Виене на 5-та предавка !

Започната от dobatavision, 24 Април 2014 21:46:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dobatavision

Колеги като карам ми прави впечатление едно виене .
На 5-та предавка като колата е между 80-90км/ч като е пуснат педала на газта се чува леко виене (предполагам от скоростите) .
Като натисна съединителя няма шум , но като почна да отпускам съединителя шума почва само при горе споменатата скорост .
Сложа ли крака на педала за газта шума изчезва моментално дори и с минимална газ !
Какво може да е ?
Масло не съм проверил , мисля от него да започна да го сменя .

focus_1975

Здравей!Най-вероятно ти е малко маслото във скоростите а петата предавка е отстрани и е малко по високо така че провери нивото на маслото.

dobatavision

Как да го проверя най-правилно на равно ли трябва да е колата ?
Пробките знам къде се намират едната горната е от предната страна другата е отдолу за източване .
Защото на 1 приятел на форда трябваше да сипваме масло след изкарването на полуоските и след това на равно нещо ни се връщаше маслото и оставихме под наклон и го сипахме така ...  ::)
И някой ако може да даде съвет за масло 75в90 да го сменя, аз мисля motul gear300 да сложа ...

focus_1975

Не можеш да го провериш.Доливаш от горната пробка докато протече това е нормата.А долната е за източване и автомобила трябва да е на равно а не под наклон.

hienata76

Може и да е намаляло ,съдя по моето .След смяна на полуоска източих към 800гр. а долях 2.300 без видими течове ,но преди това нямах никакви проблеми.

Alexi

по принцип може да се провери с бъркане с пръст през горната пробка .. аз бих ти препоръчал направо да го смениш

dobatavision

Днес развих пробката и масло не течеше  ::) в най-скоро време ще го сменя !
Колко литра трябва да купа 2л ще стигнат ли ?

focus_1975

Ще ти стигнат.Дори и да не протече два литра са напълно достатъчни.

dobatavision

Има ли смисъл да сложа 2л ново евтино масло да покарам 10-20км и после да сложа новото което съм купил ?

ffmk1l

Колега, чудех се дали да пиша в темата, защото моето мнение е малко по-различно. Моят Фокус също вие на 5-та като отпуснеш газта, това се дължи на износването на зъбните колела в горния им край, но съвсем не означава че кутията е заминала, просто колите ни са стари. Почти съм сигурен, че виенето няма да изчезне след смяната на маслото, аз масло не съм сменял, доста съм изчел по темата и не искам да го сменям, кутията е проектирана до края на живота и да работи с това масло, друг е въпроса колко години са заложили инженерите на Форд като експлоатационен период на колата. Надявам се, че съм бил полезен, пак казвам това е мой личен избор, който ме познава, знае че не пестя пари за такива неща.
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

focus_1975

Преди доста години сипвах една добавка за скоростни кутии на STP и ефекта беше невероятен.Ако искаш пробвай гледам че още я има същата добавка.Аз имам един бус Транзит 2.5 дизел като го взех нямаше капка масло във скоростите и сега на 3-та малко вие но все не се сещам да му сложа от тази добавка почти съм сигурен че ще спре да вие ако не друго след тази интервенция скоростите влизат като нови.

hienata76

Смяна на трансмисионните масла за ръчни трансмисии. Какъв пробег да изминем?
Както е известно, препоръката за качество на трансмисионното масло и допустим пробег се дава от производителя на трансмисията, респективно на автомобила. По тази причина в сервизната документация съществува препоръка в зависимост от експлоатационните условия. Можем и да обобщим порядъка:
- Леки автомобили - 60 000 -120 000 км, ако не е предписано друго;
- Тежкотоварни автомобили – 20 000-100 000 км или веднъж годишно- ако не е указан друг срок;
- Багери, булдозери, автосамосвали – 1000- 2000 моточаса.

Предложените срокове на експлоатация са ориентировъчни и могат да бъдат достигнати при технически изправни съоръжения, в случаите когато смазочните материали са подбрани съобразно изискванията на производителите на съответното оборудване. Ако препоръчания от производителя срок за смяна не съвпада с горепосочения, определящ е  пробега предложен  от производителя.

Маслото което не се сменя е обозначено с fill for life- животът на маслото е животът на трансмисията.
А нашите Фордчета не са от това поколение.

dobatavision

Източих старото масло беше нещо като ръждива много мръсна течност  :o
Купих 2л най-евтиното 75w90 покарах 10мин на всички предавки и го източих и то стана такъв ръждив цвят и вече ми писна и налях новото хубаво масло и това беше .
Сега предавките определено влизат с по-малко усилие но виенето на 5-та си остана .

Днес загледах маслото което покарах 10мин и е прозрачно но преди да го сипа беше жълтеникаво , сега е червено-кафяво ...