Избор на Форд Фокус 2

Започната от verceti, 25 Февруари 2014 19:42:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

verceti

Здравейте колеги.Нов съм в форума и се извинявам ако съществува такава тема вече или тази е на неподходящо място.Имам питане относно Фокус МК2 и най-вече за бензиновите двигатели 1.6 (100кс и 115кс).Фен съм на бензина и дизелите не ме интересуват.Бих искал да получа малко повече инфо за двигателите и кой според вас е по-добрият,също така и за обслужването на автомобилите(цени).Благодаря предварително :)

hotblooded

Двигателя напрактика е един и същ, с една екстра - променлива фаза на газоразпределението за 115 к.с.  Според мен не си струва разликата в данъка за тези 15 коня, но пробвал съм 1.6 100 к.с - доста е спънат, но това е въпрос на вкус дето се вика. 
Решил ли си от къде ще купуваш колата:
  - от автокъща,
  - от МотоПфое
  - или ще търсиш от собственик - регистрирана и караща се кола
Много по-важно е в какво състояние е колата - нека това те води, а не дали е 100 или 115 к.с... 

verceti

Благодаря колега за информацията.По принцип търся кола от собственик,за препочитане купувана нова от България.Питах за сравнението между двата двигателя заради това че си мисля дали този с 115кс. ще има голяма разлика в вървенето и разхода спрямо 1.6 100кс

Alexi

разлика ще има ,но 115 коньовия е по усложнен мотор ,влиза във високия данък ,според мен не си заслужава .. ако искаш по сериозно вървене трябва да се насочиш към 2.0

verceti

Ясно колега,но не съм с състезателни наклонности и не търся голямо вървене.Колата основно ще ми трябва за работа пък и да уточня ще ми е първият собствен автомобил :) . Колега нещо по въпроса с обслужването можеш ли да ми кажеш.

Chr81

Карам 1.6 100кс. Дават му, че ускорява до 100км/ч за 12,0секунди, което за мен е добре и ми стига. Разбира се, няма как някой състезател да му се кефи и да го сравнява с нещо, което ускорява за 9-8-7 секунди. Преди карах Опел Вектра 1,7тд и тя ускоряваше до 100км/ч за 15,5 секунди. Така че този двигател е самолет в сравнение с нея. Общо взето ми е достатъчно, за да изпреваря спокойно. За да върви на макс /при изпреварване/ обаче трябва да се кара с около 3500-4500оборота - тогава се развърта. Според мен също не си струва 115кс. Колегите казаха - вървенето е почти същото, разходът е малко по-голям, отиваш на високия данък, променливата геометрия /ненужно усложняване на един прост и лесен за поддръжка двигател/. За обслужването - има различни части, филтри и прочие. Двигателят поема 3,9-4,1литра масло. Аз слагам Формула Форд 5W-30 като цената е 62лв за туба от 5литра, ако се купи от колегата от форума. Маслото си е ОК, слагал съм на 2 пъти, сега ще слагам за 3-ти път - няма проблеми. Въздушен филтър Моторкрафт около 30лв - купен от магазина на Моторкрафт до пазара Димитър Петков. Маслен филтър около 15лв - слагал съм Моторкрафт и Ман пак купени от този магазин. Филтър за купето Моторкрафт - аз съм взимал за 25лв от колега от форума, но това е евтино. В магазин би трябвало да е около 40-50лв. Тези цени са за части Моторкрафт иначе има и по-евтини възможности и марки за смяна, а и магазини от магазина Моторкрафт на пазара Димитър Петков. На едно място ми показаха филтър за купе за 10лв - някаква куча марка беше, но щял да върши работа. Така че има варианти. Горивният филтър не се сменя доколкото знам и е предвиден едва ли не за целия живот на автомобила, но може би не е зле да се смени някой ден, че с нашите горива. Друго не знам за поддръжката. В Мото Пфое не те съветвам да стъпваш освен за диагностика със софтуера, ако се наложи. Акумулаторът е 52 ампера. Колата си е ОК. Преди време бях писал едно резюме за плюсовете и минусите на Форд Фокус Мк2 можеш да го потърсиш или ако не го намериш аз да го потърся и да ти го изпратя. Общо взето плюсовете са много. Като основен минус се очертава, че колата не е с най-добро ниво на шумоизолация и след около 90-100км/ч си става шумно. То това се отнася и за всички конкуренти в класа.

verceti

Колега благодаря за отговора :)

gsto

Имай предвид, че бензиновите фокуси на пазара са малко - преобладават дизелите, от Италия на по не знам колко километра.

Само за информация, от мото-пфое можеш да вземеш кола върната от лизинг на под 100 000 реални километра, но ти си знаеш. Верно, че и парите са повечко, но поне знаеш за какво.

http://www.motopfohe.bg/mp_auto.php?&make=17&model=80&fuel=56&price_to=99000&year_after=1969&year_before=2014&order=p_asc&view=

verceti

Колега аз също не изключвам офертите от МП и често преглеждам офертите,но няма ли опасност от манипулиране на километрите на страна на фирмените сервизи,а също така и колите да са били на фирми и да са карани душманската както се казва.За бензиновите Фокус-и съм сигласен че са дефицит,а за дизелите точно поради тази причина че са на много километри ме отказва от тях :)

hotblooded

Фирмените коли се карат точно като служебни, но понеже са на оперативен лизинг и няма къде да ходят - в МП сменят всичко наред и после дерът клиента....  Фирмените сервизи имат техниката да върнат километражите, но не го правят - аз като купувах моята имаше коли които по нищо няма да им дадеш че са на почти 200 к км, ако не видиш километража, но е факт че в МП не го бяха върнали... От МП обаче трябва да внимаваш за друго - продават и коли които първоначално не са били купени от тях (имаше поне 2 мондео-та които бяха оставени в МП, но са влизали в България като "нов внос") - но като поискаш историята на колата (струваше 36 лв) това излиза веднага..

