САМО със стягане(брутално)
Маха се капака на клапаните за да се зацепят валовете, маха се стартера както и един сервизен отвор до полуоската мотора се зацепва на 4 места за да се развие центалния болт. На шайбата има фиксиращ отвор който се зацепва за да е на белег и се стяга по същия начин на определени килограми +90°
Не се ли спази това няма палене.
Задължително и нова семеринга за да не повтаряш упражнението.
Датчика не се докосва изобщо, и при неговата смяна е филм ама той идва с подробностите  ::)

Приключение си е но трябва да го знаеш и непремено да имаш нужния инструмент

ADiDimitrov

Само като взех да чета и стигнах до извода разбие ли се тая шайба по добре смени колата🤣🤣🤣 това в кръга на шегата! Само едно да те питам при теб с демпферна обтяжна ролка ли е или с еластичен ремък и фиксирана ролка?

Dimityr

Цитат на: ADiDimitrov в 25 Декември 2019 14:53:01
Само като взех да чета и стигнах до извода разбие ли се тая шайба по добре смени колата🤣🤣🤣 това в кръга на шегата! Само едно да те питам при теб с демпферна обтяжна ролка ли е или с еластичен ремък и фиксирана ролка?

И 2-та ремъка са еластични но за дългия се отвиват 2 от болчетата а гайката само се охлабва и целия държач на ролката(която е най-отгоре) се накланя за да се монтира-демонтира самия ремък.

ADiDimitrov

И 2-та ремъка са еластични но за дългия се отвиват 2 от болчетата а гайката само се охлабва и целия държач на ролката(която е най-отгоре) се накланя за да се монтира-демонтира самия ремък.
[/quote]
Да това го знам. Аз премахнах еластичния ремък и поставих демпферна оптяжна ролка с нормален ремък! Мисля че въпросните еластични ремъци водят до допълнително натоварване на демпферната шайба и. Я амортизират! При моя вариант мисля че натоварващите сили се разпределят по равномерно между демпферната шайба и обтяжната такава! А относно проблема искам да ти обърна внимание, че той не се състои в лош първи старт, а в гасне след 2 3 секунди след старта! Това според мен се дължи изцяло на проблем в дросела, горивна смес , празен ход! Но къде е истината и защо този проблем при втория старт изчезва няма обяснение! Така че за мен карам така и не ми дреме!

Dimityr

Обещах снимка
Сутринта при 4° запали и не мръднаха оборотите

ADiDimitrov

Само да те питам докато сменяше шайбата беше ли разкачил акумулатора ?

Dimityr

Цитат на: ADiDimitrov в 27 Декември 2019 11:07:49
Само да те питам докато сменяше шайбата беше ли разкачил акумулатора ?

Естествено, нали и стартера се сваля.

ADiDimitrov

Цитат на: Dimityr в 27 Декември 2019 13:13:06
Естествено, нали и стартера се сваля.
Да не те разочаровам но не си решил проблема на 100% просто си нулирал бензиновите адаптации и сега колата ти пали перфектно. Ако не си оправиш газовото скоро ще имаш същия проблем! Най вероятно караш на леко бедна смес и това дава отражение на бензиновите адаптации! Съветвам те да минеш през БРЦ ако си с такова газово!

Dimityr

Цитат на: ADiDimitrov в 27 Декември 2019 14:47:16
Да не те разочаровам но не си решил проблема на 100% просто си нулирал бензиновите адаптации и сега колата ти пали перфектно. Ако не си оправиш газовото скоро ще имаш същия проблем! Най вероятно караш на леко бедна смес и това дава отражение на бензиновите адаптации! Съветвам те да минеш през БРЦ ако си с такова газово!

Това ще е следващото, смяна на инжекторите но и разкодирване на компа на газовото трябва.Скоро се консултирах с сервиза на BRC
Ама поетапно че покрай денфера и динамо правих

nas_nas

Здравейте колеги,
Проблема със сутришния старт е пословичен. Още, когато купих колата (фокус 2 1.4 бензин 2008) от МП през 2014 го имаше. Те дори предложиха да ми регулират дросела, но проблема остана. Най- дълготрайното решение съм получавал, когато зареждам високо октанов бензин. Всяка година профилактирам с добавка за дюзи и чистя замърсяванията на клапата. Дори и в  Русия са забелязали, че бензиновите двигатели са чувствителни към качеството на горивото.
Карал съм я на диагностика и в МП след това, но нямаше някакви радикални решения  ::)
П.П. Колата ми няма газово.

