Студена пали трудно !

Започната от dobatavision, 29 Март 2014 20:28:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dobatavision

Колеги колата ми е фокус 1.8тдди 90к.с. ,  сутрин като е студен мотора не пали от раз ами трябва да вътри 5-6 пъти и чак тогава запалва  по 2-3 пъти чакам на контакт да подгрява  ::) .
Това подгряване винаги ли работи или само на минусови температури ?
На какво може да се дължи това запалване ?
Като е топла пали моментално .
А сега е сравнително топло сутрин ококло 10градуса .

К.Методиев

Провери си свещите дали са изправни като за начало.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

dobatavision

Как да ги проверя ?
Нали свещите са там с червения кабел който минава през тях под гайките на дюзите ?
http://media.snimka.bg/s1/1016/028276956.jpg?r=0

G_o_c_e_v

Там са свещите Да. Единия начин (по правилния) е да ги извадиш и да ги провериш дали се загряват и за колко време, съответно ако не загрява, значи е изгоряла свеща. Другия начин (по мързеливия) е да развиеш гайките и да махнеш кабела от свещите, вземаш един кабел и с единия край на плюса на акумулатора а с другия църкаш по горния край на свещите, ако искри, значи свеща е здрава, ако не искри, значи е изгоряла.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

dobatavision

Тези свещи като при бензина ли са , стоят направо в цилиндъра ?
В смисъл няма да потече антифриз като ги развия ?

Besniq

ТДДИ-то пали и с 4 изгорели свещи !
Подгряването е само при студен мотор и при по ниски температури няма значение, че лампата за подгрев свети !
Подгряването изключва секунди след като е угаснала лампата, релето се чува и в купето заслушай се (колкото е по студено толкова по дълго подгрява)
Като свалиш свещите не потича нищо !
Колегите по горе са ти обяснили как да ги тестваш...

dobatavision

Ще ги проверя в най-скоро време .
Колко повече пъти давам и изключвам контакт преди завъртане толкова по-лесно запалва след това  .

dobatavision

Възможно ли е акумулатора да е слаб ?
С такъв съм -  http://imageshack.com/a/img18/9336/0cdc.jpg

Alexi

ако върти добре а не пали проблема не е в акумулатора ..

dobatavision

Мисля ,че си върти както трябва ... свещите ще проверявам ...

Manolcho78

И аз го имам тоя проблем с трудното палене при температури под 4-5 С за палене - пали, ама трябва да въртя на стартер по 3-4 сек. Ако не от първия път, то от 2-рия пали, това при температури засега до -1 С. Възможно ли е релето е да е толкова тихо, че да го не чувам как цъка  при изключването на подгрева. Иначе само замерих с мултицета, че на червения кабел при светването на лампата на таблото за подгрев, идва +12 V напрежение. Обаче свещите не съм ги проверявал. Купих си чисто нови свещи 4 бр. Lucas, ама още не намирам време да ги монтирам :(
Свят - шарен, шматки - бол :)

hotblooded

Явно в свещите е проблема, релето изключва след запалване на двигателя или след определено време ако чакаш много.

dobatavision

За паленето:
1. Най-важното акумулатора моя го смених с чисто нов 85А EXIDE PREMIUM застава перфектно в гнездото .
След смяната колата пали на момента...пробвах с друг акумулатор на познат и разликата се забеляза веднага и тога си купих новия.
2.Маслото е също важно аз карам с 5/30 ford formula от маслатаБГ колко е оригинално не знам.
Ако сте с 10-15/40 може да е проблем при много студено.
3.Свещите са проблем ако пуши(като все едно яде масло) или тресе в началото(може и от ГНП).
Също пушенето може да идва и от ГНП.

Тези неща ги установих лично последните 2 месеца.
Вече колата пали и не пуши не тресе докато е студена...
Ако някой иска още подробности пишете ЛС.

