Най-подходящата верига бензиностанции?

Започната от Pyrhel, 12 Август 2013 03:47:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Хайде да си направим една статистика - от коя верига бензиностанции (и от коя точно бензиностанция, защото има и франчайзи с гадни горива) имате:
1. Най-нисък разход
2. Най-добър вървеж
3. Най-мека работа на мотора

Интересно ми е, защото с любимият ми Лукойл до Бизнес Парк София напоследък колата ми почна да гори доста повече - градско и извънградско... Като ходихме да се снимаме на климатик по едно време видях 12 по борд, при положение, че съм карал нормално... ???

На следващите няколко резервоара ще тествам Екото.

Иначе най-сладко се развърташе със старата скъпа нафта на ОМВ-то, но и гори най-много от нея. "Новата" не съм я пробвал, не зареждам на ОМВ.
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

moni74

При мен от ЕКО разхода се вдигна, колата е половин идея по-мудна при ускорение. Заради тези пластмасови куфари зареждах там доста време.
На Лукойл съм зареждал само веднъж през последните години и не мога да дам мнение. Иначе от 2001 до 2009 съм зареждал само на такава и не съм имал проблеми.
Най-доволен съм от Premium Diesel на ОМВ.

----------------------------

Alexi

при мен не се усеща съществена разлика с различните нафти .. като че ли с нафтата на Еко ( новата старата беше добре ) мотора работи малко по твърдо ,в момента зареждам на Ромпетрол доволен съм меко работи мотора нормален разход

ihovahi

Аз зареждам на Лукойл. Разход по борд 5.0 нафта. Колата си ускорява доволно, но ми се ще да пробвам румънската нафта, че доста ми я хвалят.

Иво ще трябва да се изкаже за нафтата в България :)
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Nebhotep

Все още нямам точна статистика за S-max-а, засега го зареждам с Ecto Diesel на Лукойл пък да видим. Извънградско около 6.0 л./100 км.
Иначе преки впечатления и обширна статистика за бензиновия Ескорт:
1. Най-нисък разход- Еcto 95 на Лукойл
2. Най-добър вървеж- Еcto 95 на Лукойл
3. Най-мека работа на мотора- Еcto 95 на Лукойл
Наливам от една и съща бензиностанция, на ъгъла на К. Величков и Възкресение и съм много доволен!

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

pAbLo

ЕКО - НЕ!
ШЕЛ - може би V-power Diesel но за цената си е смърт....
Ромпетрол са ми ОК,но ми идват далече и от скоро съм на НИШ петрол или Газпром...
За сега съм доволен
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

hotblooded

Васко - нафтата в България е много видове и съответно всякакви бъркочи. От завода си излиза каквото трябва, от базите също.... но от опит знам че в бензиностанциите не винаги стига това което илиза "от извора". Пример - карах едно дърто бусче, беше зареждано нафта от ЛукОил в Русе, мислех че ще стигна до Бургас с него, но уви - стрелката удари ограничителя под нулата преди Айтос, на ЛукОил-а до Айтос заредих, и следващите 25 км все едно карах трактор....
В София зареждам от Лукоил-а на шипченски проход - нямам оплаквания, покрай тях взех и в Бургас да зареждам на Лукоил (след оня случай в Айтос не ходех там)
РомПетрол - нафтата им поне в Бургас ми даваше същото "вървене" като скъпата на ОМВ, но с 0,5/100 по нисък разход.... но миналата зима нещо се лигавиха и минах на лукоил... Днес на почти празен резервоар реших пак да им дам шанс - заредих на РомПетрол. 
Карал съм и със Шел - пак зависи от къде ще заредиш - от бургаския бях доволен. От този на Горно Алексадрово (по пътя за Сливен) - също. Веднъж заредих във Варна и то с V-power - пълен ташак...

moni74

Цитат на: hotblooded в 12 Август 2013 22:32:05
.... но от опит знам че в бензиностанциите не винаги стига това което илиза "от извора"...