Alexi

мда те на фирми тука се карат душманската а в италия ги галят .. там нали знаеш ,че по магистралите няма ограничения на скоростта .. всичко се кара газ до дупка нон стоп - мнение на човек който живее там .. в най лявата лента не трябва да се показваш с по малко от 160 .. всичко калинки баничарки 1.2 1.4 1.6 всичко се кара колкото върви .. после щастливия собственик тука се чуди дали да сложи 5в30 или 5в40 :))

verceti

Благодаря за инфото колеги.Колега Alexi тея коли от Италия и изобщо нов внос съм ги отписал отдавна и такива обяви изобщо не ме интересуват точно поради причините,които и ти си изброил.Търся кола купувана от България от собственик с доказуеми километри.Баща ми вече веднъж се наигра с тея Италиански "уникати" и нямам намерение да направя същата грешка :)

randb

Знам, че е малко стара темата, но не искам да отварям нова. Предстои ми покупка на автомобил втора ръка.

Избирам между Мазда 3 и Форд Фокус и събирам мнения нa хора имали тези автомобили. Търся Фокус бензин с 4 врати над 100 к.с., след 2006 г., добро състояние, нов внос, като е ясно, че ще има неща за правене, стига да не са по двигателя. Карам предимно градско и дизелов двигател в момента не ми се вижда оправдана покупка като риск от много неща, които може да заминат.  Евентуално 1-2 пъти  може да отида на море лятото с колата, което няма да ме гътне като разход. Бюджет около 8000-8500 лв. само за колата.

Разгледах няколко обяви. Вие какво ще кажете за тези автомобили:

Форд Фокус 1.6i 2008 г.
Форд Фокус 1.6i 2006 г.
Форд Фокус 1.6i 2007 г.

Pyrhel

Според мен 1.6 115 коня е доста безсмислен мотор. Ако искаш 1.6 - или 100, или 125 коня. 115 не е особено по-добре от 100, но е в големия данък, ако ще я регистрираш изобщо, а разликата между 115 и 125 се усеща. 125 к.с. мотора е с 2та вариатора на валовете. Като ще е над 100 коня, бих си взел 2.0 :)

Маздите ми допадат (то реално е все тая дали мазда 3 или фокус 2), но първото нещо, което ми се наби в очите преди години беше, че отзад имаха кече вместо подкалници, което е отвратително зимно време.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

мда няма смисъл да се плаща високия данък няма да има осезаема разлика във вървенето ..

omirhit

Взимай някоя от регистрираните. Така ще си спестиш висенето в КАТ.

JoroM

Аз недоумявам нещо...сега, не съм карал фокус 2 1.6 - 100коня, но съм карал фокус 2 хеч със 115 коня, както и моя фокус 1, разбира се + фокус1 1.6 на брат ми, който е след фейслифта. На гъзомер ми се струва че ф2 115 върви по-добре от ф1 100 коня. А какво остава да сравняваме 100 и 115 коня на по-тежкото купе на ф2....както казах, не съм карал ф2 - 100коня, но съм сигурен че ще е мъртвец. И стига с тея данъци...един път в годината е данъка, а цяла година с мъртвец под капака за мен не си е работа.

Alexi

е то е ясно че малко повечко ще върви но и 2та мотора са си мъртъвци ..  за да върви съществено повече и да си заслужава 150те лв в повече данък трябва да е 2.0 бензин или дизел

sinnerman

Не съм съгласен, че и двата мотора са мъртъвци. Ако участваш в състезание или в улични гонки не са за предпочитане. Ако искаш да поддържаш 200 на магистралата също не става. Ако искаш да товариш щайги с домати и да ги караш до зеленчуковата борса пак не е "колата" Също и не можеш да си масажираш и шийните прешлени при ускорение. За всичко това има ST или RS пред които 2.0 145 к.с изглежда като мравка. Това означава ли, че трябва да си купуваме ST и RS за шофиране по скапаните междуградски пътища и накъдрената магистрала? За мен и двата мотора 100 и 115 кс. са добър избор за семейна кола при годишен пробег до 20000 км.

sinnerman

Цитат на: Pyrhel в 07 Януари 2015 14:12:23
Според мен 1.6 115 коня е доста безсмислен мотор. Ако искаш 1.6 - или 100, или 125 коня. 115 не е особено по-добре от 100, но е в големия данък, ако ще я регистрираш изобщо, а разликата между 115 и 125 се усеща. 125 к.с. мотора е с 2та вариатора на валовете. Като ще е над 100 коня, бих си взел 2.0 :)

Маздите ми допадат (то реално е все тая дали мазда 3 или фокус 2), но първото нещо, което ми се наби в очите преди години беше, че отзад имаха кече вместо подкалници, което е отвратително зимно време.

1.6 115кс е мотора с двата вариатора на валовете. До колкото знам във фокус 2 и 2.5- двигателя 125 кс. е 1.8, няма вариатори и е с верига.  На фокус 3 има вече двигател 1.6 125кс. бензин с вариатори на валовете.

pAbLo

Цитат на: Pyrhel в 07 Януари 2015 14:12:23

Не си мисли,че при S-max е друго.
Просто цената е двойна (rofl) (rofl)
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

marti1996

каквато и да избереш гледай да е потдържана добре кола от каране не се плаши а от лоша подръжка.