Трябва ли да слагаме летни гуми при тези температури?

Започната от moni74, 10 Февруари 2014 17:40:23

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

pantata

Alexi

аа аз тоз чеп съм го ял сложих март летните и падна един сняг 1 педя .. за това сега не избързах .. тука си вали инак :)) вече побеля ..

G_o_c_e_v

Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

dimkaraganchev

Гуми не сменям вече, Имам си лятна и зимна кола, според времето.  :D Иначе, при нас сняг няма, и то от доста време.

dimkaraganchev

Цитат на: Bobi в 16 Февруари 2014 17:46:42
Тук има някакви извратени мнения. :D За какво ви е да слагате всесезонни гуми, ако пак ще слагате летни? Тази схема с летни+всесезонни е безумие. Не стига, че хубавите всесезонни гуми са не повече от три, ами и животът им е доста кратък. Да не говорим, че хубава всесезонна гума струва ДОСТА повече от зимна такава.
Повярвай ми, изкарват повече от зимните, И най-важното - не си задаваш всяка година по 2 пъти въпроса, дали е време за смяна на гумите. И никога няма да те изненада времето. Ако това е малко, здраве му кажи.

escobar

Аз ги въртя на 1 април и в началото на ноември.

moni74

Цитат на: dimkaraganchev в 24 Февруари 2014 22:34:10
Повярвай ми, изкарват повече от зимните, И най-важното - не си задаваш всяка година по 2 пъти въпроса, дали е време за смяна на гумите. И никога няма да те изненада времето. Ако това е малко, здраве му кажи.

Хипотетично, налага се да мина Балкана през някой от проходите при -10 или -15 градуса. Пътя е заснежен здраво, на места има колона и трябва да спираш, тръгваш или да караш на полу-съединител /аз така я патих преди доста години на Карандила, тогава затвориха пътя за 2 дни/. Всесезонната гума или зимната гума ще ми свърши повече работа? Или се налага да караш по леко заледен участък, дивака пред теб скача на спирачката и ти трябва да спреш без да го удариш? Коя от двете гуми ще има по-къс спирачен път? И накрая си представи че возиш семействотото си в колата /жена, две деца/. Как ти се струва? Веднъж в живота може да попаднеш в такава ситуация и после да те е яд цял живот че не си бил със зимни гуми. Не го пожелавам на никой!
Както казват англичаните "Не съм богат, за да купувам евтино".

----------------------------

dimkaraganchev

Цитат на: moni74 в 25 Февруари 2014 08:42:48Както казват англичаните "Не съм богат, за да купувам евтино".
Хубава поговорка. И аз я спазвам. Не че ми пука за мнението на другите, но бъди сигурен, че компромиси със сигурността не правя.  И знам кое е по-добро. На Фиестата всесезонните гуми са Hankook 4S H730 и смея да твърдя, че където ти минеш и аз ще мина. А във момента, при тези климатични условия, с тези гуми сигурността ми е много по-голяма, отколкото твоята, със зимните гуми.
П.П. За теб може и да е хипотетично, но аз често минавам Балкана, предимно през Шипка или по Козница.

moni74

:) Козницa, Кaшaнa - знaм ги отлично. Все пaк женa ми е от Злaтицa

momo76

Цитат на: dimkaraganchev в 25 Февруари 2014 18:34:23
На Фиестата всесезонните гуми са Hankook 4S H730 и смея да твърдя, че където ти минеш и аз ще мина.
Ама ще спреш там, където аз минавам със зимните.
Компромис с гуми правя само на Фиестата, нея мога да я карам, може и да не я карам. И все пак си е със зимни гуми (още малко).

dimkaraganchev

Цитат на: momo76 в 25 Февруари 2014 19:09:43
Ама ще спреш там, където аз минавам със зимните.
Ще спра на кукуво лято. (rofl)

shveda

В градове като Бургас спокойно може да се изкара зимата без зимни гуми,тука снега е 2-3 дена макс.

hotblooded

Цитат на: shveda в 27 Февруари 2014 19:59:46
В градове като Бургас спокойно може да се изкара зимата без зимни гуми,тука снега е 2-3 дена макс.
Точно - ако говорим само за града и близките квартали - спокойно може да не слагаш зимни, а като завали сняг да ползваш обществения транспорт - от чисто финансова гледна точка си доста на сметка. Обаче ако зимата ходиш пътуваш на повече от 30-40 км - "прави каквото трябва (слагай си зимните гуми), пък да става каквото ще става (ако ще да вали сняг) "   Един път като се наиграеш качествено и ще ти държи влага цял живот.

dimkaraganchev

Няма градско или извънградско. Трябва да си луд, зимата да караш с летни гуми.

amplified

Повтарям се от темата за англичаните.... ти в Бургас живял ли си поне една година?

hotblooded

Цитат на: amplified в 28 Февруари 2014 01:00:54
Повтарям се от темата за англичаните.... ти в Бургас живял ли си поне една година?
Ако 90% от българите даваха акъл само за неща които разбираха, а за останалите питаха тези които знаят - България щеше да е рай.  (нямам предвид никой конкретно, а българите като цяло)

moni74

След бърза справка със синоптик.бг от днес съм с летните 18-ки :) Температурите за следващите 10 дни в Бургас ще са между 22 и 25 градуса, а нощем ще падат до 6-7!

escobar

И аз мисля, че вече няма да има поледици и е време за летните...

Nebhotep

Така ще стане май, тази година по- раничко. Но до вчера си ми трябваха, докато се качвахме в балкана на регионалната среща в Габрово си беше истинска зима... ::)

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

Иван Вълков

Е днес минавах Шипка с летните гуми но по обяд. Сняг имаше отстрани и се топи, ако се минава сутрин си е за зимни. Аз от събото съм с летните гуми за протокола.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

moni74

Току що ми се наложи да скоча на спирачките пред пешеходната пътека до нас! Една лелка реши да пресече изведнъж, явно гонейки автобуса който спираше на спирката. Обаче бях със зимните гуми и Яриса - в резултат се получи едно здраво свирене на гуми, дори нямах време да отпусна педала и пак да набия спирачки. Температурата беше 22 градуса!
Така че слагайте летните галоши вече, за да не остане някой изненадан като мен :) А мъника няма дори АБС, смятайте как се спира рязко с 50км/ч със зимни гуми при 22 градуса...