Може ли да обясниш според теб как може да се манипулира гориво, докато пътува в цистерна? От моят 7 годишен опит като управител на Лукойл бензиностанция смея да твърдя, че в големите вериги това е невъзможно.
Първо, цистерните излизат от завода с 12-13 пломби - на люковете отгоре, на изходите долу, плюс на самите капаци на изхода. Освен това, за да се източи гориво, трябва да е пуснат разходомера. За да се пусне, колата трябва да е спряла. А освен всичко останало, на много места има GPS предаватели - люкове, изходи и т.н. Бих се хванал на бас, че веднъж цистерната излезе ли от завода, няма вариант да се манипулира без знанието на човека, който приема горивото в бензиностанцията. В моя случай не видях нито веднъж скъсана пломба през тези 7 години. Освен това, в резервоарите на бензиностанциите има елекронни нивомери, вързани към НАП. Няма как 30 000л гориво да излязат от завода, а в бензиностанцията да влязат 32 000л примерно.

Моето обяснение е друго - лайната излизат от завода в този си вид, в който ние ги зареждаме. Говорил съм с лаборанти не един път - дизела за износ за Сърбия е по-качествен от този, който се произвежда за вътрешния пазар. Просто такава ни е държавата - няма качествен контрол. Всички, които трябва да контролират качеството и количеството на горивата, са на "хранилка". Ако има жалби за некачествено гориво по бензиностанциите, и първата проба от подвижната лаборатория излезе проблемна, то в София се взимат мерки и втората проба от стационарна лаборатория е ОК.

----------------------------

hotblooded

Монка, "големите" не го правят или поне не толкова често, но малките са "гяволи". Един от сегашните франчайзъри на ЛукОил в Бургас преди  беше на друга марка - смесваше гориво доставено от "майката" с такова купено от ДРВЗ купено за жълти стотиники (което реално не струва и толкова).  В началото не се усещаше много, но той прекали.... и го хванаха. 
Инсталациите в завода работят на стационарен режим - тоест те вадят едно и също...  а за да се прави специален "бъркоч"  за някои трябва да е заръчал поне 20-30 000 тона, не литра... последните години, заради кризата потреблението е ниско и горива залежават - особено зимата... а и почти всики големи вериги пазарят наедно от Лукоил или направо от завода - ако излизаха гомна - щяха да са гомна навсякъде.  Не че е нямало изцепки, но са единични случаи, а не практика

opex

Аз зареждам от години на две бензиностанции главно и от време на време на случайни. Те са ОМВ на бул. България под Била и ЕКО на околовръстното след кръговото на Черни връх посока Студентски град.
От ЕКО-то съм просто доволен, не мога да кажа примерно, че е прекрасно, нито пък кофти.
За ОМВ-то - По принцип на ОМВ където и да съм зареждал не ми е харесвала колата. Нафта не карам. Много пъти съм го казвал, че на бул. България е единственото място на което като заредя бензин колата работи меко, харчи може би най-малко и върви на поразия. Говоря за обикновения 95. На други ОМВ-та като съм зареждал същия не се чувства така за това и ги избягвам и предпочитам ЕКО пред тях. Мисля, че там слагат качествени горива заради паралиите горе от Бояна с тегавите коли.
(наистина ми е интересно ако някой е забелязал Лукойлска бензиностанция с подобно поведение - да има генерално по-добро гориво от останалите)
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Alexi

бъркаш се .. цистерната обикаля и зарежда примерно 5 омв-та с еднакво гориво ..

opex

Разбери го така: на това ОМВ като заредя колата работи като часовник и се чувства най-добре. Където и другаде да зареждам не е така добре, както на него. Кои са другите ОМВта тогава по веригата не знам и има ли значение :)
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Pyrhel

Отказвам се от Еко-то. Остават OMV и Лукойл, с тях бараката се движи най-добре.
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

opex

Присъединявам се към Лукойла на Каблешков по препоръка на Байо. (fri) Харесва ми как върви кошницата с бензина там.
Ще сравнявам с ОМВто когато мога, че пак се отлепиха изолатори на чисто нови оригинални свещи на 1 и 2 цил. (af)
qaяכSTuning
Suum cuique

Lucy

Преди няколко дни налях в кораба на тате дизел от ШЕЛ!!! Просто беше много на червено резервоара. И о,чудо! Колата тръгна като откачена. Няма разлика в разхода, но пък определено има разлика във вървежа. Мисля да пробвам отново, ама на моята печка и тогава смело да потвърдя, дали става. Иначе основно зареждам на Екото на околовръстното посока Бъкстон и на Ромпетрола до Ботевградско шосе, кв. Суха Река. Разходът си е стандартен и колата си върви нормално.
"Aко може така, да има... така... повечко екстри, ама така... по-спортна... И ако може направо да си е 2-ка бенЗ... ама да не харчи много... нЕкъде 6-7? Мааааксимум 7,5!" из изискванията на един "рейсър"