MAG

Форума е да обменим информация. Имам Форд Фокус МК2, с двигател 2,0 LPG /SYDA/. След като станаха температурите отрицателни моя Форд също много трудно започна да пали студен. След 3/4 опита и крака на газта за около една минута можех да потегля спокойно без да изгасне.  Четох за бензинови корекции, откачвах акумулатора не се подобри. Тръгнах да сменям температурен датчик /датчика не го смених защото ми бяха дали по-широк и не пасна, върнах го/. След разговор с "майстор" той беше убеден, че са свещи. Според него при студено първо свещите показват проблеми. Не повярвах, тъй като преди три години бях купил скъпи свещи NGK iridium /след отстъпки 120лв комплекта/ с които бях изминал около 36 000км. За това не обърнах внимание купих 4 нови газови инжектора. Отново бензинови адаптации да влезни в режим, пак няма палене. След това изчистих бензиновите инжектори. Също трудно палене. Прочетох във форума, че с бензин 100 октана има подобрения. Заредих 100 октана и чудо колата от първия път започна да пали но  оборотите падаха почти да изгасне. Явно в България бензина не е това което трябва да е. Накрая сложих обикновени свещи Denso, които бях взел преди скъпите. Вечерта ги смених и на следващата сутрин чудото стана колата запали от раз. Подкарах я и не можах да я позная. След два дни нови свещи Denso iridium /на половин цена на NGK/. До сега такава кола не съм имал на бензи  и на газ /с чисто нови инжектори/. На кратко:
1.Бензина на минимум и зареждане с нов 100 октанов бензин.
2.Изчистване на бензиновите инжектори.
3.Нови свещи /може проба с обикновени за 16 лв./
Може и по обратния път.

ADiDimitrov

Колега MAG твоя проблем е малко по особен но явно със сходни решение! При нас колите палят перфектно ,но след това гаснат веднага и при втори старт всичко е ок. А ти говориш за изцяло лош старт. Интересно е че тази зима зареждам единствено и само 100 октана и до този момент не ми е угасвала на първо палене. Прави ми впечатление, че като поостарее бензина в резервоара почва пак да опитва да гасне сутрин, но заредя ли пресен бензин 100 октана и всичко е ок.

Bizu

Като стана дума за свещи, как да позная какъв пробег им дават преди да трябва да се сменят?
Сега съм с оригинални Ford, но не знам на какъв пробег да ги сменя.
Тези Denso на какъв пробег се сменяват? https://www.autodoc.bg/denso/7887817

ADiDimitrov

jo_jo

??? като чета темата, ми се струва, че дизела е най-безпроблемен...
Газта евтина, ама ако сипваш 100 октана, регулираш клапани, слагаш иридиеви свещи и избиваш газова уредба ...

Petar 1966

,60 000км.може и да изкарат,ама не е сигурно.
От две години съм с дизел, преди това с бензин/газ.Процедирах по следния начин: есен купувам сравнително евтини свещи, разбира се за съответния двигател,и зимата нямаше проблеми.Карам една година и после нови!
2012г.по това време, февруари, температурата падна до 25гр.чпд нулата сутрин давах ток на съседите да запалят.
120лв.за свещи е малко...купуващ по 6-7лв.бройката, винаги пресен бензин,и няма никакъв проблем!
Животът иска жертви,но няма да сме ние!

ivchotr

Сипвам 95, ама предимно от Еко. Пълня до горе и когато подмине половин резервоар, пак сипвам до горе. Свещите не помня какви са, защото ги смених преди 5 години заедно с кабелите. От тогава съм навъртял към 60 000 км. Колата пали чакмак. Клапани проверявам през 3 години. Газова уредба не избивам, защото колата си беше с монтирана такава, когато я купих. Определено бензиновите автомобили излизат по-евтино и за поддръжка и за ремонти. Щото имаме и дизел, та парите все аз ги давам и съм наясно с разходите.