Manolcho78

Така, значи смених 3 от свещите, 4-тата не можа да се развие, лошото е че се закъса :( Много се бяха запекли тия свещи, въпреки че ги пръскахме няколко пъти със спрей, трудно се развиват, и въпреки, че момчето много внимателно работеше, последната се скъса - така де тръгна да се усуква и до там. от 3-те свалени нямаше нито една работеща, много се съмнявам и четвъртата , която си остана на блока, да работи. Та сега имам още 1 проблем за решаване :) - как да я сваля без да се сваля главата.
а иначе кой знае какъв ефект откъм подобряване на паленето няма :( пали си, но след доста въртене. И стартера си върти добре, според мен не е от акумулатора. Я да ви питам, колко време подгрявате тия свещи, щото при мене много бързо гасне лампата на таблото и ми се струва, че като подгрявам 2-3 пъти за по 4-5 сек. пали по-добре. Интересното е, че не пуши и не тресе като запали.

Alexi

а идва ли ток до свещите ? мерихте ли

К.Методиев

Скъсани свещи се вадят със специален инструмент за целта, има специални бургии и специални мечици за изваждането им, а колкото и да ги пръскате от горе със спрей не става, късат се от нагара вътре в самия цилиндър, а не от резбата.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Manolcho78

При мен май вече има решение на проблема :) с паленето, иначе проблема със скъсаната свещ си остава.
Та в неделя, понеже времето беше доста топло,  реших да проверя кое що,  разкачих шината, разкачих и закъсаната свещ, замерих я с омметъра и се оказа че си е чисто късо :( Знам, че по принцип съпротивлението на свещите е много малко 1-2 ома, почти късо и че по-често прекъсват или си увеличават съпротивлението и почват да греят по-слабо, но тази се оказа 0. Аз си го обяснявам с това, че като се е поусукала при опита за развъртане, е направила късо и по тоя начин е шунтирала останалите (вече сменени с нови) свещи. та тази свещ я разкачих от шината. Замерих дали идва напрежение за подгрев - оказа се, че нямааааа. Междувремено се оказа, че и радиото е изчезнало. Преди интервенцията по смяна на свещите, бях мерил дали идва ток до тях, и имаше напрежение, но пък свещите явно са си били изгорели.
По-обратен ред стигнах до бушона за подгрева - 60 А - изгорял, иначе реленцето работи - цъка си при включване и изключване на подгрева. След ремонтирането на бушона, вече се появи напрежението за подгрева, и радиото свирна, но по-важното е, че на следващите сутрини при температури съответно +3 и -1 С запали от раз - както се казва, само пипнах ключ на стартер - чудоо, така както палеше, когато темп. е над 6-7 С. Сега чакам  с нетърпение ниски температури от рода на -10, -15 С, ама то май се очаква затопляне. Та с 3 подгряващи свещи в момента пали от раз. Дефакто аз досега съм палил без погряване :( дори и след смяната на 3-те свещи с нови. Та така, сега си търся някой да развие тая свещ, без да се сваля главата, но по-натам :)
Благодарско на всички колеги за оказаната форумна помощ  ^-^

marti1996

моята палеше с 3 изгорели подгревни свещи на -20 от 3-тия път, времето което ще прекараш в опити да изакараш свеща ще е повече от това да свалиш и качиш главата, а и е добър повод да се направи една ревизия на двигателя. Погледни все пак това https://www.youtube.com/watch?v=ee6sfgIhfT4

К.Методиев

Цитат на: marti1996 в 14 Януари 2015 23:07:22
моята палеше с 3 изгорели подгревни свещи на -20 от 3-тия път, времето което ще прекараш в опити да изакараш свеща ще е повече от това да свалиш и качиш главата, а и е добър повод да се направи една ревизия на двигателя. Погледни все пак това https://www.youtube.com/watch?v=ee6sfgIhfT4

Какво сваляне на глава, с инструмент за вадене на свещи за час два се вади на такъв мотор, цената и времето са много по малки от сваляне и качване на глава.

Manolcho78

Много полезно клипче, благодарско колега. на 3-то, 4-тото гледане ми се изясни методиката ;) - те дефакто след разпробиването на старата резба на свещта, й правят вътрешна резба, и чрез нея свещта вече я издърпват навън с помощта на оня уред с оста /не знам как се казва :)/ - идейно.
Засега съм на варианта за вадене, само да намеря правилния човек за целта.

marti1996

Търси някой който МОЖЕ да го направи, че да не завършиш с нова глава която не знаеш какво и е състоянието.

Manolcho78

Точно така колега, аз това имах предвид под правилния човек  8)