Nebhotep

Засега имам следните впечатления за горивото на S-max-а:
- Най- мека работа на двигателя и еластичност: OMV- MaxxMotion Diesel
- Разходът с MaxxMotion Diesel на OMV и Ecto Diesel на Lukoil е еднакъв, около 6.0-6.3 извънградско и 8.7-9.3 градско.
Пак сипвам на точно две определени бензиностанции:

Lukoil: на ъгъла на Тодор Александров и К.Величков
OMV: на Опълченска, до Била

От други вериги не съм сипвал, защото им нямам вяра!

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

Lucy

Искаш да ми кажеш, че ОМВ на Опълченска е по-добре от това на Бояна?
"Aко може така, да има... така... повечко екстри, ама така... по-спортна... И ако може направо да си е 2-ка бенЗ... ама да не харчи много... нЕкъде 6-7? Мааааксимум 7,5!" из изискванията на един "рейсър"

Dundee

Аз зареждам основно на ОМВ, обикновения дизел. Колата върви добре. Миналият месец изгорих два резервоара с премиум нафтата на Шел (забравих и името) тъй като имах намаление с едни талони от Лидл. Не усетих разлика във вървежа или в разхода. Бензиностанциите са Шел до The Mall и OMV на Ал. Малинов, Младост 1. Понякога сипвам и на ОМВ на Цариградско шосе срещу The Mall. И от там нямам оплаквания.

pAbLo

Карал съм с V-power Diesel.
За парите си не е нищо по различно от другата нафта.

momo76

Аз май съм зареждал от почти всички бензиностанции и като изключим 2-3 случая на калпаво гориво съм нямал проблеми. Става въпрос за Шел, Омв, Лукойл из цяла България.

michael_cool

Във всички фирми в които съм работил и до момента ползваме само Shell за служебните коли , в цяла българия само Дизел . За 7 години проблем не съм имал или да съм чул някой да има ... проблем съм имал само с нафта от Петрол и Лукойл . Бабичката я карам с бенз само 100 октана ползвах предимно Еко , но от както смениха имената ги смених и тях , гориво на Лукойл не съм ползвал може би от 5 години имал съм проблеми с тяхна нафта , но ще им пробвам бенза . С Омв и Шел бабичката си върви добре единствено с Ромпетрол нещо не се получиха нещата .
Само две неща са безкрайни: Вселената и човешката глупост!

ihovahi

Вече няколко месеца сипвам нафта от Лукойл... взе да ми пропушва колата. Ще сменям бензиностанцията.
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Bobi

Взимаме коли, които са на 500 к км и някой италианец ги е спукал от каране, сипвал каквото му падне, масло само доливал, а после ние тук се опитваме да ги съживим, глезим с някакви пълни синтетики и разни 500 октанови горива.  :))

supertorr

Някой има ли впечатление от Газпром?
Гледам доста са направили в Пловдив, Ст.Загора и региона.
Вчера заредих малко и ще пробвам няколко пъти пълно-пълно.
Имат и 7ст отстъпка ; )

pAbLo

Нищо различно от другите...
Ползвах ги преди,само заради отстъпката но са ми на криво място и ги пропускам

доницети

Да се включа и аз, макар че за мене всички са еднакви и не съм забелязал съществена разлика във вървежа или разхода (още повече има разлика в компа и реалния).
С кратковременни и много редки изключения, всички дистрибутори зареждат от Лукойл, така че говната са едни и същи. Явно зависи доколко са спазили производствения процес в даден момент- един път са ОК, друг- не  :-\ Това, че процесът  е непрекъснат не значи, че не може да се променят параметрите на процесите  ::) По принцип най-добре би било, ако във всяка бензиностанция преди зареждане правят контрол на горивата, но предполагам при само един производител и дистрибуторите си траят- и да проверяват и да не- няма от къде другаде да доставят!
Гледам, че дизел и бензин не внасят от Румъния- само пропан-бутан! Явно има защо!

Между другото в ТопГиър правиха тестове на горива в Англия: минимална разлика в разход и мощност. Изводът им беше: зареждайте евтино  (rofl)